Chleb z gara z mąką orkiszową
- 2 łyżeczki soli
- 35 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- 640 ml cieplej wody
- 2 garście pestek dyni
- 2 garście słonecznika
Do miseczki wkruszamy drożdże i cukier. Mieszamy i odstawimy na chwilkę, aby zrobiły się płynne. Do miski wsypujemy obie mąki i sól. Wlewamy wodę i drożdże, wsypujemy pestki dyni i słonecznik. Wyrabiamy chwilkę ciasto - tylko do połączenia się składników.
Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10-12 godzin. Ja zostawiam na noc, ale możecie także przygotować ciasto rano.
Następnie na podsypany mąką blat wykładamy ciasto i zagniatamy kilka razy do środka. Przekładamy na papier do pieczenia, wkładamy go do dużego garnka żeliwnego lub formy żaroodpornej i odstawiamy jeszcze na 1-1,5 aby podrosło.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230 stopni, pieczemy chleb przez 30 minut z przykrywką, następnie ściągamy przykrywkę i pieczemy go jeszcze przez 30 minut bez.
Po upieczeniu chleb wyciągamy na kratkę, aby wystygł.
Nie lubiłam piec chleba bo wyrabianie ciasta bardzo mnie męczy, ale sprawiłam sobie jakiś czas temu Thermomix i muszę przyznać, że to duże ułatwienie. Już z miesiąc jak nie kupuję chleba - taki domowy, jak jeszcze ciasto wyrabia się samo, to serio super sprawa. A jeszcze sprawdzony blog z przepisami, taki jak Twój albo ten, z którego ja korzystam - supergarnek.pl - to już w ogóle z górki :)
OdpowiedzUsuńDo tego świeże masełko i mamy pyszne jedzonko.
OdpowiedzUsuńZawodowy chlebek! Ja też uwielbiam piec chleb. Zwłaszcza wyrabianie ciasta ma na mnie uspokojający wpływ:)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie miałam odwagi zrobić swojego chleba. Ten wygląda pysznie, do tego masło i jakiś dżem i raz dwa chleba nie ma.
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis, chleb wyszedł idealny, taki jak na zdjęciu!!! W moim przepisie znalazła się jeszcze mąka pełnoziarnista żytnia, taki miks sobie wymyśliłem. Pestki dyni to był super pomysł, chleb ma ciekawszy smak.
OdpowiedzUsuńten zapach świeżego chleba!
OdpowiedzUsuńDomowe pieczywo jest najlepsze :) A Twój chleb wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu go wypróbować, bo widzę, że w ostatnim czasie chleb z gara robi prawdziwą furorę.
OdpowiedzUsuń"Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10-12 godzin." Czy to nie pomyłka? Aż tyle czasu ma rosnąć chleb na drożdżach? Toż czasochłonny chleb żytni na zakwasie wymaga tylko 4 do 5 godzin wyrastania. Powyżej tego czasu opada.
OdpowiedzUsuńTo nie pomyłka. Ciasto zostawiam na całą noc a rano przekładam do gara. I pięknie wyrasta i jest przepyszny. Niektóre chleby potrzebują więcej czasu na wyrastanie :-)
Usuńchlebek idealny
OdpowiedzUsuńZostawiamy na 10-12 w jakiej temperaturze?
OdpowiedzUsuńW temperaturze domowej 😃
Usuń