Chleb pszenno orkiszowy z garnka

 


Dzień dobry moje słoneczka. Zapraszam was dzisiaj na pyszny, domowy chleb. Uwielbiam domowe pieczywo i uwielbiam piec chleby. Zapach jaki się unosi po całym mieszkaniu jest magiczny a samo przygotowanie i pieczenie pieczywa ma dla mnie moc odstresowującą. Odpoczywam. 
Ten chleb zrobi każdy bez problemu i zawsze wyjdzie. Koniecznie spróbujcie bo jest taki pyszny. Wystarczy wymieszać składniki wieczorem a upiec go rano, możecie także przygotować go rano a upiec wieczorem, jak wam pasuje. Naprawdę warto. 


Składniki:

- 750 g mąki pszennej typ 500
- 150 g mąki orkiszowej jasnej
- 2 łyżeczki soli
- 35 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- 640 ml cieplej wody

Do miseczki wkruszamy drożdże i cukier. Mieszamy i odstawimy na chwilkę, aby zrobiły się płynne. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, orkiszową, sól. Wlewamy wodę i drożdże. Wyrabiamy chwilkę ciasto - tylko do połączenia się składników. 

Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10-12 godzin. Ja zostawiam na noc, ale możecie także przygotować ciasto rano. 

Następnie na podsypany mąką blat wykładamy ciasto i zagniatamy kilka razy do środka. Przekładamy na papier do pieczenia, wkładamy go do dużego garnka żeliwnego lub formy żaroodpornej i odstawiamy jeszcze na 1-1,5 aby podrosło. 

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230 stopni, pieczemy chleb przez 30 minut z przykrywką, następnie ściągamy przykrywkę i pieczemy go jeszcze przez 30 minut bez. 

Po upieczeniu chleb wyciągamy na kratkę, aby wystygł. 







Komentarze

  1. Pychotka :) Domowe pieczywo nie ma konkurencji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie, czy zamiast świeżych drożdży można dac instant? Jeśli tak to ile?
    Paulina

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyborny chlebek <3 Prezentuje się niezwykle smacznie <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam świeży chleb. Zwłaszcza, jak jest on domowej roboty

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda super 😊 czy ciasto na chleb trzymamy w lodówce ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto na chleb trzymamy w temperaturze pokojowej 😃

      Usuń
  6. Super chlebuś jeszcze nie kosztowałem bo gorący wygląda extra

    OdpowiedzUsuń
  7. czy naczynie musi byc wczesniej nagrzane .

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.