Pierogi z ziemniakami i białą kiełbasą

 


Dzień dobry moje kochane słoneczka. Już za kilka dni Wielkanoc a ja mam dla was taki pyszny pomysł na świąteczne pierożki z ziemniakami i białą kiełbasą. Mówię wam jakie one wyszły pyszne, koniecznie spróbujcie tej wersji. Jestem pewna, że jak takie pierożki pojawią się na świątecznym stole to będą wszystkim bardzo smakować. 
Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia, dużo zdrówka i uśmiechu. 

Składniki:

ciasto
- 500 g mąki pszennej typ 500 tota mąka
- 250 ml gorącej, przegotowanej wody
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju
farsz

- 500 g ugotowanych ziemniaków 

- 2 cebule

- 300 g kiełbasy białej parzonej

- 2 łyżki jogurtu naturalnego

- sól, pieprz

- ząbek czosnku


Farsz - ugotowane ziemniaki tłuczemy tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy do ziemniaków. Kiełbasę białą parzoną kroimy na kawałki i rozdrabniamy za pomocą blendera lub widelcem. Podsmażamy na patelni i dodajemy do ziemniaków. Dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, jogurt, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.  

Przygotowujemy ciasto na pierogi. Do misy robota lub miksera wsypujemy mąkę, sól, olej i gorącą - świeżo przegotowaną wodę. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Jeżeli nie macie robota i będziecie wyrabiać ciasto ręcznie to uważajcie, aby się nie poparzyć. 

Wyrobione ciasto szczelnie zawijamy w ściereczkę lub przykrywamy miską, aby nie wysychało i odpoczęło - zostawiamy tak na 15-30 minut.

Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka - ja robię to za pomocą szklanki, nakładamy farsz i zlepiamy. Pamiętajcie, aby reszta ciasta cały czas była przykryta ściereczką. 

Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Ja dodaje łyżeczkę soli i łyżkę oleju do wody. Wrzucamy pierogi i gotujemy od wypłynięcia jakieś 5 minut. 

Przekładamy je na talerze, aby wystygły. Podajemy podsmażone na patelni na rumiano. 








Komentarze

  1. Bardzo lubię wszelakie pierogi i muszę przyznać, że, aż zrobiłam się głodna po przeczytaniu Twojego postu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł na jedzonko. Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nietypowe pierogi ale warte wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie pyszne pierogi Marzenko wyczarowałaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychotka :) ciekawy pomysł na białą kiełbasę Marzenko :) pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jestem miłośniczką pierogów ruskich, ponad wszystko! Ale te też wydają się być pyszniutkie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Pomysł na farsz do pierogów bardzo oryginalny. Brawo za kreatywność:)

    OdpowiedzUsuń
  8. cudowne - uwielbiam pierogi pod każdą postacią :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię ruskie. Z kapustą i ziemniakami to dla mnie całkowita nowość

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię (i moje rodzina też) wszelkie pierogi. Taki przepis to dla mnie nowość. Trzeb sprawdzić czy zadomowią się na dłużej.

    OdpowiedzUsuń
  11. Błagam!Tylko nie szklanką! Moja sąsiadka właśnie w taki sposób poharatała sobie prawą dłoń i do dziś jest niesprawna.Są specjalne wykrojniki (plastikowe lub metalowe) do pierogów.A przepis wart wypróbowania

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.