Ciasto jogurtowe z malinami i kruszonką


Zapraszam was dzisiaj na mega szybkie, łatwe i jedno z najpyszniejszych ciast jakie robiłam i jadłam. Ciasto jogurtowe. Robiłam je chyba ze wszystkimi owocami jakie tylko można wykorzystać do ciasta i z każdym owocem wychodzą pyszne. Robi się je błyskawicznie, wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki, wylać na blaszkę, ułożyć owocami, posypać kruszonką (można także zrobić bez kruszonki) i upiec. Mówię wam coś pysznego i ciężko poprzestać na jednym kawałku. 
Ja upiekłam to ciacho wczoraj i już dzisiaj nie ma ani jednego kawałka. Koniecznie spróbujcie, bo to ciasto bardzo lubią i dzieci i dorośli. 
Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia. 



Polecam wam także inne przepisy na ciasta:



CIASTO JOGURTOWE Z MALINAMI I KRUSZONKĄ

Przygotowanie: 15 minut + czas pieczenia
Ilość porcji: 12-16



Składniki: 

- 150 g jogurtu naturalnego
- 200 g cukru można dać erytrytol
- 200 g oleju
- 330 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 g malin

kruszonka
- 50 g zimnego masła
- 80 g mąki pszennej
- 60 g cukru lub erytrytolu

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka. Mieszamy je trzepaczką lub mikserem, możecie je nawet wymieszać widelcem. Następnie dodajemy cukier i ponownie mieszamy.

Wlewamy jogurt i olej i mieszamy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wszystko mieszamy trzepaczką lub łyżką. Mieszamy tylko chwilkę, aż składniki się połączą. 

Tortownicę (26 cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wyrównujemy. Układamy owoce.

Przygotowujemy kruszonkę - wszystkie składniki mieszamy ze sobą (rozcieramy) za pomocą palców.
Kruszonką posypujemy ciasto.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy 50-60 minut. 





Komentarze

  1. Pyszne. Wiem, bo robię podobne ale bez kruszonki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow ! Wygląda super, fajnie wyrosło! Mnie niestety ciasto jogurtowe nie lubi i zawsze zakalec wychodzi...

    OdpowiedzUsuń
  3. To będzie pierwsze ciasto, które zrobię w nowej kuchni! <3 dzięki za przepis! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto idealne na weekend! szczególnie kusi krótki czas wykonania, bo wiadomo "piecze się samo" ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasta z kruszoną to moje ulubione! Uwielbiam kruszonkę i często zostawiam ją na sam koniec. Na pewno zrobię to ciastko w tym tygodniu. Dzięki za przepis. Wgląda bardzo puszyście i pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha! Uwielbiam ciasta jogurtowe z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A jeżeli nie mam jogurtu naturalnego to może być śmietana 18 albo serek homogenizowany brzoskwiniowy?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.