Bułki jogurtowe

 


Dzień dobry słoneczka. Jak tam wasze samopoczucie i zdrowie ? mam nadzieję, że wszystko dobrze. Dzisiaj mam dla was przepis na pyszne bułeczki jogurtowe, zróbcie je koniecznie bo są wspaniałe w smaku i łatwe do zrobienia, wyjdą każdemu bez problemu. A wiadomo, że nic tak nie smakuje jak domowe pieczywo. To co - kto piecze bułeczki razem ze mną ?
Miłego dnia wam życzę i pozdrawiam cieplutko. 


Składniki:

rozczyn
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżka miodu
- 150 ml cieplej wody
- 150 g gęstego jogurtu
- 1,5 łyżka mąki pszennej

ciasto
- 640 g mąki pszennej
- 170 g jogurtu gęstego
- 3 łyżki oleju
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki soli

W miseczce mieszamy jogurt z ciepłą wodą, dodajemy miód i wkruszamy drożdże. Dodajemy mąkę i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. 

Do miski wsypujemy mąkę, olej, jogurt, jajko, sól i rozczyn. Wszystko razem wyrabiamy przez kilka minut ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem. 

Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 h. 

Blat lub stolnicę smarujemy olejem, swoje ręce tak samo i wykładamy ciasto. Formujemy wałek i smarujemy go olejem. Posypujemy obficie mąką i nadajemy kształt końcowy wałka. 

Kroimy na 10 kawałek. Przekładamy bułki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy bułki przez 25-30 minut, aż się ładnie zarumienią. Upieczone bułki przekładamy na kratkę, aby wystygły. 

Bułeczki są miękkie, pyszne i długo zachowują świeżość.







Komentarze

  1. Na pewno wypróbuję w najbliższym czasie. Wyglądają świetnie i kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje ulubione, ale dawno ich nie jadłam. Chyba wiem co będę dzisiaj robić, dobrze że sklepy otwarte :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Narzenko, bułeczki jak malowane!
    Chętnie skorzystam z Twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają przepięknie :) I z pewnością wypróbuję, bo ciekawi mnie ich smak :) Na pewno są pyszne, jak większość Twoich przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne bułeczki Marzenko, dużo lepsze niż z piekarni :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj, bułeczki jogurtowe to mój hit śniadaniowy z czasów szkolnych, chętnie do niego wrócę

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne bułeczki ! I na pewno przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.