Naleśniki z kaszy manny

 


[współpraca reklamowa]

Dzień dobry moje kochane słoneczka. Dzisiaj mam dla was coś ekstra - naleśniki z kaszy manny - tak tak, z kaszy manny. A jakie one są pyszne, mówię wam. Koniecznie je spróbujcie, jestem pewna, że na stałe zagoszczą w waszej kuchni. Naleśniki smażą się z łatwością i są bardzo elastyczne. Ja podałam je z twarożkiem i frużeliną, możecie je podać z czy tylko chcecie, z czekoladą, z dżemem, czy nawet w wersji wytrawnej z mięsem, lub z szynką i serem - takie zapieczone super smakują. To co kto robi takie naleśniki ???
Życzę wam smacznego i miłego dnia. 


Chciałabym wam także napisać kilka ważnych informacji na temat witaminy D, która jest zwłaszcza teraz bardzo nam potrzebna, mam nadzieję, że ją suplementujecie - ja biorę witaminę D w zasadzie przez cały rok z małymi przerwami latem. 

Niestety bardzo wiele osób ma niedobory tej witaminy i często lekceważy sygnały wysyłane przez nasz organizm  - zmęczenie, osłabienie, bóle stawów i mięśni, wypadanie włosów, słaba odporność, problemy skórne, nadwaga, obniżenie wydolności organizmu, choroby przyzębia, zaburzenia snu czy problemy skórne. Oczywiście te objawy mogą świadczyć także o innych dolegliwościach, dlatego najlepiej zbadać sobie poziom witaminy D w organizmie.  
Witamina D może zapobiec osteoporozie i krzywicy a także zapobiega rozwojowi cukrzycy czy depresji, ma naprawdę zbawienny wpływ na nasz organizm i często o niej po prostu zapominamy. Obniża ryzyko niektórych nowotworów (rak jelita grubego), pomaga w regeneracji wątroby, wspiera szpik kostny, bierze udział w przemianie materii, bardzo pozytywnie wpływa na sen oraz pomaga w nadciśnieniu.  

Witamina D to witamina rozpuszczana w tłuszczach i lepiej się wchłania w towarzystwie tłuszczy warto więc sięgać po produkty, które mają w swoim składzie oleje.
Jeżeli chcesz poczytać więcej na temat witaminy D zapraszam cię do artykułu - naprawdę warto go przeczytać i zacząć suplementować witaminę D. 

Ja używam witaminy D w kropelkach, często dodaje ją do sałatek czy koktajli, możecie ją dodać sobie do twarożku czy dodać kilka kropel na śniadaniowe placki czy naleśniki.


NALEŚNIKI Z KASZY MANNY


Składniki:

- 120 g kaszy manny
- 200 ml mleka
- 150 ml wody
- 2 jajka
- 1 budyń waniliowy (40 g)
- łyżka oleju

Przygotowanie:

Kaszę mannę wsypuje do miski i wlewam mleko oraz wodę. Mieszam i odstawiam na 20 minut. Dodaję jajka, budyń oraz olej. Mieszam trzepaczką.

Rozgrzewam patelnię, mieszam ciasto i wlewam łyżką porcję ciasta. Smażę naleśniki na średnim ogniu. 

Z podanych składników wyjdzie wam 6-8 sztuk naleśników. Pamiętajcie, aby zamieszać za każdym razem ciasto przed wylaniem na patelnię. 

Naleśniki podałam z twarożkiem i frużeliną owocową.





Wpis powstał we współpracy z Natu.care

Komentarze

  1. Jej, nie wiedziałam, że można zrobić takie naleśniki. Super przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne naleśniki <3
    Od samego patrzenia zrobiłam się głodna :D
    Miłego tygodnia! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna propozycja Marzenko:) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają pysznie i od razu mam ochotę na naleśniki. Lubię każde, również z kaszy. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super, będę musiała je wreszcie zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Takich jeszcze nie robiłam! Ależ obłędnie wyglądają te Twoje naleśniki.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pierwszy raz słyszę o takich naleśnikach, ale wyglądają nieziemsko ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam. Już mam apetyt na takie naleśniki. Jeszcze czegoś takiego nie próbowałam. Fajny pomysł. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.