tag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post6131390279486409628..comments2024-03-28T20:17:42.411+01:00Comments on Kulinarna Maniusia: Blog kulinarny Przepisy : Konkurs - Pyszne na słodko Ani StarmachKulinarna Maniusiahttp://www.blogger.com/profile/03892219445987529516noreply@blogger.comBlogger129125tag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-35756088248584167142015-11-02T23:29:09.207+01:002015-11-02T23:29:09.207+01:00Nie podpisałam się pod paprykowym sernikiem, przep...Nie podpisałam się pod paprykowym sernikiem, przepraszam.<br />Dorota WDaktyle w Czekoladziehttps://www.blogger.com/profile/07474212319523496715noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-38106438206374014582015-11-02T23:28:02.664+01:002015-11-02T23:28:02.664+01:00Niezwykły sernik z podwójnym dodatkiem papryki. Do...Niezwykły sernik z podwójnym dodatkiem papryki. Do masy serowej dodałam paprykę chilli w proszku, a na wierzch wyłożyłam zrobioną wcześniej konfiturę paprykową.<br /><br />Paprykowy sernik<br /><br />Konfitura paprykowa:<br />220 g czerwonej papryki (200 g po oczyszczeniu)<br />100 g cukru<br />1/4 łyżeczki cynamonu<br />2 łyżki soku z cytryny<br />1 łyżeczka cukru waniliowego<br /><br />Paprykę oczyścić z pestek, pokroić w paski, zmiksować blenderem. Przełożyć na patelnię. Dodać cukier, cynamon, sok z cytryny i cukier waniliowy. Często mieszając smażyć do zgęstnienia ok. 8-10 minut. Gorącą konfiturę przełożyć do małego słoiczka.<br /><br />Ciasto:<br />1 szklanka mąki pszennej<br />1 mocno czubata łyżka kakao<br />100 g masła<br />1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia<br />1 żółtko<br />50 g cukru<br /><br />Do miski wsypać mąkę i kakao, dodać masło, posiekać nożem. Dodać proszek do pieczenia, żółtko i cukier, zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć je równomiernie na dno tortownicy o średnicy 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 20- 22 minut.<br /><br />Masa serowa:<br />500 g mielonego białego sera<br />1/2 szklanki cukru<br />1/2 łyżeczki chilli<br />100 g gorzkiej czekolady<br />3 jajka<br />1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12%<br />1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru<br /><br />Do miski wyłożyć ser, dodać cukier, chilli, rozpuszczoną czekoladę, zmiksować. Dodać całe jaka, kwaśną śmietaną i budyń w proszku, jeszcze raz zmiksować. Wylać na podpieczony spód. Na wierzch wyłożyć konfiturę (ja uformowałam z niej 2 koła). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C, piec ok. 70 minut. Ostudzić, najlepiej całą noc.Daktyle w Czekoladziehttps://www.blogger.com/profile/07474212319523496715noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-64987278737364877522015-11-02T23:19:34.649+01:002015-11-02T23:19:34.649+01:00Cytrynowe ptasie mleczko z sosem wiśniowym i karme...Cytrynowe ptasie mleczko z sosem wiśniowym i karmelizowanymi orzechami<br /><br />Składniki na ptasie mleczko:<br /><br />- 5 jajek (białka i żółtka osobno)<br />- 300 ml śmietanki 30%<br />- 200 g białej czekolady<br />- 120 ml soku z cytryny<br />- 55 g cukru pudru<br />- 16 g żelatyny<br />- skórka starta z 2 cytryn<br />- 50 ml wody<br /><br /><br />Składniki na sos wiśniowy:<br /><br />- 350 g wiśni (bez pestek)<br />- 150 ml wiśniówki<br />- 4 - 6 łyżek cukru (zależy czy chcemy by sos był bardziej czy też mniej kwaśny)<br /><br /><br />Składniki na karmelizowane orzechy:<br /><br />- 120 g cukru<br />- 2 łyżki wody<br />- 100 g orzechów włoskich<br /><br /><br />Wykonanie ptasiego mleczka:<br /><br />Sok z cytryny zagotować, dodać skórkę z cytryny i zredukować o połowę. Do gorącego soku wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia.<br />Żółtka oddzielić od białek.<br />W między czasie połamać czekoladę na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.<br />Żółtka ubić z cukrem na parze na jasny i puszysty krem. Gdy masa będzie gotowa, dodać rozpuszczoną białą czekoladę.<br />Do kremu jajecznego dodać ciepły sok z cytryny, wymieszać.<br />Śmietanę ubijamy na sztywno. Następnie na sztywną pianę ubijamy białka.<br />Do schłodzonej masy jajecznej dodajemy pianę z białek i ubitą śmietanę. Całość delikatnie mieszamy.<br />Gotową masę przelewamy do foremki wyłożonej folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki i chłodzimy przez co najmniej kilka godzin. Najlepiej ptasie mleczko zostawić w lodówce na całą noc.<br /><br /><br />Wykonanie sosu wiśniowego:<br /><br />Wiśniówkę wymieszać z cukrem, podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru. Dodać wiśnie, wymieszać. Całość gotować na niewielkim ogniu, tak długo aż sos zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając. Sos dokładnie zblendować i przetrzeć przez sito.<br /><br /><br />Wykonanie karmelizowanych orzechów:<br /><br />Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier, dodać wodę, wymieszać. Całość podgrzewać tak długo aż syrop będzie miał bursztynowy kolor. Dodać orzechy, dokładnie wymieszać, tak by orzechy dokładnie pokryły się karmelem. Karmelizowane orzechy wysypać na papier do pieczenia i pozostawić do ostudzenia.<br /><br /><br />Złożenie deseru:<br /><br />Wystudzone orzechy grubo posiekać. Niewielką ilość orzechów umieścić na środku talerza. Stężałe i schłodzone ptasie mleczko wyjąć z lodówki. Za pomocą dużej łyżki formować niewielkie kulki. Ułożyć je na orzechach. Udekorować orzechami i listkami mięty. Ptasie mleczko podawać z sosem wiśniowym.<br />Iwona Chmielhttps://www.blogger.com/profile/07097872120755878079noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-72885014369726679582015-11-02T23:15:41.884+01:002015-11-02T23:15:41.884+01:00Jagodowe babeczki z kremem jagodowym
Składniki na...Jagodowe babeczki z kremem jagodowym<br /><br />Składniki na dżem jagodowy:<br />- 280 g borówki amerykańskiej<br />- 3 łyżki cukru<br />- 2 łyżki soku z cytryny<br /><br />Borówki umyć, wrzucić do garnka z pozostałymi składnikami, zagotować. Gotować na małym ogniu tak długo aż zgęstnieje. <br /><br />Składniki na babeczki:<br />- 180 g mąki<br />- 160 g masła<br />- 90 g cukru<br />- 4 łyżki dżemu jagodowego<br />- 3 jajka<br />- 2 łyżki jogurtu naturalnego<br />- 1 łyżeczka proszku do pieczenia<br />- 1/2 łyżeczki sody<br /><br />Mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą przesiać. Masło utrzeć z cukrem, na puszystą i jasną masę. Dodać jajka, jedno po drugim, po każdym dodaniu dokładnie miksując. Jogurt wymieszać z dżemem jagodowym, dodać do masy maślanej, zmiksować. Dodać przesianą mąkę, delikatnie wymieszać tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Każdą papilotkę wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez około 20 minut, do suchego patyczka.<br /><br /><br />Składniki na krem jagodowy:<br />- 230 g masła pokrojonego na małe kawałki<br />- 180 g cukru<br />- 3 białka<br />- szczypta soli<br />- dżem jagodowy<br /><br />Masło powinno mieć temperaturę pokojową.<br />Białka razem z solą i cukrem umieścić w misie miksera. Misę ustawić nad kąpielą wodną. Cały czas podgrzewając, mieszać białka tak długo aż cukier całkowicie się rozpuści. Należy uważać by misa z białkami mocno się nie nagrzała. Jeżeli tak się stanie, należy odstawić misę do lekkiego przestudzenia.<br />Gdy cukier się rozpuści misę zdjąć z kąpieli wodnej. Następnie białka ubijać mikserem przez około 10 minut, aż powstanie sztywna i gęsta masa.<br />Zmienić końcówkę miksera z ubijającej na mieszającą. Stopniowo dodawać masło, kawałek po kawałku, cały czas mieszając. Po pewnym czasie masa zacznie robić się rzadka i będzie wyglądać na zwarzoną. Nie należy się tym martwić i nadal ją miksować. Po kilku minutach masa na nowo zacznie gęstnieć. Gotowy krem będzie gęsty i będzie charakterystycznie "mlaskać". Do gotowego kremu dodać pozostały dżem jagodowy, zmiksować.<br /><br /><br />Krem jagodowy przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować babeczki. Ozdobić borówkami i świeżą miętą.Iwona Chmielhttps://www.blogger.com/profile/07097872120755878079noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-57356609428562790642015-11-02T22:16:46.745+01:002015-11-02T22:16:46.745+01:00Sernik brzoskwiniowy
Sernik z przyrządzony w ten s...Sernik brzoskwiniowy<br />Sernik z przyrządzony w ten sposób bardzo ładnie się prezentuje, jest wysoki i bardzo smaczny.<br />Składniki:<br />Biszkopt jasny:<br /><br />4 jaja<br /><br />3,4 szklanki mąki pszennej<br /><br />3,4 szklanki cukru<br /><br />1 łyżeczka proszku do pieczenia<br /><br />Biszkopt ciemny:<br /><br />4 jaja<br /><br />3,4 szklanki mąki pszennej<br /><br />3,4 szklanki cukru<br /><br />1 łyżeczka proszku do pieczenia<br /><br />3 łyżki kakao<br /><br />Wkładka serowa:<br /><br />600 gram sera białego mielonego<br /><br />300 gram cukru pudru<br /><br />1 budyń waniliowy<br /><br />6 jajek<br /><br />150 gram margaryny<br /><br />Masa brzoskwiniowa:<br /><br />1 puszka brzoskwiń w syropie<br /><br />3 galaretki brzoskwiniowe<br /><br />Masa budyniowa:<br /><br />0,5 litra mleka<br /><br />2 żółtka<br /><br />4 łyżki cukru<br /><br />1 opakowanie cukru waniliowego<br /><br />3 łyżki mąki ziemniaczanej<br /><br />3 łyżki mąki pszennej<br /><br />250 gram masła roślinnego<br /><br />Polewa czekoladowa:<br /><br />100 g masła<br /><br />6 łyżek cukru pudru<br /><br />2 łyżki kakao<br /><br />5 łyżek mleka <br /><br />1 łyżka oleju<br />Sposób przygotowania:<br />Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i po jednym żółtku, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, masę przekładamy do formy (24x40 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut. Biszkopt ciemny pieczemy tak samo jak biszkopt jasny, tylko dodajemy kakao.Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy zmielony ser, budyń. Z białek ubijamy pianę , delikatnie łączymy z masą serową. Masę wykładamy do formy (25x40 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 30 minut. Brzoskwinie razem z syropem przekładamy do rondla, miksujemy blenderem, wlewamy 0,5 litra wody, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, wsypujemy suche galaretki, dokładnie mieszamy, odstawiamy do stężenia.Z mleka odlewamy jedną szklankę, rozrabiamy obydwie mąki i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, gotujemy budyń, odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy do białości, ucierając dodajemy po łyżce budyniu. Do rondla wlewamy mleka, dodajemy cukier, kakao, gotujemy prze 2 minuty, zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i olej, studzimy.Na ciemny biszkopt rozsmarowujemy połowę kremy, układamy wkładkę serową, rozsmarowujemy pozostały krem, wylewamy tężejącą masę brzoskwiniową, przykrywamy jasnym biszkoptem, wierzch polewamy polewą. Ciasto wstawiamy do lodówki.<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/11412942570900683534noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-11385118496625948002015-11-02T22:13:48.912+01:002015-11-02T22:13:48.912+01:00Cuszima
Pyszne i efektowne ciasto z masą truskawko...Cuszima<br />Pyszne i efektowne ciasto z masą truskawkową, idealne do kawki.<br />Składniki:<br />Biszkopt jasny:<br /><br />2 jajka<br /><br />1/3 szklanki mąki pszennej<br /><br />1/3 szklanki cukru<br /><br />0,5 łyżeczki proszku do pieczenia<br /><br />Biszkopt ciemny:<br /><br />2 jaja<br /><br />1/3 szklanki mąki pszennej<br /><br />1/3 szklanki cukru<br /><br />1 łyżka kakao<br /><br />0,5 łyżeczki proszku do pieczenia<br /><br />Masa budyniowa:<br /><br />1 szklanka mleka<br /><br />1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru<br /><br />150 gram masła<br /><br />2 łyżki cukru<br /><br />1 cukier waniliowy<br /><br />Masa truskawkowa:<br /><br />0,5 kg truskawek ( mogą być mrożone )<br /><br />2 galaretki truskawkowe<br /><br />Masa śmietanowa:<br /><br />330 ml. śmietany kremówki 30%<br /><br />1 galaretka truskawkowa<br /><br />Dodatkowo:<br /><br />0,5 paczki okrągłych biszkoptów<br /><br />tabliczka gorzkiej czekolady<br /><br />posypka cukrowa<br />Sposób przygotowania:<br />Białka ubijamy na sztywną pianę,dodajemy cukier i po jednym po żółtku i ucierając dalej. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy (25x34cm.) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 min. w temperaturze 180 stopni. Biszkopt ciemny pieczemy tak samo, tylko dodajemy kakao.Z mleka odlewamy 1/3 szklanki, wsypujemy budyń,mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy wymieszane mleko z budyniem i gotujemy . Masło ucieramy do białości, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Gotowy krem wykładamy na ciemny biszkopt.Oczyszczone i umyte truskawki przekładamy do rondla miksujemy blenderem. Zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i wsypujemy suche galaretki . Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się galaretek. Odstawiamy do stężenia. Połowę tężejącej masy wylewamy na krem, układamy biszkopty i wylewamy pozostałą część.Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody, odstawiamy do stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę. Masę wykładamy na masę truskawkową . Przykrywamy jasnym biszkoptem.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy wierzch ciasta, posypujemy posypką. Ciasto wstawiamy do lodówki.<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/11412942570900683534noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-36331990218512892112015-11-02T22:09:39.511+01:002015-11-02T22:09:39.511+01:00Ciasto z ptasim mleczkiem
Ciasto jest bardzo smacz...Ciasto z ptasim mleczkiem<br />Ciasto jest bardzo smaczne i efektowne, robi wrażenie na gościach. <br />Składniki:<br />Biszkopt ciemny:<br /><br />8 jajek<br /><br />1 szklanka cukru<br /><br />1 szklanka mąki pszennej<br /><br />2 łyżki mąki ziemniaczanej<br /><br />3 łyżki kakao<br /><br />1 łyżeczka proszku do pieczenia<br /><br />Krem budyniowy:<br /><br />0,5 litra mleka<br /><br />2 żółtka<br /><br />4 łyżki cukru<br /><br />1 opakowanie cukru waniliowego<br /><br />3 łyżki mąki ziemniaczanej<br /><br />3 łyżki mąki pszennej<br /><br />250 gram masła roślinnego<br /><br />Dodatkowo:<br /><br />1 op.ptasiego mleczka o smaku waniliowym<br /><br />3 galaretki pomarańczowe<br /><br />Kolorowa posypka<br /><br />Polewa czekoladowa:<br /><br />100 g masła<br /><br />6 łyżek cukru pudru<br /><br />2 łyżki kakao<br /><br />5 łyżek mleka <br /><br />1 łyżka oleju<br />Sposób przygotowania:<br />Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy żółtka, ucierając dodajemy przesiana mąkę, proszkiem do pieczenia i kakao. Przekładamy do formy (25x40 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczmy przez 40 minut. Ostudzony biszkopt przekrawamy na pół.Szklankę mleka odlewamy, mieszamy w nim obydwie mąki i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, gotujemy budyń. Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze gorącej wody, odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy do białości, dodając po łyżce budyniu. Na biszkopt rozsmarowujemy połowę kremy, układamy ptasie mleczko w rzędach oraz boki, pomiędzy ptasie mleczko wylewamy tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Pozostały krem wykładamy na galaretce, przykrywamy kolejnym biszkoptem.Mleko, cukier puder i kakao przekładamy do garnka, zagotowujemy, dodajemy masło i olej , mieszamy, ostudzoną polewę wylewamy na biszkopt, posypujemy kolorową posypką.<br /><br /><br /><br /><br /><br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/11412942570900683534noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-48712305265414458502015-11-02T22:05:54.622+01:002015-11-02T22:05:54.622+01:00Tort Szwarcwaldzki
Bardzo smaczny i efektowny tort...Tort Szwarcwaldzki<br />Bardzo smaczny i efektowny tort dla dorosłych z masą śmietanową, wiśniami z alkoholu. <br />Składniki:<br />Biszkopt:<br />8 jajek<br />1 szklanka mąki pszennej<br />0,5 szklanki mąki ziemniaczanej<br />1,5 szklanki cukru<br />4 łyżki kakao<br />2 łyżeczki proszku do pieczenia<br />Masa śmietanowa:<br />1,5 litra śmietany 30%<br />5 łyżeczek żelatyny<br />6 łyżek cukru pudru<br />Dodatkowo:<br />Słoik wiśni w alkoholu poj. 330 ml.<br />1 opakowanie wiśni kandyzowanych<br />200 gram gorzkiej czekolady<br />Sposób przygotowania:<br />Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier i po jednym żółtku, na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy (26cm.) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50-60 minut. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, żelatynę zalewamy zimną wodą, odstawiamy żeby napęczniała, lekko podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, ostudzoną dodajemy do masy śmietanowej. Wiśnie odsączamy z alkoholu, biszkopt kroimy wzdłuż na trzy części, każdy nasączamy alkoholem. Pierwszy biszkopt układamy na paterze, wykładamy ¼ masy śmietanowej i połowę odsączonych wiśni, przykrywamy kolejnym biszkoptem, wykładamy ¼ część masy, układamy pozostałe wiśnie, przykrywamy biszkoptem, najlepiej żeby na wierzchu był biszkopt z spodu. Wierzch i boki smarujemy cienką warstwą masy śmietanowej, czekoladę ścieramy na tarce, obsypujemy boki i środek tortu. Pozostałą śmietanę przekładamy do worka cukierniczego, dekorujemy boki i środek, wyciskając niewielkie rozety. Na każdej rozecie układamy wiśnie kandyzowane. Tort wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/11412942570900683534noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-80147739740855034592015-11-02T20:51:09.869+01:002015-11-02T20:51:09.869+01:00Leśny torcik z galaretką i jagodami
Składniki:
Bi...Leśny torcik z galaretką i jagodami<br /><br />Składniki:<br />Biszkopt:<br />4 jajka<br />3/4 szklanki cukru<br />1 szklanka mąki<br />1 łyżeczka proszku do pieczenia<br />Masa jagodowa:<br />300 g śmietany 30%<br />250 g serka mascarpone<br />100 g jagód<br />3 łyżki cukru pudru<br />1 galaretka o smaku owoców leśnych<br />Dodatkowo:<br />300 g jagód<br />200 g malin<br />garść poziomek<br />2 galaretki o smaku owoców leśnych<br /><br />Sposób przygotowania:<br />1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier i dokładnie miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy o śr. 27 cm z wyłożonym papierem do pieczenia dnem i pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Ostudzony biszkopt przekrawamy na dwa krążki.<br />2. Krem jagodowy: Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy. Jagody blendujemy na mus. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie razem mieszamy. Następnie dodajemy zblendowane jagody oraz zimną ale płynną galaretkę i bardzo dokładnie mieszamy (dobrze jest przelać galaretkę przez sitko na wypadek gdyby nie rozpuściła się dokładnie). Połowę masy wylewamy na pierwszy krążek biszkoptu, przykrywamy drugim i wylewamy pozostałą część masy. Wstawiamy do lodówki do stężenia masy.<br />3. Galaretki rozpuszczamy w litrze wrzątku i studzimy. Na kremie jagodowym układamy maliny, jagody oraz poziomki i zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki aby galaretka całkowicie stężała, najlepiej na całą noc. Smacznego :)<br /><br />dagmara.wasinska@interia.plAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/05964207023549724795noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-26010691534783503602015-11-02T20:49:39.473+01:002015-11-02T20:49:39.473+01:00Sernik i truskawki w kakaowym biszkopcie przekłada...Sernik i truskawki w kakaowym biszkopcie przekładane kremem z nutą malinową<br /><br />Składniki:<br />Biszkopt kakaowy:<br />8 jajek<br />1 1/4 szklanki cukru<br />1 1/4 szklanki maki<br />3-4 łyżki kakao<br />1 łyżeczka proszku do pieczenia<br />Sernik:<br />1 kg sera<br />8 jajek<br />200 g masła<br />2 budynie śmietankowe<br />1 szklanka cukru<br />1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią<br />1 łyżeczka proszku do pieczenia<br />Krem:<br />3/4 l mleka<br />2 budynie śmietankowe<br />3 łyżki cukru pudru<br />200 g masła<br />2 łyżki nalewki malinowej<br />Galaretka:<br />2 galaretki truskawkowe<br />1 kg truskawek<br />Polewa:<br />150 g czekolady mlecznej<br />3-4 łyżki mleka<br /><br />Sposób przygotowania:<br />1. Biszkopt kakaowy: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i kakao i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 min. Następnie studzimy i przekrawamy na dwa blaty.<br />2. Sernik: Miękkie masło ucieramy z cukrami i żółtkami. Dodajemy ser, proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia i całość dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą serową. Gotową masę przelewamy do blaszki o wymiarach 22x37 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 1 godziny w 180 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku a następnie wstawiamy do lodówki. Sernik najlepiej jest upiec dzień wcześniej.<br />3. Krem: 2 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy. W 1/2 szklance mleka dokładnie rozrabiamy budynie i wlewamy na wrzące mleko. Dokładnie mieszamy i chwile gotujemy aż zgęstnieje. Budyń odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem pudrem dodając po jednej łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodajemy nalewkę malinową i całość dokładnie miksujemy. 1/3 kremu rozsmarowujemy na dolnym blacie biszkoptu kakaowego. Na kremie kładziemy upieczony i ostudzony sernik i smarujemy go 1/3 kremu (jeśli sernik bardzo opadł wyrównujemy brzegi nożem). Wstawiamy do lodówki.<br />4. Galaretka: Truskawki płuczemy, obieramy z szypułek i kroimy w kostkę średniej wielkości. Galaretki rozpuszczamy w litrze wrzątku i studzimy. Do tężejącej galaretki dodajemy truskawki i mieszamy i wylewamy na krem, którym posmarowany jest sernik. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.<br />5. Górny blat biszkoptu smarujemy od spodu pozostałym kremem i przekładamy na zastygłą galaretkę kremem do dołu. Czekoladę roztapiamy na parze i dokładnie mieszamy z mlekiem. Gotową polewą dekorujemy ciasto i posypujemy posypką waflową lub wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki. Smacznego :)<br /><br />dagmara.wasinska@interia.plAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/05964207023549724795noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-68592969674245980302015-11-02T20:48:00.453+01:002015-11-02T20:48:00.453+01:00Ciasto przekładane z winogronem i borówkami z limo...Ciasto przekładane z winogronem i borówkami z limonkową nutą<br /><br />Składniki:<br />Biszkopt kakaowy:<br />8 jajek<br />1 1/4 szklanki cukru<br />1 1/4 szklanki maki<br />3-4 łyżki kakao<br />1 łyżeczka proszku do pieczenia<br />Krem:<br />500 g śmietany 30%<br />500 g serka mascarpone<br />3 łyżki cukru pudru<br />2 duże łyżki konfitury jagodowej<br />250 g borówek<br />skórka starta z 1 limonki<br />Galaretka:<br />3 galaretki o smaku limonki i trawy cytrynowej<br />300 g winogron bezpestkowych<br /><br />Sposób przygotowania:<br />1. Biszkopt kakaowy: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i kakao i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 min. Następnie studzimy i przekrawamy na dwa blaty.<br />2. Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy serek mascarpone i konfiturę i dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy skórkę z limonki i mieszamy szpatułką.<br />3. Na pierwszym blacie biszkoptu rozsmarowujemy 1/2 kremu i na nim układamy borówki.<br />4. Galaretki rozpuszczamy zgodnie z przepisem na opakowaniu czyli w 4 i 1/2 szklanki wrzątku (1 galaretka jest na 1,5 wrzątku) i odstawiamy do ostudzenia. Na borówki kładziemy drugi blat biszkoptu i lekko dociskamy. Smarujemy pozostałym kremem. Na wierzchu układamy umyte i osuszone winogrona i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do stężenia galaretki, najlepiej na całą noc. Smacznego :)<br /><br />dagmara.wasinska@interia.plAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/05964207023549724795noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-75007139813836066942015-11-02T20:46:20.649+01:002015-11-02T20:46:20.649+01:00Torcik kokosowo-czereśniowy
Składniki:
Biszkopt:
...Torcik kokosowo-czereśniowy<br /><br />Składniki:<br />Biszkopt:<br />4 jajka<br />2/3 szklanki cukru<br />2/3 szklanki mąki<br />1 łyżka kakao<br />1 łyżeczka proszku do pieczenia<br />Masa kokosowa:<br />3 szklanki mleka<br />2 łyżki cukru<br />2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią<br />1/3 kostki masła<br />3/4 szklanki wiórek kokosowych<br />2 budynie śmietankowe<br />Poncz:<br />50 ml likieru kokosowego<br />50 ml wody<br />Galaretka:<br />200 g czereśni<br />2 galaretki wiśniowe<br /><br />Sposób przygotowania:<br />1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier i dokładnie miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy o śr. 24 cm z wyłożonym papierem do pieczenia dnem i pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Ostudzony biszkopt przekrawamy na dwa krążki.<br />2. Masa kokosowa: 2,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrami, masłem i wiórkami kokosowymi. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, wlewamy na wrzące mleko, dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy.<br />3. Galaretka: Obie galaretki rozpuszczamy w litrze wrzątku i studzimy. Czereśnie myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki.<br />4. Przełożenie: Pierwszy blat biszkoptu ponczujemy (składniki ponczu mieszamy), wykładamy połowę gorącej masy kokosowej, rozsmarowujemy i przykrywamy drugiem blatem biszkoptu który także ponczujemy, wykładamy resztę kokosowej masy i odstawiamy do ostygnięcia. Na zimnej masie układamy połówki czereśni i zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki do jej stężenia. Smacznego :)<br /><br />dagmara.wasinska@interia.plAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/05964207023549724795noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-23768306288235337282015-11-02T20:44:29.324+01:002015-11-02T20:44:29.324+01:00Torcik piernikowo-drożdżowy na pomarańczowo
Skład...Torcik piernikowo-drożdżowy na pomarańczowo<br /><br />Składniki:<br />Ciasto:<br />4 jajka<br />1/2 szklanki brązowego cukru<br />20 g drożdży<br />1/2 szklanki płynnego miodu<br />1/2 szklanki oleju<br />1 szklanka mąki<br />1 łyżeczka sody oczyszczonej<br />2 łyżki przyprawy do piernika<br />Krem:<br />3 szklanki soku pomarańczowego<br />2 budynie śmietankowe<br />200 g masła<br />1-2 pomarańcze<br />Galaretka:<br />1 l soku pomarańczowego<br />2 galaretki pomarańczowe<br /><br />Sposób przygotowania:<br />1. Ciasto: Drożdże rozcieramy z łyżką cukru aż zrobią się płynne. Żółtka ucieramy z resztą cukru na puszystą masę. Dodajemy płynne drożdże i miksujemy. Następnie dodajemy miód i olej i dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy przesiana mąkę z sodą oraz przyprawą do piernika i wszystko razem miksujemy. Białka ubijamy na sztywna piane i delikatnie łączymy z masą. Papierem wykładamy dno tortownicy o średnicy 24 cm i przelewamy do niej masę. Pieczemy ok. 1 godziny w 180 stopniach. Jeśli ciasto za bardzo się rumieni przykrywamy folią aluminiową.<br />2. Upieczone ciasto studzimy w tortownicy. Następnie wyciągamy i kroimy na 3 równe blaty.<br />3. Krem: 2,5 szklanki soku pomarańczowego zagotowujemy. W pozostałym soku rozrabiamy budynie i wlewamy na gotujący się sok. Całość zagotowujemy mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Gotowy budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy po jednej łyżce zimnego budyniu cały czas miksując.<br />4. Przełożenie: Boki tortownicy "przedłużamy" folią spożywczą, aby krem i galaretka nie uciekły, gdyż ciasto jest wysokie. Na dno tortownicy kładziemy pierwszy blat ciasta i smarujemy 1/3 kremu. Następnie znów blat ciasta, lekko dociskamy i znów smarujemy 1/3 kremu. Na koniec kładziemy trzeci blat i resztę kremu. Pomarańcze obieramy, dzielimy na cząstki i ściągamy białe błonki. Tak przygotowane cząstki układamy na kremie.<br />5. Galaretka: Sok pomarańczowy zagotowujemy. Wyłączamy gaz i wsypujemy galaretki. Dokładnie mieszamy żeby się rozpuściły. Odstawiamy do ostygnięcia. Tężejąca galaretkę wylewamy na cząstki pomarańczy i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia najlepiej na cała noc. Dekorujemy skórką pomarańczową. Smacznego :)<br /><br />dagmara.wasinska@interia.plAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/05964207023549724795noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-87592347985477558592015-11-02T20:18:40.256+01:002015-11-02T20:18:40.256+01:00Domowa biała czekolada z orzechami laskowymi/wiórk...Domowa biała czekolada z orzechami laskowymi/wiórkami kokosowymi<br /><br />Jest przepyszna, delikatna i wręcz rozpływająca się w ustach.<br />Co prawda podczas jej łamania nie słychać charakterystycznego trzasku, ale dla mnie taka konsystencja jest idealna!<br />Czekoladę można zrobić z ulubionymi dodatkami (wg własnych proporcji). Poniżej przedstawiam przykładową wersję - z orzechami laskowymi i wiórkami kokosowymi.<br /><br />100g masła<br />1/2 szklanki cukru<br />1 łyżeczka cukru waniliowego<br />1/2 szklanki śmietanki 30%<br />200g mleka w proszku<br />Dodatkowo:<br />120g orzechów laskowych (łuskanych)<br />lub/i<br />5-6 łyżek wiórek kokosowych<br /><br />Masło z cukrami rozpuścić (na małym ogniu) i wymieszać ze śmietanką.<br />Całość podgrzewać (mieszając) do momentu zagotowania się masy.<br />Garnuszek zdjąć z ognia a jego zawartość połączyć z przesianym mlekiem w proszku.<br />(Należy cały czas energicznie mieszać. Masa powinna być jednolita i bez grudek. Jeśli jednak takowe powstaną - należy je przetrzeć przez sito.)<br />Dodać orzechy/wiórki i całość ponownie dokładnie wymieszać.<br />Masę przelać do formy (*) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do lodówki, aby stężała (najlepiej na całą noc).<br /><br />(*) Z podanych proporcji wyszła mi czekolada o grubości 1,5 cm. Robiłam ją w dwóch pudełkach o wymiarach 10x15 cm<br />Masa jest plastyczna, więc można nadawać jej dowolne kształty.Di blogujehttps://www.blogger.com/profile/00366954865487247317noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-33056451209094892732015-11-02T19:04:51.256+01:002015-11-02T19:04:51.256+01:00Półkruche migdałowe ciastka
Składniki:
30 dag mąk...Półkruche migdałowe ciastka<br /><br />Składniki:<br />30 dag mąki<br />10 dag masła<br />1 całe jajko<br />1 żółtko<br />15 dag cukru pudru<br />0,5 paczki proszku do pieczenia<br />2 łyżki śmietany 30 %<br />10 dag zmielonych na drobno migdałów obranych ze skórki<br />aromat migdałowy<br />2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem <br />Wykonanie<br />Przesianą mąkę, cukier puder, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia wymieszać. Przełożyć na stolnice, zrobić kopczyk w środku dziurę. Do dziury dodać jajko i żółtko, zmielone orzechy, śmietanę, skórę z cytryny, masło pokrojone na mniejsze kawałki (powinno być miękkie). Zagnieść wszystkie składniki, aż do połączenia. Gdy ciasto będzie wydawać się zbyt suche można dodać więcej śmietany, gdy za mokre mąki. To samo można zrobić przy użyciu blendera. Wpierw zmiksować suche składniki, później dodać resztę i mieszać, aż do uzyskania gładkiej kuli.<br />Gdy ciasto będzie już połączone rozwałkować je na grubość ok 0,5 cm podsypując nie za dużą ilością mąki i wykrawać szklanką kółka.<br />Ciastka układać na wysmarowaną tłuszczem blachę..<br />Piec ok. 15 min w 180 stopniach, aż się ze złocą.<br /><br />halina_26@onet.plAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/07027489098759909391noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-80445645873850240592015-11-02T19:02:55.515+01:002015-11-02T19:02:55.515+01:00Babka octowa
Składniki:
4 żółtka
4 białka
1 szklan...Babka octowa<br />Składniki:<br />4 żółtka<br />4 białka<br />1 szklanka cukru<br />1 szklanka mąki tortowej<br /> 1,5 łyżki octu<br />1,5 łyżki wody<br />4 łyżki oleju<br />1 łyżeczka proszku do pieczenia<br />cukier z wanilią<br />Wykonanie:<br />Żółtka utrzeć z cukrem na biały puch. Dodawać na przemian wodę, ocet, olej cały czas ucierając. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem. Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli. Dodać do reszty masy, delikatnie wymieszać. Formę z kominem wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. Przelać ciasto. Piec 45 min, w 200 stopniach.<br /><br />halina_26@onet.plAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/07027489098759909391noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-27510572661515773292015-11-02T19:01:41.791+01:002015-11-02T19:01:41.791+01:00Makowa rolada
Składniki:
Ciasto biszkoptowe:
8 jaj...Makowa rolada<br />Składniki:<br />Ciasto biszkoptowe:<br />8 jaj<br />1 czubata szklanka cukru pudru<br />10 płaskich łyżek mąki<br />podwójna porcja cukru waniliowego<br />szczypta soli<br />Krem:<br />30 dag zmielonego maku<br />1 szklanka mleka<br />1 kostka masła<br />10 łyżek cukru pudru<br />3 łyżki kakao<br />5 łyżek mleka<br />1 żółtko<br />aromat migdałowy<br />kandyzowana skórka z pomarańczy<br />200 g rodzynek<br />Przygotowanie:<br />Ciasto:<br />Żółtka z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli ukręcić, aż do uzyskania pulchnej, gładkiej masy. Dodać przesianą mąkę i ubitą na sztywno pianę z białek. Wymieszać bardzo delikatnie szpatułką. Ciasto wylać na prostokątna blachę wyłożoną natłuszczonym pergaminem i piec w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku 25 min. <br />Po wystudzeniu ciasto przekroić poziomo na dwa płaty.<br />Krem:<br />Mak zaparzyć 1 szklanką wrzącego mleka. Zostawić do wystudzenia. Gdy będzie zimne dodać aromat migdałowy i kandyzowaną skórkę z pomarańczy oraz rodzyki. <br />Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkiem (wcześniej sparzamy jajko) na gładką, puszystą masę. Kakao wymieszać z 5 łyżkami mleka. Dodać do kremu. Wymieszać. Dalej mieszając dodawać po łyżce stopniowo masę makową, cały czas mieszając, aż do powstania gładkiej masy<br />Oba płaty biszkoptu wysmarować taką samą warstwą kremu. Ułożyć jeden na drugim, kremem do góry. Zwijać ciasno. By ułatwić sobie pracę biszkopty przełożyć na czystą ścierkę kuchenną, lekko zwilżoną (musi być mocno wykręcona). Zawinąć końce, schować do lodówki na conajmniej 12 godzin. <br />Podawać polane gorzką czekoladą i posypane mielonymi orzechami.<br /><br />halina_26@onet.plAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/07027489098759909391noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-60556477058559878572015-11-02T18:59:58.140+01:002015-11-02T18:59:58.140+01:00Pieguskowe babeczki
Składniki:
2 szklanki mąki tor...Pieguskowe babeczki<br />Składniki:<br />2 szklanki mąki tortowej<br />3/4 szklanki cukru trzcinowego<br />4 łyżki cukru w prawdziwą wanilią <br />2 łyżeczki proszku od pieczenia<br />500 g jogurtu naturalnego<br />0,5 szklanki oleju rzepakowego<br />2 całe jajka<br />kilka kropel aromatu waniliowego<br />1 op. (100 g) płatków czekoladowych deserowych (ew. 100 g gorzkiej czekolady drobno pokrojonej)<br />Wykonanie:<br />Przygotować dwie miski. Do jednej wrzucić suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier z prawdziwą wanilią i kardamonem - wymieszać. Do drugiej przełożyć mokre składniki - jogurt naturalny, olej, jajka, aromat. Wymieszać do połączenia składników. Przelać płynną zawartość do miski z suchymi składnikami. Delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników. Masa nie musi być idealnie gładka, mogą pozostać grudki. Dodać płatki czekoladowe. Wymieszać.<br />Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami, przelać ciasto do wysokości 3/4 formy. Wkładać do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, piec 15 min.<br />Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Babeczki należy sprawdzać patyczkiem, gdy będzie suchy będą gotowe.<br /><br />halina_26@onet.plAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/07027489098759909391noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-73024138003775222722015-11-02T00:25:54.799+01:002015-11-02T00:25:54.799+01:00Ciastko XXL.
300g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody...Ciastko XXL.<br /><br />300g mąki pszennej<br />1/2 łyżeczki sody oczyszczonej<br />1/2 łyżeczki proszku do pieczenia<br />1 jajko<br />120g masła<br />200g cukru<br />1 szczypta soli<br />120g posiekanej czekolady (użyłam mieszanej, m.in z bakaliami, nadziewanej oraz pralinek)<br />50g M&Mów lub innych kolorowych groszków<br /><br />Masło, cukier i sól utrzeć na puszystą masę.<br />Dodać jajko i ekstrakt waniliowy..<br />Po zmiksowaniu wsypać (po trochu, ciągle miksując) mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.<br />Na końcu zmienić końcówki w mikserze (na spiralne) i połączyć z ciastem (ma wyjść trochę grudkowate) M&My oraz posiekaną czekoladę.<br />Całość przełożyć do formy (o średnicy około 30 cm) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.<br />Piec 20-30 minut (w zależności od piekarnika) w 180 stopniach.<br />Po lekkim ostudzeniu pokroić na mniejsze kawałki.<br /><br />jdiana@onet.euDi blogujehttps://www.blogger.com/profile/00366954865487247317noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-21889651642909532372015-11-01T23:52:42.400+01:002015-11-01T23:52:42.400+01:00A na osłodę chłodnych jesiennych dni najlepszy jes...A na osłodę chłodnych jesiennych dni najlepszy jest prosty i rozgrzewający deser budyniowy. Budyń... chyba od lat nie wymyślił nic prostszego i smaczniejszego :)<br />Składniki: (na 2 pucharki)<br /><br /> 50 g ulubionych herbatników np. maślanych<br /> 6 łyżeczek chrupiącego musli bananowego z kawałkami czekolady<br /> 6 winogron<br /> 2 szklanki waniliowego budyniu domowego / opcjonalnie kupnego<br /><br />Składniki na domowy budyń waniliowy:<br /><br /> 1 1/2 łyżki miodu (można użyć również cukru itp.)<br /> 1/2 laski wanilii<br /> 2 szklanki mleka<br /> 2 łyżki mąki ziemniaczanej<br /> 2 żółtka<br /> 3 łyżeczki masła<br /><br />Przygotowanie:<br /><br />Przygotowanie domowego budyniu:<br /><br />Szklankę mleka mieszamy dokładnie z żółtkami. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy na jednolitą masę. Do garnka z grubym dnem wlewamy 1 szklankę mleka. Następnie dodajemy ziarenka z 1/2 laski wanilii, masło i miód. Gotujemy, doprowadzając do wrzenia. Wlewamy naszą masę jajeczną. Mieszamy energicznie, aż do uzyskania pożądanej konsystencji budyniu.<br /><br />Przygotowanie deseru:<br /><br />Herbatniki kruszymy drobno, przekładamy na dno dwóch pucharków. Na pokruszone ciastka wykładamy ciepły budyń (około 1 szklanki).<br /><br />Na warstwę budyniową układamy winogrona i sypiemy po 3 łyżeczki musli.<br /><br />Pucharki podajemy jeszcze ciepłe.<br /><br />SmacznegoSłodkie okruszkihttp://slodkieokruszki.blox.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-14721036237029748032015-11-01T23:49:59.126+01:002015-11-01T23:49:59.126+01:00"Delikatne i puszyste ciasteczka kokosowe&quo..."Delikatne i puszyste ciasteczka kokosowe" - uwielbiam je jeść i robić w towarzystwie mojej pociechy... ile przy tym radości :D Dlatego takie małe słodkości są najlepsze.<br /><br />Składniki: (na około 60 sztuk ciastek)<br /><br /> 3 1/3 szklanki mąki + do ewentualnego podsypania podczas wyrabiania<br /> 1/2 szklanki cukru kryształ + 1/2 szklanki cukru brązowego<br /> 200 g miękkiej margaryny<br /> 2 jajka<br /> 2 łyżeczki proszku do pieczenia<br /> 2 łyżki wiórków kokosowych<br /> 2 łyżki śmietany 18%<br /> cukier puder do posypania ciastek przed pieczeniem (powoduje chrupkość skórki)<br /><br />Przygotowanie:<br /><br />Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy. Jeśli ciasto jest zbyt klejące dodajemy odrobinę mąki. Tworzymy kulę i odstawiamy na chwilę.<br /><br />Odrywamy kawałki ciasta i tworzymy w rękach nieduże kulki, lekko spłaszczamy i układamy na blachach. Posypujemy delikatnie cukrem pudrem przed włożeniem do piekarnika.<br /><br />Pieczemy około 25 minut do zarumienienia ciastek, w temperaturze 190 stopni.<br /><br />SmacznegoSłodkie okruszkihttp://slodkieokruszki.blox.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-64133677088941715512015-11-01T22:21:22.373+01:002015-11-01T22:21:22.373+01:00Tartaletki z duszonymi jabłkami.
Skłądniki;
30 da...Tartaletki z duszonymi jabłkami.<br />Skłądniki;<br /><br />30 dag mąki<br /><br />20 dag twardego małsa<br /><br />cukier waniliowy<br /><br />4 łyzki cukru pudru<br /><br />2 łyzki serka homogenizowanego waniliowego<br /><br />3 łyzki mleka w proszku<br /><br />1 żółtko<br /><br /> <br /><br />Dodatkowo;<br /><br />1 kg jabłek<br /><br />3 łyzki cukru<br /><br />3 łyzki wody<br /><br />10 dag skórki pomarańczowej<br /><br />cukier puder do dekoracji<br /><br />białko do posmarowania tartaletek<br /><br /> <br /><br />Mąke przesiać , dodac pokrojone masło oraz pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Włozyc je do woreczka a następnie schłodzić w lodówce około 1godz. W tym czasie jabłka należy obrac i pokroić w kostke. Wrzucic na patelnie, dodac cukier oraz wode i dusic około 30 min. Do czasu az jabłka będą szkliste ale jeszcze nie będą się rozpadac na kawałki. Na końcu dodac skórke pomaranczowa. Ostudzic.<br /><br />Ciasto wyjac z lodówki , rozwałkować a tartaletką wycinac koła. Foremki dokładnie natłuscic olejem, a następnie wylepić ciastem. Do srodka nałozyc jabłka a wierzch przykryc kolejnym kółkiem w któym możemy powycinać fantazyjne wzory. Tartaletek nie musimy przykrywac ciastem, możemy zostawić z musem na wierzchu. Jeśli mamy na wierzchu ciasto smarujemy je rozkłóconym białkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 min. w 180c. do czasu az będą ładnie przyrumienione. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.<br />elapolo@op.plRadość kipiąca uśmiechemhttps://www.blogger.com/profile/03830244325644620498noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-53296741754511745862015-11-01T22:20:11.071+01:002015-11-01T22:20:11.071+01:00Szybka rolada z jabłkami.
Składniki;
5 jajek
5 ...Szybka rolada z jabłkami.<br />Składniki;<br /><br /> 5 jajek<br /> 5 łyzek mąki tortowej<br /> 5 łyżek cukru<br /> 1 łyzeczka proszku do pieczenia<br /> odrobina soli<br /><br /> 4 duże jabłka<br /> cynamon<br /> 3 łyżki brązowego cukru<br /> cukier puder do posypania<br /><br /><br /> Przygotowanie;<br /> Białka oddzielić od zółtek. Ubić je na sztywną piane z dodatkiem odrobiny soli. Kiedy już piana będzie sztywna dodac po łyzce cukier i nadal miksować mikserem. Nastepnie dodawać po jednym żółtku i nadal miksować. Na samym końcu dodac mąke wymieszaną z proszkiem i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. <br /><br />Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne, pokroić na cienkie plasterki. Dużą foremke która jest dołączona do piekarnika wyłożyć papierem. Nastepnie natłuścić i poukładać plasterki jabłka obok plasterka. (cała powierzchnia ma być pokryta jabłkami) Po wierzchu posypać brązowym cukrem i cynamonem. Ciasto rozsmarować na jabłkach. Włożyc do piekarnika (nagrzanego do 190C) i piec około 30-35 min.(do zrumienienia) Należy jednak co chwile sprawdzać czy jabłka nam się nie przypalają. Ciasto wyjmujemy, lekko studzimy, odrywamy papier. Sciereczkę w która zawiniemy rolade lekko opruszamy cukrem pudrem. Na niej układamy ciasto - jabłkami do góry i delikatnie pomagając sobie sciereczką zawijamy ciasto w rulon. Sciereczkę zaciskamy i zostawiamy na jakiś czas ( ok pół godz) <br /> Po tym czasie ciasto wyciągamy ze ściereczki i opruszamy cukrem pudrem. Kroimy w plastry, dekorujemy listkami mięty.<br />elapolo@op.plRadość kipiąca uśmiechemhttps://www.blogger.com/profile/03830244325644620498noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-15178049424366657612015-11-01T22:19:07.852+01:002015-11-01T22:19:07.852+01:00Szarlotka z serem i żyrawiną.
Składniki;
2,5 szkl...Szarlotka z serem i żyrawiną.<br />Składniki;<br /><br />2,5 szkl. mąki<br /><br />2 żołtka<br /><br />3 łyzki smietany<br /><br />20 dag masła( może tez być margaryna)<br /><br />2 łyzki cukru<br /><br />odrobina soli<br /><br /> <br /><br />40 dag białego sera<br /><br />1/4 szkl. cukru<br /><br />1 jajko oraz białka które zostały z przygotowania ciasta<br /><br />1 łyzeczka olejku waniliowego<br /><br />garść zurawiny<br /><br /> <br /><br />3 jabłka<br /><br />1/3 szkl. cukru<br /><br />1 łyzeczka cynamonu<br /><br /> <br /><br />Zurawina do dekoracji i cukier puder<br /><br /> <br /><br />Z podanych składników wyrabiamy ciasto, zawijamy w folie i wkładamy na pół godziny do lodówki a w tym czasie przygotowujemy nadzienie.<br /><br />Tortownice o rozmiarze 26 Cm. smarujemy masłem, dno wykładamy papierem do pieczenia , smarujemy masłem i posypujemy kasza manna. Ciasto dzielimy na dwie części, jedna rozwałkowujemy i wykładamy nią dno oraz brzegi. Ser mieszamy z jajkami , cukrem oraz olejkiem na gładka mase. Ja uzyłam blendera. Na końcu do masy serowej dodajemy garść żurawiny. Wylewamy do tortownicy. Jabłka kroimy w drobna kostke, mieszamy z cukrem oraz cynamonem i wykładamy na ser. Druga połowe ciasta wałkujemy i wykrawamy paseczki które dekoracyjnie układamy na wierzchu. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 C i pieczemy około godz.<br /><br />Po ostudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy zurawiną.<br />elapolo@op.pl<br /><br /> Radość kipiąca uśmiechemhttps://www.blogger.com/profile/03830244325644620498noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-29004417602202305662015-11-01T22:18:07.586+01:002015-11-01T22:18:07.586+01:00Zdrowe i sycące batoniki.
Składniki;
15 dag masł...Zdrowe i sycące batoniki.<br /><br />Składniki;<br /> 15 dag masła<br /> 10- 12 dag miodu ( ja dodałam syrop z mniszka lekarskiego domowej roboty ;-) )<br />25 dag płatków owsianych<br /> 40 g migdałów w płatkach<br /> 40 g rodzynek <br /> 1 garść orzechów laskowych (całych)<br /> 40 g jagód goi<br /> 15 dag mąki pszennej<br /> 10 dag brązowego cukru<br /> 2 jajka<br /> ok 5 łyżek mleka<br /> 1 łyżeczka sody<br /><br /><br /> Przygotowanie;<br /> Masło rozpuścić w garnuszku z miodem, lekko przestudzić. W większej misce wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Na samym końcu dodac rozpuszczone masło z miodem. Wymieszac. Forme 25/35 cm, wyłożyć papierem i natłuscic masłem. Mase bakaliową wyłozyc na brytfankę i wyrównać. Piec około 25- 30 min, w temp. 160C do momentu az się ładnie zezłoci. Jeśli masa jest trochę za gęsta czyli składniki są suche i nie pokryły się tłuszczem z miodem wtedy dolewamy więcej mleka. Masa jednak nie powinna być płynna tylko gęsta.<br /> Oczywiście składniki możemy wybrać na jakie mamy tylko ochote. Czy to orzechy włoskie, suszone morele czy też wiele innych. <br />elapolo@op.pl<br />Radość kipiąca uśmiechemhttps://www.blogger.com/profile/03830244325644620498noreply@blogger.com