Łatwy chleb drożdżowy

 




Zapraszam was dzisiaj na bardzo pyszny chlebuś drożdżowy, przepis jest mega łatwy i w zasadzie szybki - nie licząc czasu wyrastania i pieczenia. Ale uwierzcie mi nie napracujecie się przy nim. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać i zostawić na noc, na drugi dzień rano przełożyć ciasto do blaszki, pozwolić mu chwilkę podrosnąć i upiec. Prawda, że proste. A jaki on jest pyszny. Spróbujcie koniecznie. Życzę wam miłego dnia i smacznego. 



Polecam wam także inne przepisy na chleby:



ŁATWY CHLEB DROŻDŻOWY

Przygotowanie: 15 minut + czas wyrastania + czas wypiekania
Ilość porcji: 18



Składniki:

- 700 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 200 g mąki żytniej typ 720
- 2 łyżeczki soli
- 35 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- 640 ml cieplej wody
- 2 garście pestek dyni
- 2 garście słonecznika
- 2 garście siemienia lnianego

Przygotowanie:

Do miseczki wkruszamy drożdże i cukier. Mieszamy i odstawimy na chwilkę, aby zrobiły się płynne. Do miski wsypujemy obie mąki i sól. Wlewamy wodę i drożdże, wsypujemy pestki dyni i słonecznik. Wyrabiamy chwilkę ciasto - tylko do połączenia się składników.

Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10-12 godzin. Ja zostawiam na noc, ale możecie także przygotować ciasto rano.

Następnie wyrabiamy ciasto ponownie i przekładamy go do keksówki posmarowanej olejem (keksówka 30 cm). Moczymy dłonie i wyrównujemy ciasto i odstawiamy jeszcze na 1-1,5 aby podrosło.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni, pieczemy chleb przez 50 minut.
Po upieczeniu chleb wyciągamy na kratkę, aby wystygł.









Komentarze

  1. Ojej, na pewno jest pyszny. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  2. taki chlebek z miodem i dżemem-pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ważne, że nie trzeba długo wyrabiać ciasta! Wygląda pięknie! Na pewno go zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Oczywiście Basiu. Ten przepis można dowolnie modyfikować.

      Usuń
  5. To chyba porcja na dwie keksówki?

    OdpowiedzUsuń
  6. Marzenko jesteś mistrzynią chleba!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.