Strucla drożdżowa z cynamonem

 


Dzień dobry słoneczka. Macie ochotę na coś pysznego ? zrobiłam wczoraj pyszną struclę drożdżową z cynamonem. Mówię wam jakie to wyszło pyszne w smaku. Obłędnie pyszne. Koniecznie spróbujcie, możecie takie ciasto zrobić na świąteczny stół. Można ją zrobić także z twarogiem albo masą makową. 
My ciasto drożdżowe uwielbiamy i powiem wam, że piekę go dość często w różnych wydaniu. Nie wiem co jest takiego magicznego w drożdżowym, ale przygotowywanie go mnie uspokaja, serio. To co robicie takie pyszności razem ze mną ?
Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia i smacznego. 


Składniki:

- 600 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 2 jajka + 1 żółtko
- 100 g cukru
- 250 g ciepłego mleka
- 100 g masła

nadzienie
- 80 g masła
- 3 łyżeczki cynamonu
- 150 g cukru trzcinowego


Do kubka wkruszam drożdże i zasypuje je łyżeczką cukru, odstawiam na chwilkę, aby się zrobiły płynne.
Do miski wsypuję mąkę, resztę cukru, rozbełtane jajka. W garnku roztapiam masło i wlewam do niego mleko, mieszam i dodaję do mąki. Wlewam drożdże. Wszystko razem wyrabiam za pomocą rąk lub mikserem z hakiem. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na 1,5-2 godziny.

Przygotowujemy nadzienie. Do garnka wkładamy masło i cukier, dodajemy cynamon. Wszystko razem podgrzewamy i mieszamy, aż masło się rozpuści i wszystko dobrze ze sobą połączy. 

Gdy ciasto już wyrośnie to dzielę je na dwie części i każdą z nich rozwałkowuje na placek na blacie podsypanym mąką. Smaruje po całej powierzchni masą cynamonową i zawijam jak roladę .O
strym nożem kroimy na pół wzdłuż zostawiając jeden koniec nie rozcięty. Pleciemy na przemian paski jak warkocz.

Strucle układam do dwóch blaszek keksówek - 30 cm (smaruje je delikatnie olejem i posypuje sezamem). Smaruje rozbełtanym białkiem. Zostawiam je jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, grzanie góra-dół. Strucle piekę 35-40 minut, aż się ładnie zarumieni. Następnie zostawiam je jeszcze chwilkę w blaszce, po jakiś 20 minutach wyciągam na kratkę, aby wystygły. 







Komentarze

  1. Idealne ciasto do popołudniowej kawy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam drożdżowe, a z cynamonem też pięknie pachnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychotka zjeść takie drożdżowe do ciepłej herbatki lub kakao :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepysznie wygląda :) Uwielbiam wszystko o smaku cynamonu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ależ ona musi pachnieć ;))Radosnych i zdrowych świąt aaa i smacznych oczywiście ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam, w tym roku nie robiłam jej...

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale smacznie wygląda. Przyznam się, że nigdy nie robilam strucli :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.