tag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post6954966719335982860..comments2024-03-28T20:17:42.411+01:00Comments on Kulinarna Maniusia: Blog kulinarny Przepisy : Konkurs - przetwory na zimę :-)Kulinarna Maniusiahttp://www.blogger.com/profile/03892219445987529516noreply@blogger.comBlogger20125tag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-42416370267071726972014-08-06T17:21:36.801+02:002014-08-06T17:21:36.801+02:00Dziękuje wszystkim za udział w konkursie i tak pys...Dziękuje wszystkim za udział w konkursie i tak pyszne propozycje. Będę teraz miała ciężki wybór. Wyniki ogłoszę w poniedziałek 11 sierpnia :-)Kulinarna Maniusiahttps://www.blogger.com/profile/03892219445987529516noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-26626899340243623612014-08-05T22:45:36.364+02:002014-08-05T22:45:36.364+02:00Orientalny bób z curry w słoiczku :)
2 kg bobu
...Orientalny bób z curry w słoiczku :) <br /><br />2 kg bobu <br /><br />1 litr wody<br />70 ml octu<br />5cm kłącza imbiru<br />5 ząbków czosnku<br />2 łyżki soli <br />2 łyżki curry<br />1 łyżeczka cukru<br />1 mała papryczka chilli <br /><br />Na początku gotujemy bób do momentu aż będzie miękki ale nie za bardzo.Ugotowany odsączamy na sitku.W międzyczasie przygotowujemy zalewę.Do wody wrzucamy ocet,przyprawy,przecięte na pół ząbki czosnku oraz pocięty w plasterki imbir,wszystko zagotować,zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 5 minut.Pozostawić by trochę przestygło.Do wyparzonych słoików włożyć bób i zalać zalewą,zakręcić i odstawić do dołu wieczkiem :)<br /><br />Mam nadzieję że mój pomysł się choć trochę spodobał :)<br />PozdrawiamAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/15613913624728104394noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-42227160451921043042014-08-04T23:08:40.291+02:002014-08-04T23:08:40.291+02:00Gruszki w aromatycznej marynacie
2,5 kg bardzo tw...Gruszki w aromatycznej marynacie<br /><br />2,5 kg bardzo twardych gruszek np."Konferencja"<br />2 szklanki czerwonego octu winnego<br />2 szklanki czerwonego wytrawnego wina<br />4 szklanki cukru cukru<br />3 łyżki miodu spadziowego<br />2 łyżeczki goździków<br />2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego<br />1 łyżeczka kolendry<br />1 mała laska cynamonu<br />2 listki laurowe<br />2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego<br />1 cytryna<br />kilka pasków skórki cytrynowej<br /><br />Do dużego garnka wlać 3 szklanki wody i sok wyciśnięty z cytryny. Obrać gruszki i od razu włożyć do zakwaszonej wody. <br />Z octu, wina , cukru i pozostałych przypraw ugotować syrop - 15 minut pod przykryciem na małym ogniu. Włożyć gruszki do syropu, zagotować i odstawić na 12 godzin.<br />Na drugi dzień ponownie zagotować na małym ogniu. Gotować, aż staną się szkliste, a wykałaczka będzie wchodzić w nie z pewnym oporem. Przełożyć do wyparzonych słoików. Syrop zagotować i zalać nim gruszki tak, aby owoce były zanurzone w marynacie. Zamknąć słoiki i przykryć kocykiem. Gdy wystygną przenieść do chłodnej, ciemnej spiżarni.<br /><br /><br />Wiem co jemhttps://www.blogger.com/profile/13157878822734971200noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-23499714805233360722014-08-03T22:52:22.732+02:002014-08-03T22:52:22.732+02:00Sałatka z cukini z przyprawą curry:
3 cukinie (ka...Sałatka z cukini z przyprawą curry:<br /><br />3 cukinie (kabaczki)<br />1 kg cebuli<br />6 marchwi<br />0,5 kg papryki czerwonej<br />3,5 łyżeczki curry<br /><br />Cukinię i paprykę pokroić w kostkę, marchew starkować. Cebulę można pokroić w kostkę lub w krążki. Wszystko wymieszać i posypać curry.<br /><br />Następnie 3 szkl. cukru, 1,5 szkl. octu oraz 4-5 łyżek soli wymieszać ze sobą i zalać naszą cukinię. Wymieszać i pozostawić na noc.<br />Rano jeszcze raz wszystko wymieszać, rozłożyć w słoiki i pasteryzować 7-8 min. :):)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/17719850690118646037noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-31042370291675606602014-08-03T22:45:55.762+02:002014-08-03T22:45:55.762+02:00Kabaczek "ANANAS"
3 kg kabaczka
1 kg cu...Kabaczek "ANANAS"<br /><br />3 kg kabaczka<br />1 kg cukru<br />2 cukry waniliowe<br />niecałe 2 litry wody<br />4 łyżeczki kwasku cytrynowego<br /><br />Kabaczka kroimy w kosteczkę. Zasypujemy go cukrem, cukrem waniliowym, kwaskiem i zalewamy wodą. Mieszamy i odczekujemy aż kabaczek się zeszkli. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 7 min. Pychota:)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/17719850690118646037noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-26056103184970739062014-08-03T21:10:47.296+02:002014-08-03T21:10:47.296+02:00Ciekawa propozycja :-) dziękuje za zgłoszenie :-)Ciekawa propozycja :-) dziękuje za zgłoszenie :-)Kulinarna Maniusiahttps://www.blogger.com/profile/03892219445987529516noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-60674652137408219132014-08-03T20:29:50.282+02:002014-08-03T20:29:50.282+02:00Brzoskwiniowy dżem z cukinii.
3 kg obranej cukin...Brzoskwiniowy dżem z cukinii. <br /><br />3 kg obranej cukinii<br />2 galaretki brzoskwiniowe<br />sok z połowy cytryny<br />pół łyżeczki kurkum<br />pół szklanki wody<br /><br />Cukinie obieramy i jeśli jest to młody owoc kroimy razem z nasionami w drobną kostkę. Jeśli chcemy skrócić czas gotowania można zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ale wtedy wydłuża nam się czas przygotowań. Do naczynia o grubym dnie wlewamy wodę i wrzucamy cukinię, gotujemy do miękkości. Aby pozbyć się widocznych nasion, miksujemy ugotowaną masę razem z kurkumą. Do zmiksowanej masy wsypujemy wolno galaretki i cały czas mieszamy aby nam nie powstały gródki. Pilnujemy aby się nie zagotowało. Pod koniec obróbki termicznej wlewamy sok z cytryny. Gorące przekładamy do słoików zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Te dwie galaretki zupełnie wystarczają, już nie trzeba dosładzać.Dieta moja pasja.http://dietamojapasja.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-47399437650042806892014-07-29T22:40:53.377+02:002014-07-29T22:40:53.377+02:00Witaj :-) dziękuje za zgłoszenie :-) fajnie by był...Witaj :-) dziękuje za zgłoszenie :-) fajnie by było jeszcze dostać zdjęcie :-) pozdrawiam :-)<br />Kulinarna Maniusiahttps://www.blogger.com/profile/03892219445987529516noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-77855011752011479342014-07-29T13:56:49.162+02:002014-07-29T13:56:49.162+02:00zapraszam na pyszny zdrowy dżem bez konserwantów :...zapraszam na pyszny zdrowy dżem bez konserwantów :)<br />http://rogalikodkuchni.blogspot.com/2014/07/dzem-truskawkowy-zdrowy-i-pyszny.htmlAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/08031847915144001799noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-9767370806041153952014-07-27T20:32:22.876+02:002014-07-27T20:32:22.876+02:00Dziękuje za pyszne propozycje :-)Dziękuje za pyszne propozycje :-)Kulinarna Maniusiahttps://www.blogger.com/profile/03892219445987529516noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-49480977032759361532014-07-25T23:00:55.683+02:002014-07-25T23:00:55.683+02:00Papryka na zimę od MAMY MARCINA:
Kupić paprykę, ...Papryka na zimę od MAMY MARCINA:<br /> <br />Kupić paprykę, wyczyścić, pokroić w paski, kawałki.<br /> <br />Zagotować zalewę, składającą się z:<br />· 4 szklanki wody<br />· 1 szklanka octu<br />· 1 płaska łyżka do zupy soli<br />· 4 łyżki cukru<br /> <br />Do słoików układamy oprócz papryki dodać kilka ziaren gorczycy, liść laurowy, pieprz, 2 ziela i listek bobkowy.<br />Ww. zalewamy i wekujemy przez 10-15 (max) minut.<br />Kładziemy go góry nogami.<br /><br />Blizniakowscy.plBliźniakowscy.plhttps://www.blogger.com/profile/17094060067948991343noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-80790826842656687282014-07-25T23:00:39.641+02:002014-07-25T23:00:39.641+02:00Ogórki konserwowe
Zagotować zalewę, składającą się...Ogórki konserwowe<br />Zagotować zalewę, składającą się z:<br />• 4 szklanki wody<br />• 1 szklanka octu<br />• 1 płaska łyżka do zupy soli<br />• 4 łyżki cukru<br /> <br />Do słoików układamy oprócz ogórów - koper, czosnek, chrzan, dodać kilka ziaren gorczycy, liść laurowy, pieprz, 2 ziela i listek bobkowy, cebulę, marchew.<br />Ww. zalewamy i wekujemy przez 10 (max) minut.<br />Kładziemy go góry nogami.Bliźniakowscy.plhttps://www.blogger.com/profile/17094060067948991343noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-89710229641417497942014-07-25T23:00:16.985+02:002014-07-25T23:00:16.985+02:00SAŁATKA szwedzka Z OGÓRKÓW, marchwi, cebuli
5 kg ...SAŁATKA szwedzka Z OGÓRKÓW, marchwi, cebuli<br /><br />5 kg ogórków<br />½ kg marchwi<br />½ kg cebuli<br />½ papryki ( może być kilogram – według uznania )<br />1, 5 szkl. octu (ludzie dają oliwę my nie)<br />4 łyżki soli<br />1 łyżeczka pieprzu<br /><br /><br />Ogórki i cebule pokroić w talarki ( ogórków nie trzeba obierać ). Marchew zetrzeć na tarce ( grube oczka ). Paprykę pokroić na dużą kostkę. Dodać pozostałe składniki, wymieszać i zostawić na 24 godz. Nałożyć do słoików razem z powstałą zalewą. Zakręcić i pasteryzować 15 min. <br /><br />Ania i Marcin<br />http://blizniakowscy.pl/Bliźniakowscy.plhttps://www.blogger.com/profile/17094060067948991343noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-67696089598618660152014-07-20T18:51:43.902+02:002014-07-20T18:51:43.902+02:00Marto dziękuje. Świetny pomysł na ogórki :-)Marto dziękuje. Świetny pomysł na ogórki :-)Kulinarna Maniusiahttps://www.blogger.com/profile/03892219445987529516noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-32960042722929576062014-07-19T19:00:42.087+02:002014-07-19T19:00:42.087+02:00Ogórki z chili
Składniki :
* około kg ogórkó...Ogórki z chili <br />Składniki :<br /><br /> * około kg ogórków gruntowych<br /><br /> * 2 łyżki soli<br /><br /> * 4 łyżki oleju<br /><br /> * pół łyżeczki papryki ostrej mielonej<br /><br /> * pół główki czosnku <br /><br /> * szklanka cukru<br /><br /> * więcej jak pół szklanki octu<br /><br />Przygotowanie :<br />Ogórki kroimy na pół lub w ćwiartki. Przesypujemy solą i odstawiamy na 6 godzin. Odsączamy powstałą wodę i zalewamy ciepłym olejem. Dosypujemy paprykę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Zagotowujemy ocet z cukrem i wszystko zalewamy. Mieszamy i odstawiamy na 12 godzin. Wkładamy w słoiki. Zalewamy powstałam marynatą i zakręcamy. Nie musimy pasteryzować.Marta Urbańskahttps://www.blogger.com/profile/06884819111391959924noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-30781219430475261372014-07-17T13:38:09.205+02:002014-07-17T13:38:09.205+02:00I ja się zgłoszę ;-)
http://healthy-craving.blogsp...I ja się zgłoszę ;-)<br />http://healthy-craving.blogspot.com/2014/07/dzem-rabarbarowo-truskawkowo-jabkowy-z.htmlŻabkahttps://www.blogger.com/profile/00837343286387010621noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-27618540662864818012014-07-16T12:19:02.502+02:002014-07-16T12:19:02.502+02:00Cieszę się bardzo :-) już byłam u Ciebie :-):-):-)...Cieszę się bardzo :-) już byłam u Ciebie :-):-):-)Kulinarna Maniusiahttps://www.blogger.com/profile/03892219445987529516noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-46028480563066243442014-07-16T11:55:35.839+02:002014-07-16T11:55:35.839+02:00I ja z chęcią dołączę:))) Przy okazji zapraszam te...I ja z chęcią dołączę:))) Przy okazji zapraszam też na konkurs do mnie;) http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/2014/07/konkurs-na-1000-lajkow.htmlz miłości do słodkościhttp://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-90258073274855879832014-07-15T21:01:15.459+02:002014-07-15T21:01:15.459+02:00Super Martuś :-) cieszę się :-) i czekam na propoz...Super Martuś :-) cieszę się :-) i czekam na propozycje :-)Kulinarna Maniusiahttps://www.blogger.com/profile/03892219445987529516noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-36826109275802082292014-07-15T20:43:22.108+02:002014-07-15T20:43:22.108+02:00Super konkurs, mam troche pomysłow, postaram się c...Super konkurs, mam troche pomysłow, postaram się coś podorzucać ;)Z Majeczką w kuchnihttps://www.blogger.com/profile/09086940767606357615noreply@blogger.com