Bułki drożdżowe z mąki orkiszowej i żytniej

 



Bułki drożdżowe z mąki orkiszowej i żytniej to mój dzisiejszy pomysł na pyszne, domowe śniadanie dla każdego. Kto ma ochotę to zapraszam. Bułki wychodzą przepyszne, chrupiące, koniecznie spróbujcie. Przepis jest bardzo łatwy do przygotowania, zamiast mąki orkiszowej możecie także użyć mąki pszennej a mąkę żytnią dowolnie zmieniać na pełnoziarnistą czy inną. Życzę smacznego. 


Składniki:

- 500 g mąki orkiszowej jasnej
- 100 g mąki żytniej typ 720
- 25 g świeżych drożdży
- 200 ml mleka
- 200 ml wody
- 20 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli


Do miski wsypujemy mąkę orkiszową i żytnią. Drożdże wkruszamy do kubeczka i zasypujemy cukrem, rozdrabniamy i odstawiamy na kilka minut, aby zrobiły się płynne. 

Podgrzewamy mleko i wodę do max 37 stopni. Wlewamy do mąki razem z roztopionym masłem. Dodajemy sól i wlewamy drożdże. 

Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. 

Ciasto dzielimy na 9 kulek. Obtaczamy je w mące. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Robimy wzorek i zostawiamy jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. 

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni a na dno piekarnika wstawiamy naczynie z wodą. 

Bułeczki pieczemy przez 20 minut, grzanie góra-dół. 

Upieczone bułeczki układamy na kratce, aby wystygły. 







Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.