Pizza z mięsem mielonym
Pizza - któż jej nie lubi. W mojej rodzinie pizzę uwielbiają wszyscy ale najbardziej lubią wersję domową. Czasami owszem skusimy się i zamówimy gdzieś pizzę, ale jest tak może z dwa razy w roku. A pizza u nas potrafi być nawet trzy razy w miesiącu.
Dzisiaj mam dla was pizzę nieco inną niż wszystkie, bo dodałam do niej mięso mielone. Tak sobie pomyślałam, czemu nie - spróbuję i zobaczę jak wyjdzie. Ja bardzo lubię eksperymentować w kuchni. Powiem wam, że ta pizza wyszła przepyszna. Smakuje rewelacyjnie i będę ją powtarzać. A wy jedliście już pizzę w takim wydaniu ? jeżeli nie to koniecznie spróbujcie.
Życzę wam cudownego dnia i dużo zdrówka.
Składniki:
- 600 g mąki pszennej typ 00 lub 500
- 350 ml ciepłej wody
- 40 g świeżych drożdży lub 12 g suchych
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 4 łyżki oliwy lub oleju
- 400 g mięsa mielonego
- 200 g pieczarek
- sos pomidorowy - 4 łyżki
- 150 g sera żółtego
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i wlewamy wodę oraz olej.
W garnuszku rozkruszamy drożdże i zasypujemy je cukrem, odstawiamy na kilka minut i mieszamy, drożdże zrobią się płynne. Wlewamy do mąki. Jak użyjecie suchych drożdży to najpierw do miski wlejcie ciepłą wodę, dodajcie suche drożdże i cukier, wymieszajcie i dopiero potem dodajcie resztę składników.
Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godzin.
Ciasto dzielimy na dwie części. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - dużą z piekarnika i rozciągamy ciasto na całej powierzchni. Możemy także zrobić cztery mniejsze okrągłe pizze. Ja zawsze staram się tak ją rozciągnąć aby zostawić grubsze boki ciasta.
Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy na patelni. Pieczarki kroimy na plasterki i podsmażamy je na patelni. Ser żółty ścieramy na tarce.
Ciasto nakłuwamy widelcem i smarujemy sosem pomidorowym. Na ciasto wykładamy mięso mielone, pieczarki i posypujemy serem żółtym.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 240 stopni, pieczemy pizzę przez 15-20 minut, grzanie góra-dół. Upieczone pizzę posypujemy rukolą.
Wygląda rewelacyjnie. Aż głodna się zrobiłam.
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Wioletko :-)
UsuńPyszna propozycja Marzenko na pizze :D
OdpowiedzUsuńDziękuje Iwonko. Pozdrawiam :-)
UsuńU mnie też dziś pizza.
OdpowiedzUsuńSuper kochana. Smacznego :-)
Usuńteż dziś jadłam pizzę:)
OdpowiedzUsuńSmacznego :-)
UsuńU mnie dzisiaj była zupa krem dyniowa, ale Twoja pizza z mielonym, bajeczka, jeszcze nie jadłam pizzy w takiej odsłonie, dlatego koniecznie muszę ją wypróbować - serdecznie pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńSpróbuj kochana bo jest przepyszna. Pozdrawiam :-)
UsuńMoje smaki, uwielbiam taką pizzę
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :-)
UsuńOjej jak pysznie
OdpowiedzUsuńDziękuje Madziu :-)
Usuńmy też często robimy z tymże taką z pozostałym sosem bolognese
OdpowiedzUsuńSuper opcja Izuś :-)
UsuńWow! Nigdy nie jadłam pizzy z mięsem mielonym! Czas nadrobić! :)
OdpowiedzUsuńPolecam bo jest pyszna :-)
UsuńTak jeszcze nie jadłam!
OdpowiedzUsuń