Strucla drożdżowa z cynamonem
Dzień dobry słoneczka. Macie ochotę na coś pysznego ? zrobiłam wczoraj pyszną struclę drożdżową z cynamonem. Mówię wam jakie to wyszło pyszne w smaku. Obłędnie pyszne. Koniecznie spróbujcie, możecie takie ciasto zrobić na świąteczny stół. Można ją zrobić także z twarogiem albo masą makową.
My ciasto drożdżowe uwielbiamy i powiem wam, że piekę go dość często w różnych wydaniu. Nie wiem co jest takiego magicznego w drożdżowym, ale przygotowywanie go mnie uspokaja, serio. To co robicie takie pyszności razem ze mną ?
Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia i smacznego.
Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 2 jajka + 1 żółtko
- 100 g cukru
- 250 g ciepłego mleka
- 100 g masła
nadzienie
- 80 g masła
- 3 łyżeczki cynamonu
- 150 g cukru trzcinowego
Do kubka wkruszam drożdże i zasypuje je łyżeczką cukru, odstawiam na chwilkę, aby się zrobiły płynne.
Do miski wsypuję mąkę, resztę cukru, rozbełtane jajka. W garnku roztapiam masło i wlewam do niego mleko, mieszam i dodaję do mąki. Wlewam drożdże. Wszystko razem wyrabiam za pomocą rąk lub mikserem z hakiem. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na 1,5-2 godziny.
Przygotowujemy nadzienie. Do garnka wkładamy masło i cukier, dodajemy cynamon. Wszystko razem podgrzewamy i mieszamy, aż masło się rozpuści i wszystko dobrze ze sobą połączy.
Gdy ciasto już wyrośnie to dzielę je na dwie części i każdą z nich rozwałkowuje na placek na blacie podsypanym mąką. Smaruje po całej powierzchni masą cynamonową i zawijam jak roladę .Ostrym nożem kroimy na pół wzdłuż zostawiając jeden koniec nie rozcięty. Pleciemy na przemian paski jak warkocz.
Strucle układam do dwóch blaszek keksówek - 30 cm (smaruje je delikatnie olejem i posypuje sezamem). Smaruje rozbełtanym białkiem. Zostawiam je jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, grzanie góra-dół. Strucle piekę 35-40 minut, aż się ładnie zarumieni. Następnie zostawiam je jeszcze chwilkę w blaszce, po jakiś 20 minutach wyciągam na kratkę, aby wystygły.
Idealne ciasto do popołudniowej kawy.
OdpowiedzUsuńZgadzam się Wioletko :-)
Usuńjak ja kocham cynamon!
OdpowiedzUsuńMam tak samo Madziu :-)
UsuńUwielbiam drożdżowe, a z cynamonem też pięknie pachnie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się kochana. Pozdrawiam :-)
UsuńPychotka zjeść takie drożdżowe do ciepłej herbatki lub kakao :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak Iwonko. Buziaczki
UsuńPrzepysznie wygląda :) Uwielbiam wszystko o smaku cynamonu :)
OdpowiedzUsuńależ ona musi pachnieć ;))Radosnych i zdrowych świąt aaa i smacznych oczywiście ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, w tym roku nie robiłam jej...
OdpowiedzUsuńAle smacznie wygląda. Przyznam się, że nigdy nie robilam strucli :)
OdpowiedzUsuń