Drożdżówki z budyniem i kruszonką

 


Witam się z wami słoneczka. W końcu siadłam i napisałam dla was nowy post z przepisem na obłędnie pyszne drożdżówki z budyniem i kruszonką. Ostatnio brakuje mi na wszystko czasu, dużo jeżdżę rowerem, spędzam czas z rodzinką, na świeżym powietrzu, korzystam z pogody. Pewnie jak się zrobi jesień i przyjdzie brzydka pogoda to będę miała więcej czasu na wszystko. Ale teraz będę korzystać, póki mogę. 
Dzisiaj zrobiłam do kawki takie właśnie drożdżówki z budyniem i kruszonką, jejku jakie one wyszły pyszne. Koniecznie je zróbcie. Ciasto drożdżowe takie jak zawsze, sprawdzony i niezawodny przepis na bułeczki, drożdżówkę, struclę czy chałkę. Wychodzi zawsze i każdemu. Życzę wam miłego popołudnia i smacznego. 

Składniki:

- 600 g mąki pszennej 
- 40 g świeżych drożdży
- 2 jajka + 1 żółtko
- 100 g cukru
- 250 g ciepłego mleka
- 100 g masła

- 2 budynie czekoladowe

kruszonka

- 25 g masła
- 30 g cukru
- 40 g mąki pszennej


Do kubka wkruszam drożdże i zasypuje je łyżeczką cukru, odstawiam na chwilkę, aby się zrobiły płynne.

Do miski wsypuję mąkę, resztę cukru, rozbełtane jajka. W garnku roztapiam masło i wlewam do niego mleko, mieszam i dodaję do mąki. Wlewam drożdże. Wszystko razem wyrabiam za pomocą rąk lub mikserem z hakiem. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na 1,5-2 godziny.

Budyń gotuję według instrukcji z litrem mleka i cukrem. Odstawiam, aby przestygł.

Przygotowuję kruszonkę - masło rozcieram z cukrem i mąką, aż składniki się dobrze połączą.

Gdy ciasto już wyrośnie to wykładam je na blat podsypany mąką i jeszcze raz zagniatam. Dzielę ciasto na 18 kulek i układam je na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Każdą kulkę rozpłaszczam na placek i zostawiam na 30 minut, aby podrosły.  

Następnie pośrodku każdego placka robię wgłębienie szklanką. Nakładam po czubatej łyżce budyniu, smaruje rozbełtanym pozostałym białkiem i posypuje kruszonką.   

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, grzanie góra-dół. Drożdżówki piekę 20-25 minut, aż się ładnie zarumienią.








Komentarze

  1. Idealne na drugie śniadanie. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Częstuję się taka pyszną drożdżóweczką Marzenko :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają pysznie ;) zawsze uwielbiałam drożdżówki z budyniem i kruszonką ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealne drożdżówki! Prezentują się bardzo smakowicie! <3
    Nie powinnam wchodzić tu tak późno, bo od razu robię się głodna ;)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam drozdżówki z budyniem, więc będę musiała wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno nie jadłam :) Wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie pyszne, muszę kiedyś zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Za dzieciństwa to były ulubione bułki

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.