Pizza z mięsem mielonym

 


Pizza - któż jej nie lubi. W mojej rodzinie pizzę uwielbiają wszyscy ale najbardziej lubią wersję domową. Czasami owszem skusimy się i zamówimy gdzieś pizzę, ale jest tak może z dwa razy w roku. A pizza u nas potrafi być nawet trzy razy w miesiącu.
Dzisiaj mam dla was pizzę nieco inną niż wszystkie, bo dodałam do niej mięso mielone. Tak sobie pomyślałam, czemu nie - spróbuję i zobaczę jak wyjdzie. Ja bardzo lubię eksperymentować w kuchni. Powiem wam, że ta pizza wyszła przepyszna. Smakuje rewelacyjnie i będę ją powtarzać. A wy jedliście już pizzę w takim wydaniu ? jeżeli nie to koniecznie spróbujcie. 
Życzę wam cudownego dnia i dużo zdrówka. 

 Składniki:

- 600 g mąki pszennej typ 00 lub 500
- 350 ml ciepłej wody
- 40 g świeżych drożdży lub 12 g suchych
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 4 łyżki oliwy lub oleju

- 400 g mięsa mielonego
- 200 g pieczarek
- sos pomidorowy - 4 łyżki
- 150 g sera żółtego


Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i wlewamy wodę oraz olej.

W garnuszku rozkruszamy drożdże i zasypujemy je cukrem, odstawiamy na kilka minut i mieszamy, drożdże zrobią się płynne. Wlewamy do mąki. Jak użyjecie suchych drożdży to najpierw do miski wlejcie ciepłą wodę, dodajcie suche drożdże i cukier, wymieszajcie i dopiero potem dodajcie resztę składników.

Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godzin.

Ciasto dzielimy na dwie części. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - dużą z piekarnika i rozciągamy ciasto na całej powierzchni. Możemy także zrobić cztery mniejsze okrągłe pizze. Ja zawsze staram się tak ją rozciągnąć aby zostawić grubsze boki ciasta.

Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy na patelni. Pieczarki kroimy na plasterki i podsmażamy je na patelni. Ser żółty ścieramy na tarce.

Ciasto nakłuwamy widelcem i smarujemy sosem pomidorowym. Na ciasto wykładamy mięso mielone, pieczarki i posypujemy serem żółtym.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 240 stopni, pieczemy pizzę przez 15-20 minut, grzanie góra-dół. Upieczone pizzę posypujemy rukolą. 

Komentarze

  1. Wygląda rewelacyjnie. Aż głodna się zrobiłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna propozycja Marzenko na pizze :D

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie dzisiaj była zupa krem dyniowa, ale Twoja pizza z mielonym, bajeczka, jeszcze nie jadłam pizzy w takiej odsłonie, dlatego koniecznie muszę ją wypróbować - serdecznie pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje smaki, uwielbiam taką pizzę

    OdpowiedzUsuń
  5. my też często robimy z tymże taką z pozostałym sosem bolognese

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow! Nigdy nie jadłam pizzy z mięsem mielonym! Czas nadrobić! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.