tag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post48437742111719085..comments2024-03-28T20:17:42.411+01:00Comments on Kulinarna Maniusia: Blog kulinarny Przepisy : Konkurs - karnawałowe słodkości Kulinarna Maniusiahttp://www.blogger.com/profile/03892219445987529516noreply@blogger.comBlogger77125tag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-63797540177633175862016-02-04T22:55:26.686+01:002016-02-04T22:55:26.686+01:00Serniczek z pysznym musem kakaowym:
Składniki na ...Serniczek z pysznym musem kakaowym:<br /><br />Składniki na spód:<br />– 160 g petitków,<br />– dwie łyżki roztopionego masła,<br /><br />Przygotowanie:<br />Ciastka i masło miksuje i wykładam na tortownicę. Po czym podpiekam w temperaturze 175 stopni C przez ok. 15 minut.<br /><br />Składniki na masę serową:<br />– 500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie<br />– 250 ml śmietany kremówki 36%<br />– 3 jajka<br />– 3/4 szklanki cukru<br />– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego<br />– 3 łyżki mąki pszennej<br /><br />Przygotowanie:<br />Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.<br />W misie miksera umieszczam wszystkie składniki, po czym je krótko miksuje. Następnie przelewam masę do tortownicy i piekę w temperaturze 160 stopni C przez około 45 minut. Wyjmuję i studzę.<br /><br />Mus kakaowy:<br />– 400 ml śmietany kremówki,<br />– 125 ml likieru czekoladowego,<br />– 1,5 łyżki kakao,<br />– 2,5 łyżeczki żelatyny,<br />– 4 łyżki cukru pudru<br /><br />Przygotowanie:<br />Żelatynę rozpuszczam w wodzie i mieszam z likierem. W osobnym naczyniu miksuję śmietanę kremówkę, kakao i cukier puder. Ubijam do sztywności. Następnie wlewam likier z żelatyną i delikatnie mieszam, do wymieszania się składników. Wylewam na ciasto. Wstawiam do lodówki na noc. Po wyjęciu posypuję potartą czekoladą. Pycha!<br /><br />Pozdrawiam <br /><br />WeronikaAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/01798621439158354161noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-80775362699735113102016-02-04T22:27:44.232+01:002016-02-04T22:27:44.232+01:00Wegańskie i bezglutenowe "Ferrero Rocher"...Wegańskie i bezglutenowe "Ferrero Rocher"<br />Składniki:<br />-370g masła orzechowego <br />-40g mąki gryczanej/orzechowej (jeśli nie lubicie gryki)<br />-60g otrąb gryczanych/ drobno posiekanych orzechów<br />-3 łyżeczki kakao<br />- ½ szk. cukru trzcinowego<br />-szczypta łyżeczki soli morskiej<br /><br />Dodatkowo<br />-orzechy laskowe<br />-gorzka czekolada<br /><br />Wszystkie suche składniki wymieszać, dodać masło orzechowe i starannie zagnieść masę. Całość powinna utworzyć kulkę, która będzie lepka lecz będzie odklejać się od dłoni. Jeśli masło jest suche trzeba dodać nieco oleju np. kokosowego. Jeśli masło jest odrobinę za tłuste należy dodać więcej mąki. Ciasto umieścić w lodówce na ok 1 godzinę aby było łatwiej je formować. Po tym czasie nastawić piekarnik na 200’C, łyżeczką nabierać trochę masy i lepić kulkę umieszczając w jej wnętrzu orzech laskowy. Piec ok 20 minut. Po wystudzeniu kuleczki oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. <br />Candy Pandashttps://www.blogger.com/profile/00212939215666294102noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-9922697129590638192016-02-04T22:26:54.076+01:002016-02-04T22:26:54.076+01:00Bezglutenowe babeczki w kropeczki
Składniki
Warst...Bezglutenowe babeczki w kropeczki<br />Składniki<br /><br />Warstwa kokosowa<br />-160 ml mleka kokosowego (mała puszka)<br />-100 ml napoju roślinnego (u nas ryżowe)<br />-2 łyżki nasion chia<br />-2 łyżki ksylitolu<br />-mała łyżeczka pasty waniliowej<br />-1 płaska łyżeczka agaru<br /><br />Warstwa owocowa<br />-kostka tofu naturalnego<br />-1 dojrzałe mango lub duża garść wiśni<br />-2 łyżki ksylitolu<br />-1 łyżeczka agaru<br /><br />Warstwa czekoladowa<br />-5 łyżek kaszy gryczane niepalonej<br />-1 szkl. napoju roślinnego<br />-3 łyżeczki gorzkiego kakao<br />-3 łyżeczki ksylitolu<br />-1 i ½ łyżeczki agaru<br /><br />Wybrane foremki wysmarować odrobiną oliwy.<br /><br />WARSTWA KOKOSOWA<br />W małym garnuszku w odrobinie wody namoczyć agar na ok 10-15 minut. Pozostałe składniki wymieszać w osobnym garnuszku, trzymać na ogniu ciągle mieszając do zagotowania. W tym czasie podgrzać agar do zagotowania, chwilę trzymać na małym ogniu i wlać do ciepłej masy kokosowej z chia. Wszystko dokładnie wymieszać i również gotować jeszcze kilka minut na małym ogniu. Gotową masę wlać do foremek.<br /><br />WARSTWA OWOCOWA<br />W małym garnuszku w odrobinie wody namoczyć agar na ok 10-15 minut. W drugim garnuszku zblendować tofu z pozostałymi składnikami. Podgrzać jego zawartość tak aby masa byłą ciepła a nie gorąca. W tym czasie również zagotować agar, chwilę trzymać na małym ogniu i wlać do ciepłej masy z tofu. Wszystko dobrze wymieszać.<br />Gdy pierwsza warstwa chia w foremkach lekko stężeje można wykładać masę z tofu.<br /><br />WARSTWA CZEKOLADOWA<br />Kaszę gryczaną gotować do miękkości w napoju roślinnym. Następnie dodać kakao i ksylitol, chwilę jeszcze trzymać na ogniu. Pozostawić do lekkiego ostudzenia.<br />W małym garnuszku w odrobinie wody namoczyć agar na ok 10-15 minut. Następnie go zagotować, chwilę trzymać na małym ogniu i wlać do ciepłej masy czekoladowej. Gdy warstwa z tofu w foremkach zacznie tężeć, nałożyć ostatnią masę.<br /><br />Całość pozostawić najlepiej na godzinę w lodówce.Candy Pandashttps://www.blogger.com/profile/00212939215666294102noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-37275472815097828952016-02-04T22:24:41.364+01:002016-02-04T22:24:41.364+01:00Paluszki i precelki gryczane z batatów (bez gluten...Paluszki i precelki gryczane z batatów (bez glutenu, cukru, laktozy, wegańskie)<br /><br />Składniki:<br />-200g batatów<br />-200g mąki gryczanej<br />-30g oleju kokosowego (w temp. pokojowej)<br />-40g ksylitolu<br />-1 łyżeczka cynamonu<br />-2 łyżki mielonego lnu wymieszać z 6 łyżkami gorącej wody (lub 2 małe jajka)<br /><br />Dodatkowo<br />-cukier kokosowy/sezam/mak/orzeszki itd. to posypania<br />-mąka gryczana (do podsypywania ciasta)<br /><br />Bataty ugotować, ostudzić i rozgnieść na puree. Dodać olej kokosowy, cynamon, ksylitol, i świeżo rozmieszany len, wszystko wymieszać. Następnie dodać mąkę i rękami zagnieść. Całość włożyć do lodówki na godzinkę. Odrywać kawałki ciasta i na blacie wysypanej mąką gryczaną rolować wałeczki. Paluchy układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować olejem kokosowym i posypać dowolnymi dodatkami. Piec w 180’C ok 30 minut.<br />Candy Pandashttps://www.blogger.com/profile/00212939215666294102noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-38996504263900626252016-02-04T21:51:43.766+01:002016-02-04T21:51:43.766+01:00Faworki warkocze
SKŁADNIKI:
30 dag mąki,
5 łyżek ś...Faworki warkocze<br />SKŁADNIKI:<br />30 dag mąki,<br />5 łyżek śmietany 18%,<br />1 jajko,<br />4 żółtka,<br />1,5 łyżki octu,<br />szczypta soli,<br />olej do smażenia,<br />cukier puder do posypania.<br /><br />PRZYGOTOWANIE:<br />1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Mieszam ze śmietaną. Dodaję jajko, żółtka, sól oraz ocet. Zagniatam ciasto.<br />2. Ciasto wybijam drewnianym wałkiem około 15 minut. Następnie bardzo cienko je rozwałkowuję.<br />3. Ciasto kroję na prostokąty o wymiarach 3cm x 20 cm. Każdy pasek ciasta nacinam wzdłuż w dwóch miejscach. Przekładając nacięte paski ciasta zaplatam warkocze. Końce warkoczy sklejam.<br />4. Warkocze smażę na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu oprószam cukrem pudrem.Tradycyjna kuchnia Kasihttps://www.blogger.com/profile/17819897063406755606noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-31405783322644352212016-02-04T21:50:40.404+01:002016-02-04T21:50:40.404+01:00Karnawałowe kwiatuszki serowe
SKŁADNIKI:
250g mąk...Karnawałowe kwiatuszki serowe<br /><br />SKŁADNIKI:<br />250g mąki,<br />1 opakowanie cukru waniliowego,<br />1 łyżka cukru kryształu,<br />250g sera białego,<br />1 jajko,<br />1,5 łyżki śmietany 18%,<br />1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,<br />1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,<br />1/2 łyżki spirytusu,<br />olej do smażenia,<br />cukier puder do posypania.<br /><br />PRZYGOTOWANIE:<br />1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję pokruszony ser, cukry, jajko, śmietanę, spirytus, sodę oraz proszek do pieczenia.<br />2. Zagniatam ciasto, jak na makaron.<br />3. Przygotowane ciasto rozwałkowuję na grubość 5mm. Foremką w kształcie kwiatuszka wykrawam w cieście kwiatki. Na środku każdego kwiatka robię kieliszkiem małe kółeczko.<br />4. Kwiatki smażę na oleju na złoty kolor. Po usmażeniu oprószam cukrem pudrem. Tradycyjna kuchnia Kasihttps://www.blogger.com/profile/17819897063406755606noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-20085811659793075712016-02-04T21:49:04.080+01:002016-02-04T21:49:04.080+01:00Pączki z kremem kawowym polane białą czekoladą
SK...Pączki z kremem kawowym polane białą czekoladą<br /><br />SKŁADNIKI:<br />Ciasto:<br />1 szklanka mleka,<br />4 żółtka,<br />20g drożdży,<br />1 opakowanie cukru waniliowego,<br />1 płaska łyżka cukru kryształu,<br />550-600g mąki,<br />50g margaryny,<br />szczypta soli,<br />1 łyżka spirytusu,<br />Krem:<br />300ml śmietany 36%;<br />1 łyżka cukru pudru,<br />1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,<br />Dodatkowo:<br />1 tabliczka białej czekolady,<br />kakaowa posypka do dekoracji,<br />olej do smażenia.<br /><br />PRZYGOTOWANIE:<br />1. Do ciepłego mleka dodaję drożdże, cukry, żółtka oraz sól. Mieszam. Stopniowo przesiewam mąkę i wyrabiam ciasto. Na końcu ciasta wlewam spirytus oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Wyrabiam ciasto. Oprószam mąką i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. <br />2. Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę. Rozwałkowuję na grubość 1,5 cm. Szklanką o dużej średnicy wykrawam w cieście krążki. Na rozgrzanym oleju smażę pączki na rumiano z dwóch stron. <br />3. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem i kawą rozpuszczalną. Krem przekładam do rękawa cukierniczego. Przestudzone pączki przekrawam na pół i przekładam kremem kawowym. <br />4. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Czekoladą polewam pączki. Wierzch oprószam kakaową posypką. <br /><br />Tradycyjna kuchnia Kasihttps://www.blogger.com/profile/17819897063406755606noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-11022721355644589632016-02-04T16:20:28.963+01:002016-02-04T16:20:28.963+01:00Herbatnikowe trufelki w polewie czekoladowej.
Skła...Herbatnikowe trufelki w polewie czekoladowej.<br />Składniki:<br />Masa:<br />15 dag masła lub margaryny<br />3 łyżki cukru pudru<br />5 łyżek kakao<br />półtorej szklanki drobno pokruszonych herbatników<br />Polewa:<br />3 łyżki kakao<br />3 łyżki cukru<br />3 łyżki masła lub margaryny<br />odrobina gorącej wody<br />Dodatkowo:<br />pół szklanki drobno pokruszonych herbatników<br />Wykonanie:<br />1.Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę,następnie dodajemy kakao i drobno pokruszone herbatniki.dokładnie ucieramy. ( herbatniki możemy zmielić w maszynce,lub włożyć do woreczka foliowego i za pomocą wałka do ciasta drobno pokruszyć )<br />2.Następnie z przygotowanej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego.Kuleczki układamy na tacy.<br />3.Kakao i cukier przekładamy do garnka,następnie mieszamy z odrobiną gorącej wody,tak,żeby powstała gęsta papka,dodajemy masło lub margarynę.Polewę gotujemy kilka chwil na małym ogniu cały czas mieszając,następnie zdejmujemy z ognia i mieszamy aż polewa będzie gęsta i szklista. Kuleczki zanurzamy w polewie a następnie obtaczamy w pokruszonych herbatnikach.<br />4.Przygotowane trufelki układamy na tacy do zastygnięcia polewy.<br />5.Smacznego.Izabela S.https://www.blogger.com/profile/10484258342845646660noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-10868293506128231212016-02-04T16:17:01.619+01:002016-02-04T16:17:01.619+01:00Ciasteczka ,,Słoneczka''
Składniki:
Ciasto...Ciasteczka ,,Słoneczka''<br />Składniki:<br />Ciasto:<br />50 dag mąki tortowej<br />2 jajka<br />1 szklanka cukru pudru<br />25 dag masła lub margaryny<br />1 łyżka cukru waniliowego<br />2 łyżeczki proszku do pieczenia<br />Masa budyniowa:<br />2 szklanki mleka<br />4 łyżki cukru<br />25 dag masła lub margaryny<br />2 budynie waniliowe<br />Dodatkowo:<br />10 dag wiórek kokosowych<br />mąka pszenna do posypania stolnicy<br />Wykonanie:<br />1.Z podanych składników zagniatamy ciasto,następnie formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawamy cienkie ciasteczka.<br />2.Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.<br />3.Następnie ciasteczka pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.Upieczone ciasteczka studzimy.<br />4.W połowie mleka rozpuszczamy budynie,do drugiej dodajemy cukier i zagotowujemy,następnie wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając.Ugotowany budyń studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę,następnie stopniowo dodajemy wystudzony budyń i dokładnie ucieramy.<br />5.Wystudzone ciasteczka przekładamy masą budyniową,smarujemy również boki i obtaczamy w wiórkach kokosowych.<br />6.Smacznego.<br />Izabela S.https://www.blogger.com/profile/10484258342845646660noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-82630842859721043502016-02-04T16:12:11.203+01:002016-02-04T16:12:11.203+01:00Pączki z lukrem i kandyzowanymi owocami.
Składnik...Pączki z lukrem i kandyzowanymi owocami.<br /><br />Składniki:<br /> Ciasto:<br />5 dag drożdży<br />3 żółtka<br />1 całe jajko<br />2 łyżki cukru waniliowego<br />5 łyżek cukru<br />2 i pół łyżki oleju<br />1 szklanka ciepłego mleka<br />1 łyżka octu lub spirytusu<br />3 szklanki mąki pszennej<br />Dodatkowo:<br />1 szklanka twardej dowolnej marmolady<br />mąka do posypania stolnicy<br />2 szklanki oleju do smażenia<br />Lukier:<br />1 białko<br />około 1 szklanka cukru pudru<br />10 dag mieszanki keksowej<br />Wykonanie:<br />1.Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru,mąki i mleka.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut w ciepłym miejscu,żeby wyrosły.<br />2.Żółtka i jajko ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.<br />3.Do mąki dodajemy utarte jajka,wyrośnięte drożdże,olej,ocet lub spirytus,stopniowo wlewamy ciepłe mleko i zagniatamy ciasto.Wyrabiamy kilka minut.Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 2 godziny w ciepłe miejsce.<br />4. Ciasto wałkujemy i dużą szklanką wykrawamy krążki,na środek nakładamy marmoladę,przykrywamy drugim krążkiem i wycinamy mniejszą szklanką.<br />5. Pączki układamy na tacy posypanej mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny,żeby podrosły.<br />6. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy pączki po kilka minut z każdej strony,następnie osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.<br />7.Białko ucieramy z cukrem pudrem,cukier dodajemy stopniowo,gdy lukier będzie miał odpowiednią konsystencję,smarujemy nim pączki,następnie dekorujemy mieszanką keksową i odstawiamy do zastygnięcia.<br />8.Smacznego. <br />Izabela S.https://www.blogger.com/profile/10484258342845646660noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-14137951870808315632016-02-04T12:50:10.865+01:002016-02-04T12:50:10.865+01:00Wysłałam wczoraj przepis na kokosanki, ale się nie...Wysłałam wczoraj przepis na kokosanki, ale się nie opublikował, może jeszcze się załapię.<br />Kokosanki<br />2 jajka<br />20 dag cukru<br />1/2 kg mąki<br />5 dag margaryny<br />3 łyżki miodu<br />mały proszek do pieczenia<br />ok. 1 i 1/2 szklanki mleka<br />Jajka ubić z cukrem, dodać miękką margarynę, na koniec stopniowo sypkie składniki na zmianę z mlekiem. Wylać na prostokątna blachę, piec w temp. 180 stopni od 40 minut. Wystudzić. Przeciąć ciasto wzdłuż na 4 pasy, a następnie w poprzek, na szerokość ok. 2- 2,5 cm.<br />Polewa <br />kostka margaryny typu Palma, Kasia<br />szklanka cukru<br />4 łyżki kakao<br />5 łyżek mleka do rozrobienia kakao<br />Margarynę roztopić, dodać pozostałe składniki, zagotować do połączenia się w jednolitą masę. Zdjąć z ognia, w gorącym szybko maczać po jednym kawałku ciasta, natychmiast wrzucać do kokosu dokładnie dociskając tak, aby ciastko było zamoczone w polewie i obtoczone w kokosie z każdej strony. Zużyjemy ok. 30 dag kokosu, w zależności od grubości wiórków. W czasie tej czynności trzeba ze dwa razy podgrzać polewę, gdyż gęstnieje i wtedy jest mało wydajna. Ciastka rozkładać pojedynczo na papier do pieczenia i pozostawić do zastygnięcia, dopiero wówczas można przełożyć na talerz. Pyszności. Polecam :)bozenawdaniec.https://www.blogger.com/profile/01441763318910126177noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-91747986310266838442016-02-03T21:28:25.438+01:002016-02-03T21:28:25.438+01:00Tiramisu
2 paczki gotowych prostokątnych biszkoptó...Tiramisu<br />2 paczki gotowych prostokątnych biszkoptów<br />1/2 litra śmietanki do ubijania<br />1/2 szklanki cukru pudru<br />2 śmietan fixy<br />2 serki mascarppone<br />5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej<br />1/2 szklanki amaretto <br />kakao do posypania<br />Zaparzyć kawę, ostudzić, wlać alkohol. Śmietankę ubić z cukrem, dodać śmietan-fix i serek, dokładnie wymieszać. Układać warstwami - biszkopty moczone w kawie, masa śmietanowa, biszkopty, masa, biszkopty, schłodzić, przed podaniem posypać na wierzchu kakao.<br />Smacznego :)<br /><br />bozenawdaniec.https://www.blogger.com/profile/01441763318910126177noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-59115878520554760902016-02-03T21:20:07.118+01:002016-02-03T21:20:07.118+01:00Gofry czekoladowe z kremem cytrynowym
i domową fr...Gofry czekoladowe z kremem cytrynowym <br />i domową frużeliną oraz - by się rymowało - z cytryną :) <br /><br />Ciasto na gofry:<br /><br />3 jajka <br />2 łyżeczki cukru wanilinowego<br />3 łyżki miodu<br />80 g roztopionego masła<br />160 g mąki<br />30 g kakao<br />250-270 ml mleka 1,5%<br />1 łyżeczka proszku do pieczenia<br /><br />Białka z cukrem wanilinowym ubijamy na sztywno. <br />Żółtka ucieramy z miodem i powoli dodajemy roztopione masło.<br />Na koniec mieszamy mąkę z kakao i proszkiem.<br />Powoli dodajemy mieszankę do żółtek, miksując. <br />Potem dodajemy mleko i na końcu - ubite białka. <br />Pieczemy w gofrownicy przez 5-7 minut (to zależy od sprzętu).<br /><br />Krem cytrynowy: <br /><br />500 ml śmietanki 30%<br />500 g serka mascarpone<br />sok wyciśnięty z 2 cytryn<br />otarta skórka z 1 cytryny<br />100 g cukru pudru<br /><br />Śmietankę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone łączymy z cukrem pudrem, sokiem z cytryny oraz skórką i mieszamy. Masę serkową łączymy z ubitą śmietanką.<br /><br />Nakładamy na gofry za pomocą szprycki z końcówką z otworem w kształcie gwiazdki - żeby wyszedł kształt rozetek. Zdobimy domową frużeliną (u mnie wiśniowa) i plasterkami cytryny, które idealnie kontrastują ze słodyczą żelu owocowego.<br /><br />A później... nie kwasząc się, konsumujemy! :) <br />Smacznego! :) <br /><br />MirkaWu<br />wawrzyniakmirka@gmail.comAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-52623886755086544302016-02-03T21:19:39.765+01:002016-02-03T21:19:39.765+01:00DONUTKI-MINUTKI
czyli szybkie i pyszne donuty karn...DONUTKI-MINUTKI<br />czyli szybkie i pyszne donuty karnawałowe :) <br /><br />Składniki:<br /><br />1 szklanka mąki tortowej<br />1 łyżeczka proszku do pieczenia<br />1 łyżeczka cynamonu<br />1/2 łyżeczki soli<br />1/4 szklanki cukru <br />2 jaja<br />3 łyżki oleju<br />3 łyżki jogurtu naturalnego<br /><br />+ lukier i ozdoby - dowolne ;) <br /><br />Wykonanie:<br /><br />W misce łączę suche składniki i przesiewam - jak na muffiny.<br />W drugiej misce, większej, miksuję ze sobą mokre składniki.<br />Następnie stopniowo dodaję suche, szybko miksując.<br /><br />Włączam maszynę do donutów, smaruję umoczonym w oleju pędzelkiem formy w środku i nagrzewam przez ok. 4 minuty.<br /><br />Ciasto nakładam rękawem cukierniczym - nie za dużo, bo rośnie.<br />Piekę w maszynce przez ok. 4-5 minut - aż się zarumienią.<br /><br />Lukruję i ozdabiam, a później uciekam przed imprezowiczami, żeby nie pożarli od razu wszystkich! :) <br /><br />MirkaWu<br />wawrzyniakmirka@gmail.comAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-15795844065089902782016-02-03T21:14:09.212+01:002016-02-03T21:14:09.212+01:00Kokosanki
6 dag margaryny
2 całe jajka
20 dag cuk...Kokosanki <br />6 dag margaryny<br />2 całe jajka<br />20 dag cukru<br />0,5 kg mąki<br />3 łyżki miodu<br />mały proszek do pieczenia<br />ok. 1,5 szklanki mleka<br />Jajka ubić z cukrem, dodać miękką margarynę i po trochę dodawać mleko na zmianę z mąką. Ilość mleka jest uzależniona od suchości mąki. Ciasto ma być gęste jak na babkę. Upiec placek ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić. Przekroić wzdłuż blachy na 4 paski, a następnie w szerz na paski o szerokości ok. 2 - 2,5 cm<br />Polewa <br />Kostka margaryny,typu Palma, Kasia<br />szklanka cukru<br />2 kopiate łyżki kakao<br />5 łyżek mleka do rozrobienia kakao <br />Składniki zagotować do połączenia się w jednolitą masę.<br />Każdy kawałek ciasta wbijać na patyczek ( widelec - co komu wygodniej ), maczać w gorącej polewie i obtaczać ( dociskając z każdej strony ) w wiórkach kokosowych.Ciastka układać osobno na papierze do pieczenia i zostawię do wystygnięcia. Zużyjemy ok. 30 dag wiórków ( w zależności od ich grubości ) W trakcie obtaczania, polewę trzeba ze dwa razy podgrzać, gdyż zimna jest zbyt gęsta.<br /><br />bozenawdaniec.https://www.blogger.com/profile/01441763318910126177noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-50570686709544093222016-02-02T22:53:08.778+01:002016-02-02T22:53:08.778+01:00Obwarzanki (bez sera)
½ kg mąki
10 dag masła
2 ł...Obwarzanki (bez sera)<br /><br />½ kg mąki<br />10 dag masła<br />2 łyżeczki proszku do pieczenia<br />1 szklanka kwaśnej śmietany 18%<br />2 jajka<br />1 łyżeczka spirytusu (opcjonalnie)<br />olej do głębokiego smażenia<br />cukier puder z wanilią do posypania<br /><br />Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenie dodać masło, jajka i śmietanę. Zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Rozwałkować na grubość 0,5 cm, większe kółka wykrawać szklanką, a w środku mniejsze np. kieliszkiem. Smażyć na dobrze nagrzanym tłuszczu na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu odsączyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem z wanilią.Hrabina w kuchnihttps://www.blogger.com/profile/09567015697955286522noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-61540488905109024362016-02-02T22:52:16.138+01:002016-02-02T22:52:16.138+01:00Pączki z kremem
Ciasto:
½ kg mąki
250 ml mleka
4 ...Pączki z kremem<br /><br />Ciasto:<br />½ kg mąki<br />250 ml mleka<br />4 dag świeżych drożdży<br />100 g masła<br />5 żółtek<br />5 łyżek cukru<br />½ kieliszka spirytusu<br />cukier waniliowy<br /><br />Krem:<br />350 g śmietany kremówki 36%<br />250 g serka mascarpone<br />cukier<br /><br />Dodatkowo:<br />tłuszcz do głębokiego smażenia<br /><br />Mleko podgrzać i rozlać na połowę. Do jednej połowy dodać świeże drożdże i łyżeczkę cukru, przygotować zaczyn. W drugiej połowie roztopić masło. Żółtka utrzeć z resztą cukru. Do miski z przesianą mąką wlać aktywne drożdże, utarte żółtka, mleko z masłem, dodać szczyptę soli, cukier waniliowy i spirytus. Wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce ma ok. 1 godz. aż ciasto podwoi swoją objętość.<br />Ciasto lekko podsypać mąką i grubo rozwałkować ( na ok. 1,5 cm). Za pomocą szklanki wykrawać kółka lub formować w dłoni zgrabne kuleczki. Pączki przykryć ścierką na 15 minut zostawić do ponownego wyrośnięcia. Smażyć w dobrze rozgrzanym głębokim tłuszczu z obu stron. Wyjmować łyżką cedzakową a nadmiar tłuszczu odsączyć na papierowym ręczniku. Wystudzić. Przekroić na pół. Przełożyć kremem.<br />Śmietanę ubić z cukrem (cukru dodać wg własnego uznania), na końcu połączyć z mascarpone. Krem nakładać za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy.Hrabina w kuchnihttps://www.blogger.com/profile/09567015697955286522noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-65728123320870910722016-02-02T21:47:27.859+01:002016-02-02T21:47:27.859+01:00CIASTO Z RÓŻAMI JABŁKOWYMI
Ciasto pięknie wygląda ...CIASTO Z RÓŻAMI JABŁKOWYMI<br />Ciasto pięknie wygląda , sprawdzi się na karnawałowym przyjęciu. <br /><br />Ciasto czekoladowe (na jedna blachę 32*25 cm)<br />-1 i 1/2 szkl.mąki<br />-1 szkl. maślanki<br />-1/2 szkl.cukru<br />-1/4 szkl.oleju<br />-2 łyżki kakao<br />-1 łyżeczka sody<br /><br />Kruche róże:<br />-35 dag mąki<br />-20 dag margaryny<br />-8 łyżek cukru<br />-2 jajka<br />-1 łyżeczka proszku do pieczenia<br />-3-4 czerwone jabłka<br /><br />Krem orzechowo-grysikowy<br />-8 dag kaszy manny<br />-250 ml mleka<br />-20 dag zmielonych orzechów włoskich<br />-20 dag cukru<br />-1 kostka margaryny<br /><br />Sposób wykonania:<br />1.1. Ciasto czekoladowe: Mokre składniki połącz,dodaj suche i miksuj na gładką masę. Ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,piec ok.20-25 min,w temp.150 stopni.<br />2.Kruche róże: Składniki na ciasto zagnieć,rozwałkuj na grubość 1 cm,potnij na 20 pasków o wymiarach 2cm*20 cm,. Jabłka umyj,nie obieraj ze skórki , pokrój na ćwiartki,a każdą na cienkie plasterki(najlepiej obieraczką do warzyw). Na każdy pasek ciasta ułóż plasterki jabłek tak aby wystawały delikatnie poza ciasto ,zawijaj formując rózę.<br />Przygotuj drugie ciasto czekoladowe w ten sam sposób co pierwsze i ułóż na nim róże,piec 30 min w temp.150 stopni.<br />3.Krem orzechowo-grysikowy:Mleko zagotuj z cukrem,dodaj kaszę mannę,zdejmij z ognia,dodaj orzechy,odstaw do ostygnięcia. Margarynę utrzyj na puch i dodawaj po łyżce kaszy,miksuj na gładką masę.<br />4.Na ciasto wyłóż krem i przykryj drugim ciastem z różami.Przed podaniem schłodzić.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/13475203168699048359noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-85173828297800662812016-02-02T17:54:28.825+01:002016-02-02T17:54:28.825+01:00W-Z'tka
Biszkopt:
4 jajka
3/4 szkl cukru
po 1...W-Z'tka<br /><br />Biszkopt:<br />4 jajka<br />3/4 szkl cukru<br />po 1/2 szkl mąki pszennej i ziemniaczanej<br />1 łyżeczka proszku do pieczenia<br />2 łyżki kakao<br /><br />Krem:<br />330g śmietany kremówki 36%<br />200g serka homo<br />2 łyżki cukru pudru<br />1 łyżeczka żelatyny<br />1/4 szkl gorącej wody<br /><br />Polewa czekoladowa:<br />pół tabliczki mlecznej czekolady<br />łyżka margaryny<br />3 łyżeczki kakao<br />2 łyżeczki cukru pudru<br /><br />Przygotowanie:<br /><br />1. Biszkopt:<br />Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać, dodać żółtka, pozostałe składniki i wszystko połączyć. Piec ok. 30 minut w temperaturze 170 stopniach. Po upieczeniu wystudzić<br /><br />2. Krem:<br />Serek homo wymieszać z cukrem pudrem, kremówkę ubić. Do ubitej kremówki dodawać po łyżce serka i zmiksować. Żelatynę zalać gorącą wodą i wymieszać do rozpuszczenia, chwilę przestudzić. Żelatynę dodać do kremówki i zmiksować do połączenia składników,<br /><br />3. Polewa czekoladowa:<br />Czekoladę razem z margaryną rozpuścić w kąpieli wodnej. Po całkowitym rozpuszczeniu dodać kakao i cukier puder, wymieszać do połączenia składników.<br /><br />4. Przełożenie:<br />Ostudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Na pierwszy blat wyłożyć krem i przykryć drugim blatem. Przełożony biszkopt polać polewą i wstawić do lodówki do schłodzenia. Najlepiej na całą noc.Motylkowa Kuchniahttps://www.blogger.com/profile/13933324839877326871noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-74581935592640250592016-02-02T17:53:21.859+01:002016-02-02T17:53:21.859+01:00Z mascarpone i truskawkami
Biszkopt:
4 jajka
3/4 ...Z mascarpone i truskawkami<br /><br />Biszkopt:<br />4 jajka<br />3/4 szkl mąki<br />2 łyżki kakao<br />1 szkl cukru<br />1 łyżeczka proszku do pieczenia<br />1 łyżeczka octu<br /><br />Krem:<br />250g mascarpone<br />250 ml kremówki (30% , 32%)<br />2-3 łyżki cukru pudru<br /><br />Dodatkowo:<br />truskawki<br />czekolada mleczna<br /><br /><br />Przygotowanie:<br /><br />Biszkopt:<br />Białka z cukrem ubić na sztywno, dodać żółtka; zmiksować. Dodać proszek do pieczenia, mąkę, kakao i ocet wymieszać delikatnie za pomocą szpatułki do połączenia składników. Wylać ciasto na blachę wysmarowaną masłem i wysypaną kakaem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 minut, bądź do suchego patyczka.<br /><br />Krem:<br />Śmietankę ubić na pół sztywno, dodawać mascarpone po łyżce i mieszać do połączenia składników, na koniec dodać cukier puder i wymieszać.<br /><br />Połączenie:<br />Gdy biszkopt ostygnie ułożyć na nim umyte i odszypułkowane truskawki, na truskawki wyłożyć krem. Mleczną czekoladę zetrzeć na tarce na małych oczkach i posypać krem. Ciasto pokroić w kostkę i na każdej kostce ułożyć całą umytą truskawkę.<br />Motylkowa Kuchniahttps://www.blogger.com/profile/13933324839877326871noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-38890238581560158502016-02-02T14:56:21.867+01:002016-02-02T14:56:21.867+01:00 Jeszcze jedna moja propozycja, jeśli lubimy kombi... Jeszcze jedna moja propozycja, jeśli lubimy kombinować to takie pączki są idealne dla nas <br />Moje dzieci nazwały to karnawał Shreka, ale to pączki gwiazdki.<br />Pączki gwiazdki <br />ciasto:<br />3 szklanki mąki pszennej<br />1/2 szklanki cukru<br />5 żóltek<br />5 dag masła<br />1 opakowanie suszonych drożdży<br />3/4 szklanki mleka<br />1 łyżka spirytusu<br />dodatkowo:<br />olej do smazenia<br />1 opakowanie budyniu lub jak u mnie pistacjowy puding<br />wykonanie:<br />Mleko lekko podgrzać i wymieszać z drożdżami oraz 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki, odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce. Masło stopić i przestudzić.<br />Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem i szczyptą soli, dodać mleko z drożdżami, żółtka jajek i przestudzone masło, zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.<br />Stolnicę podsypać mąką i wyłożyć na nią ciasto, rozwałkować na grubość około 1,5 cm i gwiazdką lub zwykłą szklanką wyciąć pączki. Przygotowane pączki jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia.<br />W czasie kiedy pączki rosną ugotować budyń lub puding zmniejszając ilość mleka do 1,5 szklanki po ugotowaniu przestudzić i przełożyć do specjalnej szprycy lub worka cukierniczego z małą okrągłą końcówką.<br /><br />W garnku rozgrzać około 1/2 litra oleju i w rozgrzanym oleju smażyć porcjami wyrośnięte pączki na złoty kolor po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu.<br />Jeszcze ciepłe pączki nadziać pudingiem<br />i odłożyć do wystudzenia na koniec polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.<br />Iwona izioni smakihttps://www.blogger.com/profile/00827343535921908799noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-38183869741439354862016-02-02T14:53:36.912+01:002016-02-02T14:53:36.912+01:00Hej:) Karnawał dla mnie to czas na pączki i inne s...Hej:) Karnawał dla mnie to czas na pączki i inne smażone słodkości i tylko wtedy mi tak bardzo smakują. <br />Tradycyjne pączki z marmoladą <br />ciasto:<br />60 dag mąki tortowej<br />1/2 szklanki cukru<br />1 cukier waniliowy<br />1 opakowanie suszonych drożdży <br />2 jajka<br />1 szklanka mleka<br />2 łyżki spirytusu<br />8 dag masła<br />dodatkowo:<br />1 słoiczek marmolady różanej<br />1 litr oleju<br />cukier puder<br />wykonanie:<br />Masło stopić i odstawić do przestudzenia. Mleko podgrzać, wymieszać z łyżką cukru, łyżką mąki oraz drożdżami. Mąkę przesiać i wymieszać z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym oraz szczyptą soli, dodać mleko z drożdżami, jajka i spirytus, dokładnie wymieszać ( najlepiej robotem z odpowiednia końcówką). Kiedy wszystkie składniki ciasta dobrze się połączą dodać przestudzony tłuszcz i wyrabiać ciasto kilka minut po zagnieceniu troszkę się klei do dłoni. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia<br />po wyrośnięciu wyłożyć na podsypaną mąką stolnice i przy pomocy dłoni rozciągnąć na placek grubości 1,5 cm i szklanka wyciąć krążki z których uformować pączki.<br />Uformowane pączki zostawić pod przykryciem do podrośnięcia.<br /><br />W garnku zagrzać olej do 170-175 st i kolejno smażyć paczki na złoty kolor ( czas zależy od wielkości paczka) ja przed włożeniem do tłuszczu paczki zawsze leciutko spłaszczam.<br />Usmażone pączki wyjąć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.<br />Marmoladę przełożyć do worka cukierniczego lub szprycy z długą końcówką<br />i nadziać nią jeszcze ciepłe paczki po wierzchu posypać cukrem pudrem.<br />Pozdrawiam, Iwona izioni smakihttps://www.blogger.com/profile/00827343535921908799noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-75195656681129987462016-02-01T18:36:50.431+01:002016-02-01T18:36:50.431+01:00Karnawałowe ciastka(oponki z patelni)
400 g maki
...Karnawałowe ciastka(oponki z patelni)<br /><br />400 g maki<br /><br />50 g cukru pudru<br /><br /><br />60 g masła<br /><br />2 jajka<br /><br />0,5 łyżeczki sody<br /><br />150 ml mleka<br /><br />cukier z prawdziwą wanilią oraz skórka otarta z cytryny do smaku<br /><br />tłuszcz do smażenia<br /><br />cukier puder do posypania<br /><br /><br /><br /><br /><br />1.Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch.Dodać jajka,cukier z prawdziwą wanilią oraz skórkę z cytryny do smaku.Gotową masę połączyć z przesianą mąką i mlekiem połączonym z sodą.<br /><br />2.Ciasto przełożyć na lekko obsypaną mąką stolnicę.Zagnieść ciasto a następnie rozwałkować na grubość około 1 cm.Szklanką wykroić krążki.W każdym krążku wyciąć kieliszkiem środek.<br /><br />3.Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.<br /><br />4.Po usmażeniu posypać obficie cukrem pudrem.<br /><br /><br /><br /><br />Pozdrawiam<br /><br />Magdalena S.<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-79258360632545556632016-02-01T14:22:24.819+01:002016-02-01T14:22:24.819+01:00Wafelkowe ciasto z kokosem i żurawiną (blaszka 18x...Wafelkowe ciasto z kokosem i żurawiną (blaszka 18x26)<br />Składniki:<br /><br />kostka masła<br />1 ½ szklanki cukru<br />6 jajek<br />40 dag wafelków (najlepiej śmietankowych)<br />2 szklanki wiórków kokosowych<br />10 dag suszonej żurawiny<br />Sposób przygotowania: Wafelki za pomocą noża kroimy w kostkę. Masło ucieramy z cukrem do czasu aż składniki się połączą. Powoli dodajemy jajka, cały czas ubijamy. Dokładamy wiórki kokosowe, żurawinę i wafelki. Mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez ok. 45 minut.Pobitegarybarbaryhttps://www.blogger.com/profile/06260920576413316387noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-79555733022111114902016-02-01T11:55:21.760+01:002016-02-01T11:55:21.760+01:00Moja propozycja na małe,szybkie pączusie Tawa Taw...Moja propozycja na małe,szybkie pączusie Tawa Tawas<br /> <br />2 szklanki mąki<br />2 jajka<br />2 łyżki masła<br />1/2 szklanki mleka<br />łyżka cukru pudru<br />2 łyżeczki proszku do pieczenia<br />szczypta soli<br /><br />dodatkowo<br />olej/smalec do smażenia<br />miód<br />cukier puder<br /><br />Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia,cukier oraz sól.<br />Na koniec dodajemy jajka,miękkie masło i wlewamy mleko.<br />Zagniatamy gładkie,elastyczne ciasto.<br />Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut.<br />Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, na grubość 0,5 cm i wycinamy romby ok.4 cm.<br />W garnku rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy ciasto.<br />Smażymy na złoty kolor z obu stron.<br />Po wyjęciu osączyć na papierowych ręcznikach.<br />Gotowe polewamy miodem i posypujemy cukrem pudrem.<br /><br />SMCZNEGO:-) <br />magiczna kuchnia Kasihttp://magiakasi.blogspot.com/noreply@blogger.com