Bułki drożdżowe z ziarnami
Bułki drożdżowe z ziarnami. Zapraszam was dzisiaj na łatwe i przepyszne domowe bułki drożdżowe z pestkami dyni, siemieniem lnianym i sezamem. To super pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Spróbujcie koniecznie, bo naprawdę warto. Smacznego i miłego dnia.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej typ 750
- 100 g mąki żytniej typ 720
- 300 g ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
- łyżeczka soli i cukru
- 40 g oleju
- 50 g pestek dyni
- 1 jajko plus łyżka mleka do posmarowania bułek
- sezam i siemię lniane do posypania bułek
Do miski wlewamy ciepłą wodę i dodajemy cukier. Dodajemy drożdże i mieszamy, aby drożdże się rozpuściły. Następnie wsypujemy mąkę pszenną i mąkę żytnią, wlewamy olej, wsypujemy sól i pestki dyni.
Wszystko razem wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Następnie ponownie ciasto zagniatamy na blacie podsypanym delikatnie mąką. Robimy rulon i wycinamy bułki tworząc trójkąty.
Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posypujemy sezamem i siemieniem lnianym. Zostawiamy jeszcze na 20 minut, aby podrosły.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni, grzanie góra-dół. Bułki pieczemy przez 15-20 minut, aż się ładnie zarumienią. Upieczone bułki przekładamy na kratkę, aby wystygły.
do śniadanka idealne!
OdpowiedzUsuńAleż one wspaniale wyglądają. Pychota!
OdpowiedzUsuńCudowne bułeczki kochana :)
OdpowiedzUsuńOj, chciałoby się zjeść takie domowe bułeczki na śniadanko :)
OdpowiedzUsuńKolejna apetyczna propozycja!
OdpowiedzUsuńApetyczne bułeczki :)
OdpowiedzUsuńMm, coś dla mnie ;)
OdpowiedzUsuń