tag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post6816779456144783157..comments2024-03-27T12:40:33.488+01:00Comments on Kulinarna Maniusia: Blog kulinarny Przepisy : Konkurs - wygraj patelnię granitową od BallariniKulinarna Maniusiahttp://www.blogger.com/profile/03892219445987529516noreply@blogger.comBlogger50125tag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-75237390372384068202017-11-19T23:51:11.916+01:002017-11-19T23:51:11.916+01:00Na śniadanie lubię przygotowywać Jetteh zwłaszcza ...Na śniadanie lubię przygotowywać Jetteh zwłaszcza wtedy , gdy chcę zaimponować pozornie wyszukanym daniem, a które nauczył mnie robić znajomy student z wymiany przed laty, z którym do dziś chętnie wymieniam się przepisami. Nazwa Jetteh brzmi dziwnie przynajmniej dla mnie, ale to jest takie dobre, a przy tym takie proste w przygotowaniu danie, że nawet teściowa, której to danie zaserwowałem, gdy pierwszy raz ją gościłem i zależało mi zrobić na niej wrażenie, a jest zawodową kucharką, tym trudniejsze to było zadanie stwierdziła że chętnie weźmie przepis. Jetteh jest bardzo energetycznym daniem i nawet przy małej porcji można się nim najeść, ale nie czuję się po nim ciężko, dlatego często je robię, zwłaszcza w sezonie rowerowym, gdy wracam z wycieczki rowerowej. Zaletą Jettehu jest to, że jego przygotowanie i ugotowanie zajmuje 35 minut, czyli spokojnie można je zrobić w przerwie na reklamę w telewizji ;).<br /><br />Mój sprawdzony przepis:<br /><br />Nagrzewam piekarnik do 200 stopni C, układam pity(bez problemu do nabycia w marketach i sklepach ze zdrową żywnością) na blasze do pieczenia i wstawiam do piekarnika, że się zarumieniły. Potem wyciągam z piekarnika, studzę i łamię na małe kawałki. Obieram 2 ząbki czosnku i rozgniatam, siekam migdały(50gram). Rozpuszczam na patelni klarowane masło(50gram). Dodaję czosnek i migdały i przyprawy korzenne według uznania, jak kto lubi. Mieszam i smażę na małym ogniu przez kilka minut. Zdejmuję patelnię z ognia, odcedzam ze słoika i starannie osuszam ciecierzycę(500 gram), po czym wrzucam ja na patelnię. Dodaję jogurt(300 gram greckiego jogurtu) i tahini(2 łyżki). Przyprawiam solą i pieprzem, podgrzewam na małym już ogniu mieszając. Łączę składniki z migdałami, posypuję kawałkami pity i skrapiam sokiem z cytryny, podaję od razu.<br /><br />Leszek Mizgała <br /><br />liskwi(małpa)poczta.onet.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-37753640883761117282017-11-19T18:47:04.787+01:002017-11-19T18:47:04.787+01:00Czasami nachodzi mnie ochota, aby przygotować odśw...Czasami nachodzi mnie ochota, aby przygotować odświętne śniadanie. Zastanawiam się wtedy co by zrobić, aby zachwycić domowników...<br />No i myśląc o konkursie wpadłem na pomysł usmażenia jajek sadzonych. Oczywiście nie takich prostych, szybkich. Bo przecież ma to być odświętne śniadanie. <br />Rozpocząłbym od zrobienia pesto(najlepiej poprzedniego wieczora). Na patelni zarumieniłbym orzeszki pinii z odrobiną pieprzu. Do blendera wrzuciłbym przygotowane zioła – u mnie prawdopodobnie byłaby to bazylia i natka pietruszki, do tego oliwa z oliwek i czosnek, parmezan i szczypta soli oraz zarumienione składniki. Już czuję ten zapach!<br />Do tego byłby świeży chleb, hmmm, może nie dałbym rady upiec go rano, ale na pewno przygotowałbym grzanki, lekko zarumienione. Jeszcze ciepłe i chrupiące.<br />No i oczywiście jajka sadzone – usmażone w „paprykowej foremce”. Dla kontrastu wybrałbym żółte warzywo. Na rozgrzaną patelnie wylądowałaby papryka, a po chwili w środku umieściłbym jajko.<br />Talerz polałbym keksem zielonego pesto, obok niego leżałoby jajko usmażone w żółtej papryce i przypieczone tosty. <br />Oj tak, już czuję ten zapach unoszący się po całym mieszkaniu. Poezja! Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/10394606582751085239noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-42099649968522331712017-11-19T16:52:15.864+01:002017-11-19T16:52:15.864+01:00Kuchnia wegańska od niedawna zagościła w mojej kuc...Kuchnia wegańska od niedawna zagościła w mojej kuchni.Ta patelnia jest wręcz idealna, aby przyrządzić na niej "Tofucznicę z jarmużem", czyli wegańską wersję jajecznicy.<br />Składniki:<br />2 liście jarmużu<br />1 kostka tofu<br />1/2 łyżeczki soli (najlepsza czarna) ale ja używam morskiej<br />2 łyżeczki płatków drożdżowych (dzięki którym tofucznica, mimo że nie zawiera jajek smakuje prawie tak jak prawdziwa jajecznica)<br />kurkuma,chili, 1/4 szkl. wody,pieprz i olej roślinny<br />Na rozgrzany na patelni olej wkruszamy tofu i podsmażamy ok 4 minut.<br />Jarmuż wypłukać, oddzielić od łodygi i pokroić na drobne kawałki.Osuszyć.<br />Do tofu dodać jarmuż oraz pozostałe przyprawy, dokładnie zamieszać i dodać jeszcze wodę.<br />Poddusić ok.3 minut a na koniec posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.Podawać z bagietką.<br />PYCHOTA.<br />mama2006@gazeta.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-43084939064607140812017-11-19T05:47:05.824+01:002017-11-19T05:47:05.824+01:00Śniadań niestety nie jemy wspólnie, ponieważ rozp...Śniadań niestety nie jemy wspólnie, ponieważ rozpoczynamy dzień o różnych porach dnia, ale na kolację uwielbiam serwować mule w białym winie, ponieważ są proste i szybkie w przygotowaniu, a dodatkowo wszyscy je uwielbiamy.<br />KarolinaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-49365607950386447402017-11-18T23:00:45.512+01:002017-11-18T23:00:45.512+01:00Oczywiście będzie to jajecznica!
Zrobiona na mase...Oczywiście będzie to jajecznica! <br />Zrobiona na masełku ( tak tak wiem, niejedna osoba uzna, że w dzisiejszych czasach to wręcz rozpusta :) ). Z podsmażoną na złoto cebulką i dobrze wypieczoną kiełbaską oraz szczypiorkiem i pod koniec smażenia dodaję pomidora pokrojonego w kostkę.<br />Dodatkowo sól i pieprz do smaku! Jajka oczywiście mocno ścięte, ale żeby nie przesadzić :) <br />Palce lizać! :) Gosiahttps://www.blogger.com/profile/02112213744055761889noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-49916502609087135922017-11-18T21:03:03.166+01:002017-11-18T21:03:03.166+01:00Na śniadanie proponuję kolorowy omlet. Nie tylko ł...Na śniadanie proponuję kolorowy omlet. Nie tylko ładnie prezentuje się na talerzu, co jest ważne o tej porze roku, ale również zaspokaja głód, jest pełnowartościowy i daje energię oraz zapas sił na cały dzień. <br /><br />Składniki:<br />- czerwona cebula<br />- 2 średnie ziemniaki<br />- strąk czerwonej papryki<br />- mała cukinia<br />- 10 dag świeżego szpinaku<br />- 2 ząbki czosnku<br />- 4- 6 jajek<br />- łyżka posiekanej świeżej bazylii i natki pietruszki<br />- 2-3 łyżki żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach<br />- 2 łyżki oliwy z oliwek<br />- sól i pieprz<br /><br />Przygotowanie:<br />Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie słupki. Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać jak najdrobniej. Liście szpinaku wypłukać, usunąć ogonki. Cukinię bez obierania pokroić w cienkie plastry. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paski. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oliwę z oliwek. Wrzucić cebulę i czosnek. Zeszklić. Dodać paprykę, smażyć pod przykryciem na małym ogniu, mieszać do miękkości papryki. Dodać plastry cukinii i dalej smażyć mieszając. Dodać szpinak. Patelnię przykryć. Warzywa dusić na bardzo małym ogniu. Na małej patelni rozgrzać łyżkę stołową oliwy, wrzucić ziemniaki i usmażyć na rumiano. Dodać do warzyw na dużej patelni. Nie mieszać, aby ziemniaki się nie rozpadły. Jajka mocno roztrzepać. Dodać utarty żółty ser i zmielony czarny pieprz. Masę jajeczno- serową wylać na warzywa na patelni. Przykryć i smażyć podgrzewając brzegi omletu, aż jajka się zetną. Przed podaniem omlet posypać posiekaną natką pietruszki i bazylii. <br /><br />Pozdrawiam<br /><br />DorotaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-2807241080266427052017-11-18T20:13:15.599+01:002017-11-18T20:13:15.599+01:00Cudowna ta patelnia, usmażyłabym na niej niezwykłą...Cudowna ta patelnia, usmażyłabym na niej niezwykłą potrawę :) Pizza na śniadanie? Tradycyjna może nie koniecznie ale w wersji naleśnikowej jak najbardziej :) Kto lubi naleśniki i pizzę, będzie zachwycony. Zestawienie dodatków jest oczywiście dowolne i zależy od naszych upodobań.<br />Ciasto naleśnikowe:<br />2 szklanki mąki<br />2 i 1/4 szklanki wody<br />2 jajka<br />2 łyżki oleju<br />szczypta cukru<br />1/4 łyżeczka soli<br /><br />Dowolne dodatki: szynka, kiełbasa, podsmażone pieczarki, surowa lub marynowana papryka, oliwki, itp.<br />bazylia i oregano lub gotowa przyprawa do pizzy<br />ser żółty lub parmezan<br />ketchup<br /><br />Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieścić w misce, dobrze zmiksować. Odstawić na ok. 20 minut. Wylać na gorącą patelnię trochę grubszą warstwę ciasta niż na zwykłe naleśniki i zaraz układać wcześniej pokrojone dodatki, tak, by lekko zatopiły się w cieście. Posypać bazylią i oregano lub gotową przyprawą do pizzy. Usmażyć z jednej strony, przewrócić i krótko smażyć z drugiej strony. Wyłożyć na talerz, posypać żółtym serem (można złożyć na pół) i polać ketchupem.Daktyle w czekoladziehttps://www.blogger.com/profile/07717924974824231127noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-68989399127354074392017-11-18T19:00:27.789+01:002017-11-18T19:00:27.789+01:00Na śniadanie proponuję wytrawne tosty francuskie z...Na śniadanie proponuję wytrawne tosty francuskie z szarpaną wieprzowiną. Dwie kromki (najlepiej czerwstwego) chleba moczę w jajku wymieszanym z odrobiną mleka, z dodatkiem soli, pieprzu, ulubionych ziół. Następnie na rozgrzanej patelni rozpuszczam masełko i smażę kromki z jednej strony. Kiedy chleb jest rumiany jedną kromkę ściągam z patelni a drugą przewracam na drugą stronę. Kładę na niej ser, poszarpane mięso z pieczeni z łopatki wieprzowej, mięso polewam lekko sosem teriyaki. Następnie układam kolorową paprykę pokrojoną w cienkie paseczki i cebulkę pokrojoną w piórka. Na końcu jeszcze jeden plasterek sera. Na wierzchu kładę zdjętą z patelni uprzednio kromkę chleba, tak by nieusmażona część była na wierzchu. Całość smażę chwilę aż chleb na patelni się zarumieni a ser rozpuści, następnie przekładam na patelni całą kanapkę na drugą stronę by się zarumieniła.<br />Gosia Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/13428932720737415162noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-56822467050716026872017-11-17T17:51:14.468+01:002017-11-17T17:51:14.468+01:00W naszym domu jemy bardzo dużo dyni, przygotowuję ...W naszym domu jemy bardzo dużo dyni, przygotowuję ją na wiele sposobów. A jako, że moja rodzina lubi wszelkiego rodzaju placki to polecam placki z dyni z twarogiem i żurawiną. Dynie należy zetrzeć na tarce i podsmażyć na łyżeczce masła. Ostudzić.Twaróg rozgnieść widelcem, dodać żurawinę, cukier do smaku, jajko,mąkę, dynię. Można dodać cynamon. Usmażyć. Placki robię na oko, w razie potrzeby dodaję więcej mąki. Smak nas zaskoczył :)<br /><br />Magda Z.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-27535687307064794192017-11-17T16:28:11.066+01:002017-11-17T16:28:11.066+01:00Zrobiłabym lekkie placuszki jaglano – cukiniowe z ...Zrobiłabym lekkie placuszki jaglano – cukiniowe z musem z mango :)<br /><br />Placuszki jaglane:<br /><br />Składniki: <br />1 szklanka kaszy jaglanej<br />1 średniej wielkości cukinia<br />3 jajka<br />10 dag sera białego<br />1 łyżka jogurtu<br />150 g płatków jaglanych<br />6 łyżek mąki kukurydzianej<br />ewentualnie miód, cukier<br /><br />Sposób przygotowania:<br />Kaszę jaglaną gotujemy – zalewamy 2,5 szklankami gorącej wody i gotujemy do wchłonięcia wody (około 10-15 minut). Kaszę zostawiamy do przestudzenia.<br />Cukinię trzemy na grubych oczkach.<br />Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę.<br />Placuszki smażymy na maśle klarowanym.<br /> <br /><br />Mus z mango:<br /><br />Składniki:<br />1 dojrzałe mango<br />1/2 średniej wielkości cukinii<br />łyżka jogurtu naturalnego<br />2 łyżki kisielu<br /><br />Sposób przygotowania:<br />Cukinię trzemy na tarce. Dajemy do garnka wraz z łyżką wody i gotujemy do zmięknięcia.<br />Mango blendujemy z ugotowaną cukinią.<br />Do musu dodajemy jogurt i kisiel – całość gotujemy, cały czas mieszając przez około minutę.<br /><br />Monika Jerzak<br />monika.jerzak1@gmail.comMonikahttps://www.blogger.com/profile/11097735134276206057noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-90797630734964601082017-11-17T15:35:51.266+01:002017-11-17T15:35:51.266+01:00Droga Marzeno :) pomimo że się nigdy osobiście nie...Droga Marzeno :) pomimo że się nigdy osobiście nie poznałyśmy z tego co piszesz o sobie to jak bym czytała o sobie :) W mojej rodzinie uwielbiamy jeść zdrowo, smacznie ze świeżych, sezonowych składników w których tkwi tajemnica kuchni nie tylko dobrej, kolorowej dostarczającej przyjemności z jedzenia ale również bardzo dobrze czasowo zorganizowanej bo przecież sprytne gotowanie w kuchni może zdziałać cuda :) Moim pomysłem na śniadanie, które chciałabym przygotować na patelni Ballarni to humoropoprawiacze czyli jajka sadzone w koszulkach :) Moja propozycja „cieszy oko”( bo przecież też je się oczami :) ), jest pożywna, zdrowa, kolorowa – potrafi zmieniać swoje delikatne nutki smakowe ( w zależności od dodatków) trafiając w gusta rodziców i dzieci jak również sprytnie potrafi dopasować się do naszego nastroju na coś bardziej pikantnego, wytrawnego czy delikatnie słodkiego :) Do śniadania potrzebujemy: plastry papryki w różnych kolorach, którą delikatnie podsmażamy z obu stron. Parówkę, którą formujemy w kształt serca i podsmażamy na oleju. W moim daniu również wykorzystałam jako dodatki małe pomidorki i pieczarki, które też podsmażyłam na oleju :) Do parówki i krążków papryki wbiłam jajka, które przygotowałam w formie sadzone. Każde z jajek inaczej przyprawiłam – odrobinką suszonej papryki, mięty czy kolorowego pieprzu. Całość ułożyłam na deseczce w otoczeniu sałaty z owocami granatu. Zaprosiłam rodzinkę do stołu na nasze śniadanie by łapali kolory, smaki,energię i ładowali swój dobry humor na cały dzień ;) Dzięki patelni Ballarni mogłabym przygotowywać swoje śniadanie na mniejszej ilości oleju, składniki równomiernie by się podsmażały a ja bym miała wszystko pod kontrolą zerkając na wskażnik temperatury – bardzo przydatne rozwiązanie :)Noilhttps://www.blogger.com/profile/15728599349027034471noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-28056622454451441512017-11-17T12:23:02.653+01:002017-11-17T12:23:02.653+01:00Śniadanie to u mnie ciężka sprawa – gdyż po nocy w...Śniadanie to u mnie ciężka sprawa – gdyż po nocy w półśnie (11-miesięczny Bobas, który nocą ma dużo do zrobienia) oczy otwieram na zapałki. Na szczęście mam zestaw kilku prostych potraw, które zawsze wychodzą, nawet jeśli robi się je z zamkniętymi oczami. A poza tym są proste, szybkie (zawsze to 10 minut snu więcej) i przede wszystkim zdrowe i pożywne (co jest ważne w szczególności jesienno-zimową porą – mój przedszkolaczek jeszcze się w tym sezonie nie przeziębił). A te moje (nie)banalne potrawy, którymi żongluję od poniedziałku do piątku (bo w weekendy robimy taaaakie wielkie i powolne śniadania) to są: królowa-jajecznica, król-omlet, królewny jaglanka i owsianka oraz królewicze placuszki (z dodatkami co wyobraźnia podpowie). Jajecznica z podsuszaną kiełbaską i stosem szczypiorku – do wypróbowania na patelni granitowej Ballarini. Omlet słodki, omlet wytrawny, a nawet omlet mieszany – również. Placuszki-zdrowe-śmieciuszki również. Banalnie proste, niebanalnie smaczne. A patelnia wygląda tak, jak z moich marzeń patelnia idealna.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/12880013776241508785noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-53044406477016111732017-11-17T10:08:55.427+01:002017-11-17T10:08:55.427+01:00Na weekendowe śniadanie często robię szakszukę, cz...Na weekendowe śniadanie często robię szakszukę, czyli jajka w pomidorach, smażone na patelni:<br /><br />Składniki dla 2 osób:<br />4 jajka<br />4 pomidory <br />1 czerwona papryka<br />1 średnia cebula<br />1 duży ząbek czosnku<br />3 łyżki oliwy<br />2 łyżki przecieru pomidorowego<br />1 łyżeczka kuminu (czyli kminu rzymskiego)<br />½ łyżeczki kopru włoskiego<br />sól i pieprz do smaku<br />szczypiorek<br />jogurt naturalny<br /><br />Wykonanie:<br />Cebulę kroję w kosteczkę a czosnek drobno siekam. <br />Pomidory obieram ze skórki i kroję w kostkę. Poza sezonem można użyć pomidorów z puszki.<br />W moździerzu utłukłam koper.<br />Oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w paseczki.<br /><br />Na dużej patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam cebulę, po chwili dodaję czosnek. Następnie kolejno dodaję pozostałe składniki. <br />Trzeba wymieszać. Po około 5 minutach smażenia na patelni, robię miejsca na wbicie 4 jajek.<br />Wbijam je kolejno w ten sposób, aby zachowało się żółtko a białko podczas smażenia delikatnie się ścięło. Przykrywam pokrywką i zostawiam na małym ogniu na kilka minut. <br /><br />Gotową szakszukę wykładam na talerze. Dobrze jest posypać na wierzchu garść pokrojonego szczypiorku i dla dekoracji po dwie łyżeczki jogurtu.<br />Krystyna Bonerhttps://www.blogger.com/profile/04430135731744195667noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-91288281759324308122017-11-17T00:45:41.372+01:002017-11-17T00:45:41.372+01:00Fantastyczna nagroda Marzenko. Teraz już wiem, że ...Fantastyczna nagroda Marzenko. Teraz już wiem, że właśnie takiej patelni mi brakuje do przygotowania tradycyjnej potrawy węgierskiej. Od dawna „chodzą za mną” lángose. Jeżeli nie wygram ja, to może przepis przyda się osobie, której szczęście dopisze. (Przepis podpatrzyłam u Paszczaków i nie mogę o nim zapomnieć).<br />Składniki:<br />- 250 g mąki<br />- 125 g ugotowanych ziemniaków<br />- 10 g świeżych drożdży<br />- 100 ml mleka<br />- 50 ml śmietany<br />- 20 g masła<br />- 1 łyżeczka soli<br />- 1 łyżeczka cukru<br />- olej do smażenia<br />Mleko mieszamy ze śmietaną, dzielimy na 2 połowy. Do jednej dodajemy pokruszone drożdże, cukier i łyżeczkę mąki – mieszamy i odstawiamy na 20 minut.<br />Ziemniaki ugniatamy w garnku, dodajemy masło i drugą połowę mleka ze śmietaną. Cały czas mieszając zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. Łączymy ze sobą wszystkie składniki, tzn. wystudzone ziemniaki, wyrośnięty rozczyn, przesianą mąkę oraz sól. Wyrabiamy ciasto do chwili, aż będzie odchodziło od ręki. Odstawiamy w ciepłe miejsce, pod przykryciem na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5 części i formujemy okrągłe placki grubości ok. 5 mm. Smażymy na głębokim oleju z obu stron na rumiano. Odsączamy na papierowych ręcznikach. Podajemy ciepłe, polane śmietaną lub z sosem czosnkowym, posypane żółtym serem lub szynką. Smacznego. <br />Danusia - mojewypiekiinietylko@gmail.com<br /><br />Moje Wypieki I Nie Tylkohttp://www.mojewypiekiinietylko.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-14350697086337833232017-11-16T21:40:54.810+01:002017-11-16T21:40:54.810+01:00Mariusz kkkoo@neostrada.pl
Pyszne śniadanie to tak...Mariusz kkkoo@neostrada.pl<br />Pyszne śniadanie to takie o którym marzą wszyscy domownicy, a ja mogę je spełnić. Wiem że żona i syn uwielbiają jajecznicę. Jednak ta będzie specjalna: krakowska. Na patelnię należy dać margarynę i ją rozpuścić, wsypać pokrojoną w kostkę cebulę , podpiec na rumiano, paprykę , pomidory, szynkę lub kabanos albo coś podobnego co jest akurat w lodówce pokroić w drobną kosteczkę, dać na cebulkę i dusić do miękkości,dodać przecier pomidorowy , pieprz i wegetę , dodać roztrzepane jajka i trzy łyżki startego żółtego sera , podsmażyć , doprawić do smaku, nałożyć na talerzyki posypać resztą żółtego sera. Proporcje składników w/g uznania po kilku razach osiągniemy wprawę.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-11954042231384372102017-11-16T21:39:44.215+01:002017-11-16T21:39:44.215+01:00Pyszne śniadanie to takie o którym marzą wszyscy d...Pyszne śniadanie to takie o którym marzą wszyscy domownicy, a ja mogę je spełnić. Wiem że żona i syn uwielbiają jajecznicę. Jednak ta będzie specjalna: krakowska. Na patelnię należy dać margarynę i ją rozpuścić, wsypać pokrojoną w kostkę cebulę , podpiec na rumiano, paprykę , pomidory, szynkę lub kabanos albo coś podobnego co jest akurat w lodówce pokroić w drobną kosteczkę, dać na cebulkę i dusić do miękkości,dodać przecier pomidorowy , pieprz i wegetę , dodać roztrzepane jajka i trzy łyżki startego żółtego sera , podsmażyć , doprawić do smaku, nałożyć na talerzyki posypać resztą żółtego sera. Proporcje składników w/g uznania po kilku razach osiągniemy wprawę.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-83350148997969509122017-11-16T21:31:10.559+01:002017-11-16T21:31:10.559+01:00Właśnie rozglądam się za porządną patelnią bo moja...Właśnie rozglądam się za porządną patelnią bo moja stara lata świetności ma już za sobą. Ja przygotowałabym na takiej patelni mini serniczki z sosem owocowym :<br /> Serniczki:<br />300 g serka na serniki<br />1 jajko<br />3 łyżki kaszy manny<br />2 łyżki mąki pszennej<br />łyżka miodu<br />mąka do obtoczenia<br />olej do smażenia<br /><br /><br />Sos:<br />1 szkl malin<br />1/2 szkl jagód<br />1 łyżeczka mąki ziemniaczanej<br />1 łyżka miodu<br /><br />Sos: Owoce przesypać do rondelka i podlać 2 łyżkami wody. Moje były mrożone więc puściły więcej wody podczas podgrzewania. Do świeżych owoców lepiej dać 2-3 łyżki wody więcej. Podgrzewać na małym ogniu aż puszczą sok (kilka minut) ale nie będą się całkiem rozpadać. Dosłodzić do smaku miodem. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1/3 szkl zimnej wody. Wlać do owoców i mieszając, podgrzewać aż sos zgęstnieje. Odstawić.<br /><br />Serniczki: Serek, mąkę, kaszę manną, miód i jajko dokładnie wymieszać. Formować okrągłe placuszki i obtoczyć w mące. Smażyć na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony do zarumienienia. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.<br /><br />Serniczki podawać na ciepło polane sosem owocowym i posypane cukrem pudrem.<br /><br />joanna1m@wp.plSmakołyki Asihttps://www.blogger.com/profile/03811644201057733712noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-56111167752978675632017-11-16T20:13:58.184+01:002017-11-16T20:13:58.184+01:00Jeśli bym nową patelnię dostała,
Pyszne śniadanko ...Jeśli bym nową patelnię dostała,<br />Pyszne śniadanko bym przygotowała.<br />Dla mamy, dla taty, dla siostry i brata,<br />Zrobię mleczną kanapkę - najlepsza przekąska świata!<br />Bo niestety w mej rodzinie wszyscy słodycze lubimy,<br />Lecz zamiast sztucznych, sklepowych, sami w domu je robimy!<br />Dwa jajka i kakao w małej misce roztrzepuję,<br />Dodam 4 łyżki mąki, wszystko dokładnie zmiksuję.<br />Zanim usmażę placuszki dodam dwie łyżeczki miodu,<br />Używam go zamiast cukru - jest w roli zdrowego słodu.<br />Gdy już mam gotowe placki, zrobię z twarożku krem biały,<br />Bo gdy ser zmieszam z bananem powstanie smak przewspaniały!<br />To nadzienie ponakładam między placki kakaowe,<br />I zdrowe śniadanie z patelni w kilka chwil jest już gotowe!<br /><br />Magdalena Drwal<br />email: asiad000@gmail.comCukrowa Drwalowahttps://www.blogger.com/profile/15667126330129846068noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-65888859782538722782017-11-16T18:46:40.984+01:002017-11-16T18:46:40.984+01:00Super nagroda Marzenko.
Moja propozycja to zielona...Super nagroda Marzenko.<br />Moja propozycja to zielona szakszuka a patelnia będzie do tego idealna.<br />Podsmażam na patelni posiekany czosnek i cebulę.<br />Dodaję garść listków jarmużu i 2 garście listków szpinaku baby, smażę do zwiędniecia listków, doprawiam d smaku solą, pieprzem i kuminem. Zieleninę równo rozkładam na patelni, robie otwory i wbijam w nie jaja. Nakrywam pokrywką i smażę aż jaja się zetną.Posypuje czarnym pieprzem. Smacznego. Dorota Owczarek dolores1264@o2.plDorota "Moje Małe Czarowanie" Owczarekhttps://www.blogger.com/profile/15539526385577328100noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-91037560313176301042017-11-16T11:07:19.144+01:002017-11-16T11:07:19.144+01:00Dzisiaj nie miałam ani pomysłu ani czasu, żeby stw...Dzisiaj nie miałam ani pomysłu ani czasu, żeby stworzyć jakieś wymyślne śniadanie i dlatego spróbowałam zrobić coś szybko i z minimalnej liczby składników. :-) Jako, że jestem fanką otrębów, i staram się je dodawać do każdego dania, postanowiłam, że będą one podstawą śniadania.<br /><br /><br /><br />Składniki:<br /><br />białka z 3 jajek<br /><br />2 szklanki otrębów żytnich<br /><br />konfitura, dżem lub serek wiejski do smaku<br /><br />olej do smażenia<br /><br />Przygotowanie:<br /><br />Białka ubić na sztywną pianę, dodać otręby, delikatnie wymieszać. Rozgrzać olej na patelni. Połowę masy wylać na patelnię, smażyć z obu stron na lekko złocisty kolor. Z takiej ilości wyjdą 2 omlety. Możecie dosłodzić sobie śniadanie smarując omlet dżemem lub konfiturą. Przygotowanie i smażenie nie zajmie Wam więcej niż 5 minut, więc śniadanie w sam raz dla zabieganych i zapracowanych osób. :-) pozdrawiam serdecznie marta11616@wp.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-63301489726739527082017-11-16T09:21:13.336+01:002017-11-16T09:21:13.336+01:00My na śniadanie prawie codziennie jemy jajecznica....My na śniadanie prawie codziennie jemy jajecznica. Nie znudziła nam się jeszcze ponieważ codziennie jest inna. Raz tylko na masełku, innym razem z pomidorami i szynką, kiedy indziej ze szczypiorkiem i boczkiem - kombinacji jest multum i dużo frajdy. Jajecznica jest bardzo pożywne więc nie martwię się, że moim chłopcom zabraknie energii.<br />Karolinanovhttps://www.blogger.com/profile/12778059132309658448noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-88460095256084710092017-11-16T07:43:31.811+01:002017-11-16T07:43:31.811+01:00Niedziela to dzień, kiedy śniadanie zawsze jemy ra...Niedziela to dzień, kiedy śniadanie zawsze jemy razem. Staram się zawsze wymyslić coś pysznego, bo po całym tygodniu owsianki człowiek potrzebuje odmiany. Na naszym talerzu ladują często omlety z serem wędzonym, a do tego sałatka z pomidora, ogórka, papryki, sałaty rzymskiej i innych świeżych warzyw. Mojemu głodomorkowi szykuję jeszcze tosty z własnoręcznie wypieczonego chleba. Po takim śniadaniu obiad jemy baaardzo późno... :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/13697052674525511045noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-85903071826446320742017-11-16T06:40:45.993+01:002017-11-16T06:40:45.993+01:00KrystianKrystianAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-2548035566078618212017-11-15T23:30:41.156+01:002017-11-15T23:30:41.156+01:00Niestety ja z mężem pracuje na dwie zmiany i nie s...Niestety ja z mężem pracuje na dwie zmiany i nie szykuje śniadania.Pozdrawiam :)Nieprujsietakhttps://www.blogger.com/profile/03318684139818857036noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-35338859312180657832017-11-15T22:40:37.454+01:002017-11-15T22:40:37.454+01:00Weekend sprzyja celebrowaniu porankom, a dla mnie ...Weekend sprzyja celebrowaniu porankom, a dla mnie także eksperymentów kulinarnych stąd w ramach nietypowego, a jednocześnie pożywnego i zdrowego śniadania przygotowałabym dla swoich bliskich owsianą pizzę z patelni z jajkiem. Brzmi nietypowo? Ale powiedzmy, że to trochę inna forma owsianki podana z jajkami :) Ciasto na bazie zmielonych płatków owsianych i proszku do pieczenia wymaga tylko szybkiego zagniecenia, następnie lekkiego rozwałkowania i usmażenia na patelni. Najpierw smażymy jedną stronę, a następnie przekręcamy placek, który smarujemy ulubionym sosem pomidorowym przygotowanym na bazie pomidorów z puszki i ziół lub wykorzystanym z mojej spiżarki (wtedy śniadaniową pizzę robi się jeszcze szybciej). Na to wbijam jajka i posypuję delikatnie startą mozzarellą.Ponownie stawiam patelnię na palniku. Przykrywam pokrywką i smażę do momentu roztopienia się sera i ścięcia jajek, którym zostawiam płynne żółtko :) w tym śniadaniu łączę to co wszyscy najbardziej lubimy, czyli jajka, pomidory i płatki owsiane, a dodatkowo nie wymaga ono dużo pracy :)Anullahttps://www.blogger.com/profile/04428505430875079559noreply@blogger.com