Drożdżówki z budyniem, truskawkami i kruszonką

 


Drożdżówki z budyniem, truskawkami i kruszonką polecają się dzisiaj do kawki. Mówię wam jakie one wyszły pyszne, polecam spróbujcie. Ja kocham robić drożdżowe, kocham je także jeść, nie wyobrażam sobie bez niego życia. Częstujcie się, smacznego i miłego dnia. 

Składniki:

- 600 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 2 jajka + 1 żółtko
- 100 g cukru
- 250 ml mleka
- 100 g masła

dodatkowo
- 1 budyń waniliowy + 450 ml mleka
- kilka truskawek
Kruszonka - 80 g mąki pszennej, 50 g masła, 60 g cukru

Budyń gotujemy w 450 ml mleka i przekładamy do miseczki, aby wystygł. Ja zawsze przykrywam budyń folią aby nie zrobił się kożuch. 

Kruszonka - mieszamy wszystkie składanki za pomocą widelca lub ręcznie.

Do kubka wkruszam drożdże i zasypuje je łyżeczką cukru, odstawiam na chwilkę, aby się zrobiły płynne.

Do miski wsypuję mąkę, resztę cukru, rozbełtane jajka. W garnku roztapiam masło i wlewam do niego mleko, mieszam i dodaję do mąki. Wlewam drożdże. Wszystko razem wyrabiam za pomocą rąk lub mikserem z hakiem. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na 1,5-2 godziny.

Ciasto dzielę na 12 kulek i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko je spłaszczam. Zostawiam je jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. 

Następnie szklanką robię wgłębienie pośrodku. Smaruje rozbełtanym białkiem. Przekładam łyżką budyń, układam pokrojone truskawki i posypuje kruszonką.

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, grzanie góra-dół.
Piekę bułeczki przez 25-30 minut, aż się ładnie zarumienią. Upieczone przekładam na kratkę, aby wystygły. I już mamy pyszne drożdżówki. Zamiast truskawek można dać inne owoce.






Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.