Chleb pszenny drożdżowy z suszonymi pomidorami


Dzień dobry słoneczka. Jak się macie ? Za oknem w końcu słoneczko i zrobiło się troszku cieplej, ale powiem wam, że ten maj był naprawdę zimny, nie pamiętam kiedy było aż tak zimno. Ale mamy czerwiec i już niedługo zaczyna się lato, mam nadzieję, że pogoda dopisze. Dzisiaj zapraszam was na szybki i bardzo łatwy chlebuś pszenny na drożdżach z suszonymi pomidorami. Wyjdzie każdemu i zrobicie go bez problemu. A wychodzi przepyszny, chrupiąca skórka i środek mięciutki. Koniecznie spróbujcie, bo naprawdę warto. Cieszę się, że ze mną pieczecie domowe pieczywo i zachęcam inne osoby do wypróbowania. Jak już raz się chlebuś upiecze to będzie się go piekło cały czas, to uzależnia. No i ten smak. 
Pozdrawiam was cieplutko i życzę cudownego dnia.


Składniki:

- 700 g ciepłej wody
- 1 łyżeczka miodu
- 2 paczki suszonych drożdży (14 g)
- 880 g mąki pszennej chlebowej typ 750 lub 550
- 120 g mąki razowej żytniej
- 3 łyżeczki soli
- 80 g słonecznika
- 80 g siemienia lnianego
- 10 suszonych pomidorków
- 40 g płatków owsianych + garść do posypania chleba


Do miski wlewamy wodę, dodajemy miód i suszone drożdże, mieszamy.

Dodajemy mąkę pszenną i razową, sól, siemię lniane, słonecznik, pokrojone drobno pomidory i płatki owsiane. Wszystko razem wyrabiamy za pomocą rąk, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. 

Następnie dwie blaszki keksówki (30 cm) smarujemy olejem i wykładamy ciasto, posypujemy płatkami owsianymi i smarujemy wodą, ponownie odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. 
Możemy włożyć na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 50 stopni. 

Chleb pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 50-60 minut, aż się ładnie zarumieni. 

Upieczony chleb wyciągamy z blaszki i przekładamy na kratkę, aby wystygły. 





Komentarze

  1. Dodatek suszonych pomidorów ;) To dopiero coś :D

    OdpowiedzUsuń
  2. u nas juz lato w pelni :) ale chlebek swietny. uwielbiam suszone pomidory :)

    OdpowiedzUsuń

  3. też mam suszone pomidory, chyba się skuszę :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. właśnie po raz enty piekę chlebek w garze... pychotka

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.