Bułki drożdżowe z ziarnami

 


Bułki drożdżowe z ziarnami. Zapraszam was dzisiaj na łatwe i przepyszne domowe bułki drożdżowe z pestkami dyni, siemieniem lnianym i sezamem. To super pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Spróbujcie koniecznie, bo naprawdę warto. Smacznego i miłego dnia. 


Składniki:

- 400 g mąki pszennej typ 750
- 100 g mąki żytniej typ 720
- 300 g ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
- łyżeczka soli i cukru
- 40 g oleju
- 50 g pestek dyni
- 1 jajko plus łyżka mleka do posmarowania bułek
- sezam i siemię lniane do posypania bułek


Do miski wlewamy ciepłą wodę i dodajemy cukier. Dodajemy drożdże i mieszamy, aby drożdże się rozpuściły. Następnie wsypujemy mąkę pszenną i mąkę żytnią, wlewamy olej, wsypujemy sól i pestki dyni. 

Wszystko razem wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. 

Następnie ponownie ciasto zagniatamy na blacie podsypanym delikatnie mąką. Robimy rulon i wycinamy bułki tworząc trójkąty. 

Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posypujemy sezamem i siemieniem lnianym. Zostawiamy jeszcze na 20 minut, aby podrosły.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni, grzanie góra-dół. Bułki pieczemy przez 15-20 minut, aż się ładnie zarumienią. Upieczone bułki przekładamy na kratkę, aby wystygły. 







Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.