Bułki jogurtowe
Dzień dobry słoneczka. Jak tam wasze samopoczucie i zdrowie ? mam nadzieję, że wszystko dobrze. Dzisiaj mam dla was przepis na pyszne bułeczki jogurtowe, zróbcie je koniecznie bo są wspaniałe w smaku i łatwe do zrobienia, wyjdą każdemu bez problemu. A wiadomo, że nic tak nie smakuje jak domowe pieczywo. To co - kto piecze bułeczki razem ze mną ?
Miłego dnia wam życzę i pozdrawiam cieplutko.
Składniki:
rozczyn
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżka miodu
- 150 ml cieplej wody
- 150 g gęstego jogurtu
- 1,5 łyżka mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżka miodu
- 150 ml cieplej wody
- 150 g gęstego jogurtu
- 1,5 łyżka mąki pszennej
ciasto
- 640 g mąki pszennej
- 170 g jogurtu gęstego
- 3 łyżki oleju
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki soli
W miseczce mieszamy jogurt z ciepłą wodą, dodajemy miód i wkruszamy drożdże. Dodajemy mąkę i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy mąkę, olej, jogurt, jajko, sól i rozczyn. Wszystko razem wyrabiamy przez kilka minut ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem.
Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 h.
Blat lub stolnicę smarujemy olejem, swoje ręce tak samo i wykładamy ciasto. Formujemy wałek i smarujemy go olejem. Posypujemy obficie mąką i nadajemy kształt końcowy wałka.
Kroimy na 10 kawałek. Przekładamy bułki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy bułki przez 25-30 minut, aż się ładnie zarumienią. Upieczone bułki przekładamy na kratkę, aby wystygły.
Bułeczki są miękkie, pyszne i długo zachowują świeżość.
Na pewno wypróbuję w najbliższym czasie. Wyglądają świetnie i kusząco :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo i życzę smacznego :-)
UsuńMoje ulubione, ale dawno ich nie jadłam. Chyba wiem co będę dzisiaj robić, dobrze że sklepy otwarte :)
OdpowiedzUsuńSuper. Miłego dnia i smacznego :-)
UsuńNarzenko, bułeczki jak malowane!
OdpowiedzUsuńChętnie skorzystam z Twojego przepisu.
Dziękuje kochanie :-)
UsuńWyglądają przepięknie :) I z pewnością wypróbuję, bo ciekawi mnie ich smak :) Na pewno są pyszne, jak większość Twoich przepisów :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo słoneczko. Pozdrawiam cieplutko :-)
Usuńbułeczki pierwsza klasa!
OdpowiedzUsuńDziękuje Madziu :-)
UsuńŚliczne bułeczki Marzenko, dużo lepsze niż z piekarni :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo kochana :-)
UsuńOj, bułeczki jogurtowe to mój hit śniadaniowy z czasów szkolnych, chętnie do niego wrócę
OdpowiedzUsuńNo my też je uwielbiamy :-)
UsuńWow! Przegenialne te bułeczki!:)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo kochana :-)
Usuńobłędnie wygladają
OdpowiedzUsuńDziękuje Izuś :-)
UsuńPiękne bułeczki ! I na pewno przepyszne :)
OdpowiedzUsuńWyszły obłędne w smaku :-)
UsuńNigdy nie piekłam takich bułek :)
OdpowiedzUsuń