Chleb z gara z mąką orkiszową

 


Domowy, pyszny chleb z gara. Uwielbiam domowe pieczywo, nic nie zastąpi kromki takiego świeżo upieczonego chleba z chrupiącą skórką. Ja tak naprawdę piekę chleby i bułki już od 10 lat. To jest moja wielka pasja i miłość. No i ten cudowny zapach, który roznosi się po całym domu - kojarzy mi się z ciepłem domowego ogniska. Każdy kto się boi piec własny chleb niech się nie boi, pieczenie domowego chleba nie jest wcale trudne. Możecie piec chleby na drożdżach czy na zakwasie, spróbujcie raz a jestem pewna, że już zawsze będziecie piec własne pieczywo w kuchni. 
Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego wieczorku. 


Polecam wam także inne przepisy na pieczywo drożdżowe:
- bułki drożdżowe z ziarnami



CHLEB Z GARA Z MĄKĄ ORKISZOWĄ

Przygotowanie: 20 minut + czas wyrastania + czas pieczenia
Ilość porcji: 12-14 kromek


Składniki:

- 700 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki soli
- 35 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- 640 ml cieplej wody
- 2 garście pestek dyni
- 2 garście słonecznika

Do miseczki wkruszamy drożdże i cukier. Mieszamy i odstawimy na chwilkę, aby zrobiły się płynne. Do miski wsypujemy obie mąki i sól. Wlewamy wodę i drożdże, wsypujemy pestki dyni i słonecznik. Wyrabiamy chwilkę ciasto - tylko do połączenia się składników.

Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10-12 godzin. Ja zostawiam na noc, ale możecie także przygotować ciasto rano.

Następnie na podsypany mąką blat wykładamy ciasto i zagniatamy kilka razy do środka. Przekładamy na papier do pieczenia, wkładamy go do dużego garnka żeliwnego lub formy żaroodpornej i odstawiamy jeszcze na 1-1,5 aby podrosło.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230 stopni, pieczemy chleb przez 30 minut z przykrywką, następnie ściągamy przykrywkę i pieczemy go jeszcze przez 30 minut bez.

Po upieczeniu chleb wyciągamy na kratkę, aby wystygł. 






Komentarze

  1. Nie lubiłam piec chleba bo wyrabianie ciasta bardzo mnie męczy, ale sprawiłam sobie jakiś czas temu Thermomix i muszę przyznać, że to duże ułatwienie. Już z miesiąc jak nie kupuję chleba - taki domowy, jak jeszcze ciasto wyrabia się samo, to serio super sprawa. A jeszcze sprawdzony blog z przepisami, taki jak Twój albo ten, z którego ja korzystam - supergarnek.pl - to już w ogóle z górki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Do tego świeże masełko i mamy pyszne jedzonko.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawodowy chlebek! Ja też uwielbiam piec chleb. Zwłaszcza wyrabianie ciasta ma na mnie uspokojający wpływ:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nie miałam odwagi zrobić swojego chleba. Ten wygląda pysznie, do tego masło i jakiś dżem i raz dwa chleba nie ma.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dobry przepis, chleb wyszedł idealny, taki jak na zdjęciu!!! W moim przepisie znalazła się jeszcze mąka pełnoziarnista żytnia, taki miks sobie wymyśliłem. Pestki dyni to był super pomysł, chleb ma ciekawszy smak.

    OdpowiedzUsuń
  6. ten zapach świeżego chleba!

    OdpowiedzUsuń
  7. Domowe pieczywo jest najlepsze :) A Twój chleb wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę w końcu go wypróbować, bo widzę, że w ostatnim czasie chleb z gara robi prawdziwą furorę.

    OdpowiedzUsuń
  9. "Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10-12 godzin." Czy to nie pomyłka? Aż tyle czasu ma rosnąć chleb na drożdżach? Toż czasochłonny chleb żytni na zakwasie wymaga tylko 4 do 5 godzin wyrastania. Powyżej tego czasu opada.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie pomyłka. Ciasto zostawiam na całą noc a rano przekładam do gara. I pięknie wyrasta i jest przepyszny. Niektóre chleby potrzebują więcej czasu na wyrastanie :-)

      Usuń
  10. Zostawiamy na 10-12 w jakiej temperaturze?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.