Rogaliki drożdżowe z marmoladą jabłkową
Rogaliki drożdżowe to moja propozycja dla was do dzisiejszej kawki. Tak przy środzie, aby była magiczna bo za oknem pochmurno i wietrznie. Ja uwielbiam drożdżowe, zarówno robić jak i jeść a te rogaliki są po prostu przepyszne. Dodałam do nich marmoladę jabłkową, ale możecie dać inną jaką macie lub gęsty dżem, aby nic nie wypływało podczas pieczenia. Możecie dać także twarożek, czekoladę, budyń lub jakieś owoce. Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia.
Polecam wam także inne przepisy na rogaliki
ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ JABŁKOWĄ
Przygotowanie: 30 minut + czas wyrastania i pieczenia
Ilość: 32 sztuki
Składniki:
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 30 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 60 g cukru + łyżeczka do drożdży
- 50 g masła
- szczypta soli
nadzienie
- marmolada jabłkowa
- rozbełtane jajko do posmarowania rogalików
- 30 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 60 g cukru + łyżeczka do drożdży
- 50 g masła
- szczypta soli
nadzienie
- marmolada jabłkowa
- rozbełtane jajko do posmarowania rogalików
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy. Do miseczki wkruszamy drożdże i dodajemy do nich łyżeczkę cukru, rozcieramy. Mleko podgrzewamy do max 37 stopni.
Do miski wsypujemy mąkę ze szczyptą soli, cukier, rozbełtane jajko. Do drożdży dodajemy 3 łyżki ciepłego mleka i mieszamy - resztę mleka dolewamy do mąki. Jak drożdże ruszą to dodajemy je do miski i wyrabiamy chwilkę ciasto, dolewamy rozpuszczone i przestudzone masło i wyrabiamy tak długo, aż ciasto wchłonie tłuszcz.
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Następnie dzielimy ciasto na cztery części i na podsypanym mąką blatem rozwałkowujemy na owalny placek i dzielimy na osiem trójkątów. Na każdym kawałku układamy porcję marmolady i zwijamy rogaliki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy jajkiem, zostawiamy je jeszcze na 20 minut, aby podrosły.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, grzanie góra-dół. Pieczemy 20-25 minut, aż się ładnie zarumienią.
Po upieczeniu rogaliki przekładamy na kratkę, aby przestygły i posypujemy cukrem pudrem. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.
porywam do kawki w pracy!
OdpowiedzUsuńSmacznego kochana :-)
UsuńPięknie i zachęcająco wyglądają. Chyba zrobię je w ten weekend. Rodzina na pewno będzie zachwycona ;)
OdpowiedzUsuńRobiłam już od ciebie rogaliki serowe, także te też na pewno będą bardzo dobre.
Dziękuje bardzo i pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńO mamo, jakie one muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńSą obłędne Wioletko :-)
UsuńWspaniałe rogaliki! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo i pozdrawiam :-)
Usuńale narobiłaś mi apetytu!
OdpowiedzUsuńCzęstuj się kochana :-)
UsuńMarzenko rogaliki pełna profeska! Pięknie wyglądają!
OdpowiedzUsuń