tag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post8100220884219929754..comments2024-03-28T12:47:29.555+01:00Comments on Kulinarna Maniusia: Blog kulinarny Przepisy : Konkurs na najpyszniejszą jesienną zapiekankę z produktami Henryk KaniaKulinarna Maniusiahttp://www.blogger.com/profile/03892219445987529516noreply@blogger.comBlogger25125tag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-47161695318895785982018-10-17T23:54:53.523+02:002018-10-17T23:54:53.523+02:00
MAKARONOWY TORT SCHABOWY ;)
Składniki:
300 g s...<br />MAKARONOWY TORT SCHABOWY ;) <br /><br />Składniki:<br /><br />300 g schabu pieczonego Henryka Kani<br />2 papryki<br />300 g pieczarek<br />300 g startego żółtego sera<br />2 jajka <br />130 ml śmietany 18% <br />1 łyżeczka soli<br />1 szczypta pieprzu <br />1 szczypta słodkiej papryki <br />1 łyżka natki pietruszki (może być suszona)<br />olej do smażenia <br /><br />2 łyżki masła <br />2 łyżki mąki<br />125 ml mleka<br />1 żółtko <br />pieprz, sól - do smaku<br /><br />1 opakowanie makaronu canelloni <br />1/2 opakowania makaronu penne (rurki)<br /><br /><br />Przygotowanie:<br /><br />Makaron canelloni podgotowujemy al dente w osolonej wodzie, żeby nie pękał później.<br />Makaron penne gotujemy też al dente - oddzielnie.<br /><br />Schab kroimy w kostkę. <br />Paprykę myjemy, pozbawiamy nasion i kroimy w kosteczkę, a potem wrzucamy na patelnię i smażymy na rozgrzanym oleju przez kwadrans. <br /><br />Siekamy pieczarki i dorzucamy na patelnię. <br />Smażymy kolejny kwadrans. Dodajemy schab od Henryka Kani.<br /><br />Całość zalewamy śmietanką i smażymy, aż śmietana się zredukuje i całość zgęstnieje.<br />Zdejmujemy z ognia, wrzucamy połowę sera startego i dodajemy jajka. Mieszamy. <br /><br />Robimy sos: masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę do rondelka i dolewamy mleko, mieszając, aż zgęstnieje.<br />Zdejmujemy z ognia i dodajemy resztę sera oraz żółtko. Przyprawiamy. <br /><br />Masą ze schabem wypełniamy canelloni i ustawiamy pionowo wokół średniej wielkości tortownicy, tworząc brzeg. <br />Dno wykładamy makaronem penne. Na to - warstwa masy i znów makaron i tak na zmianę. Górną warstwę zalewamy sosem.<br /><br />Pieczemy w 180 stopniach C. przez ok. 30-40 minut, aż masa się zetnie i zrumieni. <br />Podajemy na ciepło lub na zimno - w obu wersjach torcik cudownie smakuje! <br /><br />Smacznego! wawrzyniakpaulinahttps://www.blogger.com/profile/06994271834939619850noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-87631585287342013862018-10-17T23:34:28.431+02:002018-10-17T23:34:28.431+02:00Moja propozycja to:
Schab i kiełbaski w kapuście:
...Moja propozycja to:<br />Schab i kiełbaski w kapuście:<br />0,5 kg schabu z kością Henryk Kania<br />8 kiełbasek podwawelskich z szynki Henryk Kania<br />1 kg kiszonej kapusty<br />3 łyżki smalcu<br />duża cebula<br />2 ząbki czosnku<br />8 nasion jałowca<br />1 listek laurowy<br />1 łyżeczkę nasion kminu<br />2 szklanki drobiowego bulionu<br />1 szklankę wytrawnego rieslinga<br /><br />Cebulę i czosnek grubo posiekać, schab zostawić w całości z kostką. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, przelać ją zimną wodą i odcisnąć. W dużej brytfance rozgrzać smalec, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażyć i dodać kapustę, jałowiec, liść laurowy i kminek. Wlać bulion i wino, zagotować. W kapustę włożyć schab z kością, brytfankę przykryć pokrywką albo folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 160C piekarnika na 1 godzinę. Po godzinie wyjąć schab, oddzielić mięso od kości, pokroić i wymieszać z kapustą. W kapustę włożyć kiełbaski podwawelskich i całość piec jeszcze przez 20 minut. Kapustę podawać ciepłą z pieczonymi ziemniakami i musztardą.<br /><br />Aneta<br />aneta.majchrzak@wp.plAneta76https://www.blogger.com/profile/07917053780606263594noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-79420867475009036512018-10-17T22:15:51.572+02:002018-10-17T22:15:51.572+02:00Zapiekanka "JESIENNY SMAKOŁYK"
SKŁADNIK...Zapiekanka "JESIENNY SMAKOŁYK"<br /><br />SKŁADNIKI:<br /><br />- 0,5 kg kiszonej kapusty ( najlepiej z marchewką )<br />- 5 kawałków Białej Kiełbasy z Szynki Maestro Henryk Kania<br />- 30 dag grzybów leśnych ( można też użyć mrożonych ) <br />- 2 średnie cebule<br />- sól<br />- pieprz<br />- 3 łyżki masła<br />- pół łyżeczki kminku<br />- 15 dkg sera żółtego<br /><br />1. Kapustę płuczemy, zalewamy wodą i zagotowujemy, odlewamy wodę, uzupełniamy świeżą wodą, dodajemy kminek i gotujemy aż do miękkości.<br />2. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżeczkę masła i podsmażamy pokrojoną w plasterki cebulę aż się zrumieni, dodajemy kapustę z kminkiem, przyprawiamy wg smaku i chwilę podsmażamy a potem przekładamy do naczynia żaroodpornego.<br />3. Na patelni rozpuszczam kolejną masła , podsmażamy pokrojone grzyby, przyprawiamy je pieprzem i solą i odkładamy na talerz a na patelnie dokładamy masła i podsmażamy białe kiełbaski z szynki firmy Kania<br />4. Białe kiełbaski Kania przekładamy do naczynia żaroodpornego na kapustę, następnie wykładamy podsmażone grzyby leśne <br />5. Naczynie żaroodporne wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy ok 30 minut, potem wyjmujemy danie, posypujemy startym na grubych oczkach serem żółtym i zapiekamy ok 5 minut. <br />Zapiekanka jest przesmaczna, aromatyczna i zapewne nasyci oraz odsunie jesienna chandrę :)<br /><br />SMACZNEGO !!!<br /><br />Grażynahttps://www.blogger.com/profile/05941457296501599186noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-49409434387674124622018-10-17T21:01:07.953+02:002018-10-17T21:01:07.953+02:00Jesienna zapiekanka męskim okiem
Składniki:
300...Jesienna zapiekanka męskim okiem <br /><br />Składniki:<br /><br />300 g makaronu rurki<br />300 g obranej dyni<br />brokuł<br />kalafior<br />żółta i czerwona papryka<br />200 g schabu wędzonego Henryk Kania<br />200 g boczku wędzonego Henryk Kania<br />pęczek natki pietruszki<br />150 ml śmietanki 30%<br />250 g sera mozarella<br />50 g sera parmezan<br />pomidorki koktajlowe do dekoracji<br />4 ząbki czosnku<br />cebula <br />sól, świeżo mielony pieprz, tymianek<br />oliwa<br /><br />Przygotowanie:<br /><br />Brokuł i kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy na pół twardo w osolonej wodzie.<br /><br />Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.<br /><br />Dynię kroimy w kostkę i skrapiamy oliwą, układamy w naczyniu do zapiekania. Następnie posypujemy tymiankiem, solą oraz pieprzem. Pieczemy w 180 st. C około 30-35 minut.<br /><br />Mięso kroimy w drobną kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Czosnek przeciskamy przez praskę. Przesmażamy razem krótko.<br /><br />Paprykę kroimy w kostkę. Natkę siekamy.<br /><br />Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Połowę sera dodajemy do śmietanki i mieszamy razem z natką. Przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. <br /><br />Makaron mieszamy z papryką i śmietanką.<br /><br />W naczyniu żaroodpornym układamy połowę makaronu, połowę warzyw oraz mięso. Podobnie układamy drugą warstwę.<br /><br />Zapiekamy ok. 40 minut w 180 st. C. 10 minut przed końcem pieczenia zapiekankę posypujemy resztą sera żółtego.<br /><br />Podajemy z pomidorkami koktajlowymi.<br /><br />Smacznego :)<br /><br />Łukasz <br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-36614425072403287392018-10-17T19:33:22.955+02:002018-10-17T19:33:22.955+02:00Dobry wieczór.
Chciałabym zaproponować zapiekankę ...Dobry wieczór.<br />Chciałabym zaproponować zapiekankę z dodatkiem brokuła i wędlin.<br />składniki-<br />450 g mrożonego brokuła<br />2 kielbasy podwawelskie Henryk Kania<br />300 g dowolnego makaronu<br />200 g startego żółtego sera<br />2 szkl mleka<br />2 łyżki mąki<br />2 łyżki masła<br />3 ząbki czosnku<br />sól pieprz<br />Brokuły gotujemy w osolonej wodzie al dente,to samo robimy z makaronem.Kiełbasę podwawelską H.Kania kroimy w paseczki i wrzucamy na rozgrzaną patelnie,smażymy aż do zarumienienia.Do rondelka wlewamy mleko,masło,m,ake i mieszamy do uzyskania gładkiego kremu,gdy sos zgęstnieje przelewamy go na patelnię do kiebasy.Dodajemy czosnek,przyprawy i starannie mieszamy ze sobą.Naczynie żaroodporne smarujemy niewielką ilością masła,układamy makaron,na to brokuły i całość zalewamy przygotowanym sosem.Wsadzamy do rozgrzanego do 180 st piekarnika i zapiekamy około 15 minut.Po tym czasie wyjmujemy na moment ,posypujemy serem i zapiekamy kolejne 10 minut.<br />Zapiekanka jest obłędna w smaku.Szczerze zachęcam do wypróbowania.<br />Pozdrawiam.ZuzannaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-55263909921770605802018-10-17T19:11:59.966+02:002018-10-17T19:11:59.966+02:00WIELKOPOLSKA TARTA ZIEMNIACZANA
Składniki na cias...WIELKOPOLSKA TARTA ZIEMNIACZANA<br /><br />Składniki na ciasto:<br /><br />120 g masła<br />250 g mąki pszennej<br />1 żółtko<br />3 łyżki wody<br />1/2 łyżeczki soli<br />1/2 łyżeczki curry <br />1/2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej <br /><br />Pozostałe składniki:<br /><br />3 średniej wielkości ugotowane ziemniaki (mogą być np. z poprzedniego obiadu)<br />1 por (biała część)<br />2 średniej wielkości pomidory (najlepiej takie mięsiste, jak np. bawole serca)<br />3-4 plastrów szynki Maestro Henryk Kania<br />5-6 kabanosów Maestro Henryk Kania<br />200 g śmietanki kwaśnej 18%<br />1 jajko<br />100 g ulubionego żółtego sera<br />100 g ulubionego twarogu (ja dałam chudy) lub sera typu ricotta, mozzarella - co kto lubi<br />3 łyżki musztardy sarepskiej<br />oregano <br />pieprz <br />natka pietruszki <br />koperek <br />sól<br />pieprz<br /><br />Masło siekamy, a następnie zagniatamy szybko z resztą składników. Owijamy folią i chłodzimy w lodówce przez co najmniej 30 minut.<br /><br />Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki, a potem kroimy w plasterki. Ziemniaki i szynkę też kroimy na plastry, podobnie jak pora i kabanosy (białą część) - w talarki. <br />Śmietanę łączymy z roztrzepanym jajkiem, startym żółtym serem i rozdrobnionym twarogiem (lub innym wybranym serkiem). Dodajemy 1 łyżkę musztardy i przyprawy - do smaku. <br /><br />Ciastem wylepiamy formę do tarty o średnicy ok. 25 cm lub kwadratową średniej wielkości. Ciasto nakłuwamy, a potem podpiekamy przez kwadrans w 180 stopniach Celsjusza. <br /><br />Wyjmujemy, smarujemy musztardą, a na niej układamy plastry ziemniaków. Na ziemniakach ląduje por i szynka z kabanosami. Całość zalewamy masą jajeczno-śmietanowo-serową. Na wierzchu układamy pomidory i sypiemy odrobinę przypraw. <br /><br />Pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach C., aż masa się ładnie zetnie.<br /><br />Tarta jest prosta, aromatyczna, smaczna - idealna na jesienne popołudnie, no i w kolorach, które niesie ze sobą jesień - złocisto-rdzawo-ruda. Syci doskonale, dodaje energii - i nie trzeba się jej wstydzić ani przy zwykłym obiedzie, ani na rodzinnym przyjęciu. Bo po prostu jest cudowna! Smacznego!<br /><br />Mirka Wawrzyniak<br />P.S. Zdjęcie wrzucam na FB. :) Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-72006638395764887862018-10-17T17:21:23.996+02:002018-10-17T17:21:23.996+02:00Przepyszne przepisy tutaj podajecie :DPrzepyszne przepisy tutaj podajecie :Dpyzo19http://limuzyny-krakow.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-8155015876576011792018-10-16T12:49:12.346+02:002018-10-16T12:49:12.346+02:00Moja propozycja to pyszna i sycąca jesienna zapiek...Moja propozycja to pyszna i sycąca jesienna zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą śląską Henryk Kania, dynią i aromatycznym sosem <br /><br />Składniki:<br />1. 10-12 ziemniaków<br />2. 5 pętek kiełbasy śląskiej Henryk Kania<br />3. 500g dyni (po obraniu)<br />4. 2 duże cebule<br />5. Papryka czerwona<br />6. Duża marchewka<br />Sos:<br />1. Szklanka mleka<br />2. 400ml śmietany 18%<br />3. 1,5 szklanki startego sera żółtego<br />4. 4 jajka<br />5. Łyżka ziół prowansalskich<br />6. 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej<br />7. Łyżeczka soli<br />8. Łyżeczka pieprzu<br />9. Szczypta chili <br />Dodatkowo:<br />1. Olej do smażenia<br />2. Margaryna do wysmarowania naczynia żaroodpornego<br /><br />Sposób przygotowania:<br />1. Ziemniaki i cebulę obieramy i myjemy. <br />2. Ziemniaki kroimy w talarki i podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem.<br />3. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a kiełbasę w plasterki, razem podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem. <br />4. Dynię i marchewkę obieramy, a z papryki usuwamy gniazdo nasienne. Warzywa myjemy i kroimy w średnią kostkę.<br />5. Do wysmarowanego margaryną naczynia żaroodpornego układamy warstwę ziemniaków, połowę kiełbasy wymieszanej z cebulą, połowę pokrojonych warzyw, drugą warstwę ziemniaków, resztę kiełbasy z cebulą i pozostałe warzywa.<br />6. Mleko, śmietanę, jajka, szklankę startego sera żółtego, sól, pieprz, zioła prowansalskie, gałkę muszkatołową i chili mieszamy i zalewamy zapiekankę. <br />7. Tak przygotowaną zapiekankę przykrywamy i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku około 45 minut. Pod koniec pieczenia zdejmujemy przykrywę, posypujemy resztą startego sera żółtego i pieczemy, aż ser się rozpuści. <br /><br />Smacznego! :)<br /><br />Katarzyna P. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-367013727552110842018-10-15T22:04:58.234+02:002018-10-15T22:04:58.234+02:00PYSZNA I NIEDROGA ZASTĘPCZYNI HOT-DOGA
czyli mini...PYSZNA I NIEDROGA ZASTĘPCZYNI HOT-DOGA <br />czyli mini-tarty z parówkami Kani na śniadanie<br /><br />Składniki:<br /><br />1 opakowanie ciasta francuskiego<br />1/2 opakowania szpinaku (brykiet lub świeży)<br />1/2 opakowania parówek Classic od Henryka Kani<br />1 łyżka masła<br />1 ząbek czosnku <br />1 łyżka soku z cytryny <br />1 niewielka cebula <br />olej <br />sól, pieprz, rozmaryn, tymianek<br />100 g sera typu feta lub pleśniowego <br />2 jajka <br /><br />Przygotowanie:<br /><br />Ciasto rozwijam i wykładam nim kilka foremek (okrągłych lub prostokątnych) wysmarowanych wcześniej odrobinkę tłuszczem. Ważne, by zrobić "brzeżek".<br /><br />Na patelni rozpuszczam masło. Szklę cebulę i dorzucam do niej szpinak - rozmrażam pod przykryciem na niewielkim ogniu. Dodaję przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sok z cytryny i przyprawy. Podsmażam, aż masa się nieco zredukuje. Na koniec dodaję roztrzepane lekko jajka i pokruszony/pokrojony ser. Mieszam i zdejmuję z ognia. <br /><br />Masę wylewam do wylepionych ciastem foremek. Na wierzch wkładam grube plastry parówek.<br /><br />Zapiekam w 180-200 stopniach - do zrumienienia ciasta i ścięcia masy szpinakowej.<br /><br />Takim zapiekanym mini-tartom nikt się nie oprze - nawet niejadek! <3 <br /><br />A zdjęcie tutaj: https://images.tinypic.pl/i/00972/0ol076p5hqgq.jpg<br /><br />Akceptuję regulamin.<br />Pozdrawiam!<br />Nulek<br />Nulekhttps://www.blogger.com/profile/04432621857038770137noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-80729014171450765052018-10-15T17:12:41.554+02:002018-10-15T17:12:41.554+02:00witam.
Moją ulubioną zapiekanką na jesienną porę j...witam.<br />Moją ulubioną zapiekanką na jesienną porę jest zapiekanka makaronowa z kabanosami<br />Składniki:<br />300 gram makaronu penne<br />2 ząbki czosnku<br />2 cebule<br />1 cukinia<br />200 gram kabanosów Henryk Kania<br />śmietanka 30%<br />2 jajka<br />natka pietruszki<br />curry<br />sól pieprz<br />200 gram mozzareli<br />Makaron gotujemy al dente.Na patelni podsmażamy pokrojoną cebule,czosnek i pokrojone w plasterki kabanosy.Doprawiamy,dorzucamy natkę,całośc mieszamy z odcedzonym makaronem.Jajka połączone ze śmietaną wlewamy do makaronu i podgrzewamy ale nie gotujemy.Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego,na wierzchu układamy pokrojoną w cienkie plastry cukinię i zasypujemy porwaną na kawałki mozzarellą.Zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 minut<br />pozdrawiam serdecznie<br />smacznego<br />AnnaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-66474525703203942082018-10-15T12:51:36.645+02:002018-10-15T12:51:36.645+02:00Moja propozycja na rewelacyjną jesienną zapiekankę...Moja propozycja na rewelacyjną jesienną zapiekankę to zapiekanka bolognese, uwielbiam ją i polecam każdemu :) z mięsem mielonym, pysznym chudym boczkiem od Henryka Kani, sezonowo dałam tutaj do niej cukinię i soczystą paprykę szybka i łatwa do przygotowania , zapieczona pod cienką warstwą sera stanowi pożywny obiad, porcja tej zapiekanki na długo daje uczucie sytości. Może być coś lepszego ? Zapraszam!<br /><br />Składniki:<br />40 dag makaronu penne<br />½ kg mięsa mielonego z indyka<br />15 dag chudego wędzonego boczku Henryk Kania<br />2 cebule<br />1 mała cukinia<br />1 biała papryka<br />1,5 szklanki sosu pomidorowego jak do spaghetti<br />15 dag startego ostrego sera np. cheddar<br />Zioła prowansalskie do smaku<br />Sól himalajska do smaku<br />Świeżo mielony pieprz do smaku<br />natka pietruszki do posypania<br /><br />Makaron ugotować na pół twardo, odcedzić, przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego.<br />Boczek i obraną cebulę pokroić w kostkę, zeszklić razem na suchej patelni pod przykryciem, dodać mielone mięso z indyka, smażyć aż mięso będzie białe, osolić i doprawić pieprzem do smaku, dodać do mięsa pokrojone warzywa-cukinię i paprykę, dusić chwilę, aż lekko zmiękną, od czasu do czasu mieszając, wlać sos pomidorowy, zagotować, wsypać zioła prowansalskie do smaku i wymieszać .<br /><br />Masę mięsno warzywną wylać na ugotowany makaron, posypać startym serem, zapiekać 15 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku aż ser się rozpuści. <br /><br />Podawać od razu po wyjęciu z pieca.<br />Życzę smacznego i wszytkim powodzenia! <br />Agata.Shttps://www.blogger.com/profile/01662615376879260159noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-37176909465771175722018-10-15T12:26:51.510+02:002018-10-15T12:26:51.510+02:00A ja proponuję zapiekankę ziemniaczaną z żurawiną ...A ja proponuję zapiekankę ziemniaczaną z żurawiną i ogórkami kiszonymi.<br />6 szt. średniej wielkości ziemniaków<br />6 szt. kiszonych ogórków<br />2 czerwone cebule <br />kilka plastrów Boczku Wędzonego Henryk Kania<br />Kiełbasa Podwawelska Henryk Kania<br />1/2 szklanki suszonej żurawiny<br />przyprawy: gałka muszkatołowa, słodka papryka, pieprz ziołowy, sól, majeranek, kminek, świeża natka pietruszki, 2 ząbki czosnku<br />3 łyżki oleju<br />Ziemniaki, kiełbasę i ogórki pokroić w plastry. Ziemniaki obtoczyć w przyprawach i oleju. <br />Naczynie wyłożyć plastrami boczku i układać warstwami: ziemniaki, kiełbasę, cebulę, ogórki, żurawinę. <br />Piec ok. 1 godziny w 200 st. Po wyjęciu posypać świeżą natką pietruszki. <br />Smacznego :)<br /><br />~ellehttps://www.blogger.com/profile/00379692173841356199noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-25254015734317643612018-10-15T10:59:18.050+02:002018-10-15T10:59:18.050+02:00Witam serdecznie.
Moja propozycja to idealna propo...Witam serdecznie.<br />Moja propozycja to idealna propozycja na jesienną obiadokolację...sycąca i przepyszna Zapiekanka z ziemniaków,boczku i wędlin.<br />Potrzebujemy:<br />Boczek Henryk Kania<br />Wędliny i szynke H.Kania<br />Ilość wędlin i boczku dowolna<br />Około kg ziemniaków<br />1 cebule<br />1marchew<br />150 gram startego żółtego sera<br />Majeranek<br />Przyprawa do ziemniaków<br />Lubczyk<br />Sól i pieprz<br />Olej<br />Boczek i wędliny kroimy w kostkę.Ziemniaki obieramy,myjemy i kroimy w plastry.To samo marchewka.Cebule w piórka.Piekarnik nastawiamy na 200 st.Do naczynia zaroodpornego wlewamy lyzkę oleju,rozsmarowujemy.Ukladamy ziemniaki,na to boczek,marchewke,cebule i wedliny.Opruszamy przyprawami i ukladamy kolejne warstwy od poczatku aż do wyczerpania składników.Na koniec skrapiamy lyżką oleju i przykrywamy.Naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy okolo godziny.Pod koniec posypujemy startym zółtym serem i zapiekamy jeszcze około pięciu minut.<br />Zapiekanka jest przepyszna dlatego gorąco polecam i zyczę smacznegoAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/17289847368751216051noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-11205849108883201142018-10-14T20:02:31.161+02:002018-10-14T20:02:31.161+02:00Pieczone ziemniaki z dynią i kiełbasą białą z szyn...Pieczone ziemniaki z dynią i kiełbasą białą z szynki<br />Dynia kojarzy się z jesienią. Jest słoneczna i pyszna. Proponuję zapiekankę na tę porę roku, szczególnie osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze.<br /><br />Składniki<br />40 dag malutkich ziemniaczków<br />1 mała dynia piżmowa<br />2 cebule białe<br />6 ząbków czosnku<br />3 łyżki oliwy<br />kilka gałązek rozmarynu<br />pół łyżeczki suszonej bazylii<br />pół łyżeczki suszonego tymianku<br />kilka gałązek świeżego tymianku<br />kielbasa biała z szynki Henryk Kania<br /><br />Ziemniaki umyć i osuszyć. Dynię umyć i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, cebulę podzielić na ćwiartki.<br />Warzywa wrzucić do miski. Dodać oliwę i suszone przyprawy , dokładnie wymieszać. Warzywa przełożyć do żaroodpornego naczynia, dołożyć białą kiełbasę przekrojoną na pół. Piec około 15 – 20 minut w 40 stopniach. Można od czasu do czasu przemieszać warzywa. Udekorować gałązkami tymianku!<br />Smacznego życzy Karol <br />karol.stefanowski1212@interia.pl Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-38499631547014304492018-10-14T19:40:20.238+02:002018-10-14T19:40:20.238+02:00 Zapiekanka z kaszanką i warzywami.
Warto poświęci... Zapiekanka z kaszanką i warzywami.<br />Warto poświęcić czas tej zapiekance, gdyż dostarcza dużo wartości odżywczych , m.in.białka,potasu,kwasu foliowego czy błonnika.<br /><br />Składniki<br />4 kaszanki Henryk Kania<br />1 szklanka ciecierzycy<br />1 mala cukinia<br />1 bakłażan<br />1 czerwona cebula<br />4 pomidory koktajlowe lub śliwkowe<br />1 łyżka płynnego dobrego miodu<br />2 łyżki siekanej natki pietruszki,może być więcej<br />czarny pieprz i sól do smaku<br />olej do smażenia i smarowania naczynia<br /><br />Opłucz ciecierzycę, zalej zimną wodą, odstaw na całą noc. Na drugi dzien odlej wodę, zalej ziarna wrzątkiem i gotuj godzinę pod przykryciem, usuwając od czasu do czasu pianę. Odcedź.<br />Cukinię i bakłażana należy umyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroic w piórka. Pomidorki umyć. Kaszankę bardzo szybko obsmażyć w odrobinie tłuszczu. Zdjąć z patelni. Wrzucić cebulę, zeszklić, dodać bakłażana, polać miodem, dodać cukinie i smażyć wszystko około max.7 minut.<br />W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułożyć warzywa, kaszankę i ciecierzycę. Zapiekać 25-max.30 minut w 180 stopniach. Danie posypać obficie natką pietruszki.<br />Smacznego! <br />Pozdrawiam Maria.F. <br />maria.sara1967@interia.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-54506969409598335942018-10-14T19:14:59.601+02:002018-10-14T19:14:59.601+02:00Życzę powodzenia każdemu!Życzę powodzenia każdemu!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-15273073035421771862018-10-13T18:04:16.275+02:002018-10-13T18:04:16.275+02:00Uwielbiam zapiekanki pod każdą postacią, dlatego p...Uwielbiam zapiekanki pod każdą postacią, dlatego polecam zapiekankę z kaszanką i kapustą kiszoną. 4 kaszanki ,,Henryk Kania", 80 dag kapusty kiszonej,<br />4 ziarna ziela angielskiego,<br />4 ziarna pieprzu ziarnistego,<br />2 liście laurowe,<br />1 cebula,<br />1/2 łyżeczki majeranku,<br />2 łyżki oleju,<br />80 dag ziemniaków,<br />1/3 szklanki mleka,<br />łyżka masła,<br />gałka muszkatołowa,<br />4 łyżki sera żółtego,<br />szczypiorek do dekoracji 1. Kapustę kiszoną szatkujemy, przekładamy do garnka i zalewamy wodą tak by kapusta była zakryta. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz ziarnisty. Gotujemy około 30 minut, studzimy i odciskamy sok. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Do gorących ziemniaków dodajemy mleko i masło. Całość doprawiamy do smaku gałką muszkatołową i ugniatamy na jednolitą masę. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju aż się zeszkli i dodajemy kaszankę pokrojoną w plastry. Kaszankę doprawiamy majerankiem i chwilę smażymy aż się rozpadnie. Na spód naczynia żaroodpornego przekładamy ugotowaną kapustę. Na kapuście rozkładamy kaszankę wymieszaną z cebulą i przykrywamy masą ziemniaczaną. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy 30 minut. 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy serem startym na tarce o dużych oczkach . Zapiekankę dekorujemy posiekanym szczypiorkiem. Anna Mhttps://www.blogger.com/profile/04098349784606698231noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-45075382125618455642018-10-10T19:16:22.097+02:002018-10-10T19:16:22.097+02:00Proponuję pyszną i tanią kolorową zapiekankę z ryż...Proponuję pyszną i tanią kolorową zapiekankę z ryżem, kabanosami Henryk Kania i dynią.<br />Składniki:<br />1 woreczek ugotowanego ryżu (długoziarnisty z dzikim)<br />2 dymki ze szczypiorkiem<br />1/2 czerwonej papryki<br />100 g kabanosów Od Henryk Kania<br />50 g mozzarelli w wiórkach + 1 łyżka<br />5 łyżek startej na tarce dyni<br />1/2 łyżeczki soli, pieprzu, ziół prowansalskich<br />masło do wysmarowania formy<br />1/2 szkl śmietanki 12%<br />2 jajka<br />Przygotowanie:<br />Ryż przekładamy do miski. Dymkę kroimy drobno i dodajemy do ryżu. Kabanosy kroimy w plasterki a paprykę w kosteczkę, dokładamy do ryżu. Następnie wrzucamy 50 g mozzarelli i startą dynię oraz mieszamy. Na koniec dodajemy przyprawy, mieszamy. Formę do zapiekania smarujemy masłem i wykładamy składniki zapiekanki, lekko dociskamy do dna. Jajka roztrzepujemy razem ze śmietanką i polewamy zapiekankę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Na 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy łyżką sera. Zapiekanka jest gotowa gdy ser na górze się rozpuści.<br />Natalia MiszkerAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-84483598091259648062018-10-10T09:56:10.160+02:002018-10-10T09:56:10.160+02:00Moja ulubiona zapiekanka, z nieco zmodernizowanym ...Moja ulubiona zapiekanka, z nieco zmodernizowanym przepisem :)<br />Składniki: <br />- 5 średniej wielkości ziemniaczków, <br />- 2 czerwone papryki, <br />- mała dynia, <br />- opakowanie białej kiełbaski z pieprzem, <br />- 2 marchewki, <br />- 2 duże cebule, <br />- natka pietruszki, <br />- seler, <br />- 3 pomidory, <br />- sól, <br />- pieprz, <br />- ziele angielskie, <br />- liść laurowy, <br />- zioła prowansalskie, <br />- bazylia - najlepiej świeżą<br />- ser żółty. <br />Kroimy dynię w kostkę i układamy na dnie naczynia, następnie na nią w plastrach układamy ziemniaki. Na ziemniakach układamy białe kiełbaski z pieprzem. Następnie pokrojoną w kostkę paprykę i seler, w plastry marchewkę i pomidory, w piórka cebulę. Całość posypujemy posiekaną pietruszką. Solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy dwa ziela angielskie, dwa liście laurowe, zioła prowansalskie i dużo bazylii. Całość (jeśli ktoś lubi, jeśli nie to można tego nie robić, szczególnie, że to właśnie dodaje najwięcej kaloryczności :) ) posypujemy startym żółtym serem i pieczemy w piekarniku przez 1,5 godziny na 180 stopni. <br />Smacznego!Gosiahttps://www.blogger.com/profile/02112213744055761889noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-64302970185127510022018-10-08T17:04:06.075+02:002018-10-08T17:04:06.075+02:00Marzenko- chyba mam coś co robiłam kilka dni temu;...Marzenko- chyba mam coś co robiłam kilka dni temu;)<br />700 g czerstwego chleba, <br />2 jajka, <br />50 g żółtego sera startego na tarce<br />300 ml ciepłego mleka, <br />80g kabanosów lub 4 plasterki "Szynki Wędzonej" od Henryka Kani <br />50 ml oleju<br />1 kulkę mozzarelli pokrojonej w plasterki, <br />sól, pieprz i oregano, <br />2 pomidory ( u mnie lima)<br />Chleb kroje w kostkę. Wsypuję do miski, dodaję jajka, 3/4 sera, mleko i przyprawy. Mieszam.<br />Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju i wykładam połowę masy ( masa jest dość ścisła) i rozprowadzam na całości delikatnie naciskając.<br />Na tej masie układam szynkę ( lub kabanosy)i pomidory, posypuję oregano, polewam olejem, a górę posypuję resztą startego sera i układam plasterki mozzarelli. A następnie przykrywam drugą połową masy. <br />Patelnie ustawiamy na palniku i zmniejszamy gaz do minimum i smażymy kilka minut.<br />Kiedy spód się przysmaży ( sprawdzamy, podważając szerokim nożem) przy pomocy pokrywki lub talerza odwracam i zsuwam masę do smażenia po drugiej stronie. Na koniec zsuwam na talerz i gotowe. Smacznie i przede wszystkim nie wyrzucam czerstwego już chleba, Renatahttps://www.blogger.com/profile/16784347680426112677noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-81577959643257541572018-10-08T14:39:31.098+02:002018-10-08T14:39:31.098+02:00Wszystkim uczestnikom życzę powodzenia! :)Wszystkim uczestnikom życzę powodzenia! :)Adrian Książkahttp://karnawalsmakow.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-83379053770580452922018-10-08T12:15:15.863+02:002018-10-08T12:15:15.863+02:00Bardzo fajny konkurs :) Pomyślę i być może wezmę u...Bardzo fajny konkurs :) Pomyślę i być może wezmę udział :)Chujowa Pani Domuhttps://www.blogger.com/profile/15288000071260081269noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-53061447072615847092018-10-08T11:30:49.680+02:002018-10-08T11:30:49.680+02:00Zpiekanka ryżowa z kiełbasą i warzywami (około 3 p...Zpiekanka ryżowa z kiełbasą i warzywami (około 3 porcji): <br />200g ryżu <br />3 laski kiełbaski śląskiej Henryk Kania<br />łyżeczka kurkumy <br />500 g warzyw (np.papryka, fasolka szparagowa, ugotowane ziemniaki , cebula) <br />świeże oregano <br />sól morska do smaku <br />pieprz czarny do smaku <br />3 łyżki oliwy z oliwek <br />garść oliwek <br />Około 150 g sera żółtego<br /><br />Ugotowany ryż mieszamy dokładnie z kurkumą, następnie warstwami wykładamy go do natłuszczonej formy do zapiekania wraz z mieszanką pokrojonych na mniejsze kawałki warzyw, ziołami, przyprawami, oliwą i plasterkami kiełbasy. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 30 minut do czasu, aż wszystko będzie będzie odpowiednio miękkie. Na koniec zapiekankę posypujemy startym żółtym serem i pieczemy jeszcze przez około 10 minut do czasu, aż ser roztopi i zarumieni. Smacznego :-D<br />Martyna (martyna206@o2.pl)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-19399290024497807062018-10-08T11:12:32.961+02:002018-10-08T11:12:32.961+02:00Składniki:
1 opakowanie do 400g makaronu penne
200...Składniki:<br />1 opakowanie do 400g makaronu penne<br />200 g kabanosów od Henryka Kani<br />1 opakowanie warzyw na patelnię z kukurydza, brokułami, cukinią, papryką<br />ketchup<br />150 g sera zółtego<br />sól, pieprz, zioła prowansalskie<br />Ostra papryczka drobno posiekaną<br />Sos francuski do sałatek<br />300ml śmietanki 30%<br /><br />Przygotowanie:<br />Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. A nawet krócej, dobrze jak będzie lekko twardy.<br />Naczynie żaroodporne opłukujemy wodą, wkładamy ugotowany makaron. Na makaron wykładamy 1/2 porcji kabanosów pokrojonych na mniejsze kawałki. Polewamy całość ketchupem. Następnie kładziemy opakowanie warzyw na patelnie, papryczkę, solimy, pieprzymy, posypujemy łyżką ziół prowansalskich.<br />Teraz wykładamy pozostałe kabanosy.<br />Przykrywamy żółtym serem. Polewamy śmietanką 30% wymieszaną z francuskim sosem do sałatek. <br />Wstawiamy do piekarnika, pieczemy w 200 stopniach aż do miękkości warzyw czyli jakieś 40 minut.<br />Angelika Kasiak angelika.kasiak@gmail.comŻycie zaczyna się w kuchnihttps://www.blogger.com/profile/08652498184388297453noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-40370283832594704342018-10-08T09:03:18.324+02:002018-10-08T09:03:18.324+02:00Poowdzenia biorącym udział ;)Poowdzenia biorącym udział ;)Ervishahttps://www.blogger.com/profile/07917696057008262139noreply@blogger.com