Chlebek ziołowy do odrywania

 


Witajcie po świętach, jak wam minęły ? mam nadzieję, że radośnie i rodzinnie. Ja spędziłam święta bardzo magicznie, tym bardziej, że w tym roku spadł śnieg i dopełnił całości. Mam dla was dzisiaj bardzo fajny pomysł na chlebek ziołowy do odrywania. Pomysł na niego podsunęła mi moja koleżanka Ela. Jest naprawdę pyszny i łatwy do przygotowania. Świetnie się sprawdzi na obiad jako dodatek do zupy krem, na spotkanie z przyjaciółmi, jako osobne danie w towarzystwie z surówkami. Będzie idealny na sylwestrowe spotkanie jako przekąska. Koniecznie go zróbcie, jestem pewna, że będzie wam smakował. Pozdrawiam cieplutko i życzę miłego wieczorku. 

Polecam wam także inne przepisy na chleby:

Składniki:

- 500 g mąki pszennej
- 300 ml cieplej wody
- 40 ml oleju
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
- 3 ząbki czosnku
- 50 g masła
- pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:

Drożdże wymieszać z cukrem i odstawić na chwilkę aby się zrobiły płynne. Do miski wsypać mąkę, sól, dolać wodę i olej i drożdże. Wyrobić ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem.

Odstawić do wyrośnięcia na godzinkę. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem i rozciągnąć palcami. Grubość około 3-4 cm.

Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Ponacinać nożem.

Rozpuścić masło. Wymieszać z wyciśniętymi ząbkami czosnku i posiekaną natką. Posmarować ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w 180 stopniach.







Komentarze

  1. Taki chlebek na pewno rozpływa się w ustach.

    OdpowiedzUsuń
  2. OOoo ten chlebek wygląda bardzo smacznie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. piękny, ale w jak dużej formie go piec? Alicja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alicjo w blaszce tej dużej od piekarnika.

      Usuń
    2. Dziękuję i pozdrawiam.

      Usuń
    3. Upiekłam w nieco mniejszej blaszce. |Pychota. Pozdrawiam. Alicja

      Usuń
  4. Pozwól, że oderwę sobie kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rzeczywiście może być jak bajka!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealna propozycja na sylwestrowy stół. Dziękuje za inspirację!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.