Rogaliki drożdżowe z marmoladą jabłkową

 



Rogaliki drożdżowe to moja propozycja dla was do dzisiejszej kawki. Tak przy środzie, aby była magiczna bo za oknem pochmurno i wietrznie. Ja uwielbiam drożdżowe, zarówno robić jak i jeść a te rogaliki są po prostu przepyszne. Dodałam do nich marmoladę jabłkową, ale możecie dać inną jaką macie lub gęsty dżem, aby nic nie wypływało podczas pieczenia. Możecie dać także twarożek, czekoladę, budyń lub jakieś owoce. Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia. 



Polecam wam także inne przepisy na rogaliki



ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ JABŁKOWĄ

Przygotowanie: 30 minut + czas wyrastania i pieczenia
Ilość: 32 sztuki


Składniki:

- 500 g mąki pszennej typ 500
- 30 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 60 g cukru + łyżeczka do drożdży
- 50 g masła
- szczypta soli
nadzienie
- marmolada jabłkowa
- rozbełtane jajko do posmarowania rogalików

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy. Do miseczki wkruszamy drożdże i dodajemy do nich łyżeczkę cukru, rozcieramy. Mleko podgrzewamy do max 37 stopni.
Do miski wsypujemy mąkę ze szczyptą soli, cukier, rozbełtane jajko. Do drożdży dodajemy 3 łyżki ciepłego mleka i mieszamy - resztę mleka dolewamy do mąki. Jak drożdże ruszą to dodajemy je do miski i wyrabiamy chwilkę ciasto, dolewamy rozpuszczone i przestudzone masło i wyrabiamy tak długo, aż ciasto wchłonie tłuszcz.

Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. 

Następnie dzielimy ciasto na cztery części i na podsypanym mąką blatem rozwałkowujemy na owalny placek i dzielimy na osiem trójkątów. Na każdym kawałku układamy porcję marmolady i zwijamy rogaliki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy jajkiem, zostawiamy je jeszcze na 20 minut, aby podrosły.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, grzanie góra-dół. Pieczemy 20-25 minut, aż się ładnie zarumienią.
Po upieczeniu rogaliki przekładamy na kratkę, aby przestygły i posypujemy cukrem pudrem. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku. 








Komentarze

  1. Pięknie i zachęcająco wyglądają. Chyba zrobię je w ten weekend. Rodzina na pewno będzie zachwycona ;)
    Robiłam już od ciebie rogaliki serowe, także te też na pewno będą bardzo dobre.

    OdpowiedzUsuń
  2. O mamo, jakie one muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Marzenko rogaliki pełna profeska! Pięknie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.