tag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post816001915187115978..comments2024-03-28T13:43:09.368+01:00Comments on Kulinarna Maniusia: Blog kulinarny Przepisy : Konkurs - wygraj książkę "Wielka księga słoików"Kulinarna Maniusiahttp://www.blogger.com/profile/03892219445987529516noreply@blogger.comBlogger15125tag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-70355183776680338002017-07-02T18:06:48.942+02:002017-07-02T18:06:48.942+02:00Witam. Ja proponuję takie połączenia:
- dżem banan...Witam. Ja proponuję takie połączenia:<br />- dżem bananowy z krówkami<br />- dżem bananowy z białą czekoladą<br />- grillowana papryka w zalewie z dodatkiem cytryny<br />- marynowane ogórki z marchewką i miodem<br />- marynowane rzodkiewki z sokiem pomarańczowym.<br />Polecam. Pozdrawiam Natalia MiAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-24619664351541966262017-07-02T14:27:16.614+02:002017-07-02T14:27:16.614+02:00Malutkie kiszone marchewki podane z daniem głównym...Malutkie kiszone marchewki podane z daniem głównym idealnie przełamują smak mięsa. Lekko kwaskowy marchwiowy smak nadaje świeżości danią na talerzu. W dodatku jest to ogromna porcja witamin. Gorąco polecam, Dominika <br />domeq14@op.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-66898767169659928012017-07-01T21:21:44.192+02:002017-07-01T21:21:44.192+02:00Witaj :) otóż zawsze wydawało mi się to dziwne, al...Witaj :) otóż zawsze wydawało mi się to dziwne, ale smakuję obłędnie połączenie:<br />dżem - TRUSKAWKI + ROZMARYN<br />dżem - MORELA + LAWENDA<br />dżem - WIŚNIA + KAKAO + CHILLI<br />kiszone CYTRYNY z anyżem i cynamonem<br />pozdrawiam, Wiola :)<br />w.korzeniowska@o2.pl Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-33582782776991953692017-07-01T21:09:07.504+02:002017-07-01T21:09:07.504+02:00Witam. Ponieważ dość często wyjeżdżam za granicę d...Witam. Ponieważ dość często wyjeżdżam za granicę do pracy to właśnie tam jadłam różne przetwory z naprawdę niespotykanymi wcześniej dodatkami. Oto kilka z nich:<br />- musztarda z pomidorów z goździkami<br />- papryka marynowana z gałką muszkatołową i estragonem<br />- sałatka z ogórków z natką zielonej pietruszki<br />- sałatka z czerwonej kapusty z solą, pieprzem, cukrem,octem i smalcem<br />- pikantna sałatka z ogórków z ketchupem i pieprzem.<br />Pozdrawiam<br /> Kuchenny światAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-46392775633304775882017-07-01T17:20:25.315+02:002017-07-01T17:20:25.315+02:00Drzem truskawkowo-bananowy :) Rewelacyjny smak!
W...Drzem truskawkowo-bananowy :) Rewelacyjny smak! <br />W tradycyjny sposób przygotowywany drzem truskawkowy, a do przesmażanych owoców dodatkowo dorzucam banany! :) <br />Bardzo pyszny! Gosiahttps://www.blogger.com/profile/02112213744055761889noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-24897774878656107902017-07-01T09:23:17.397+02:002017-07-01T09:23:17.397+02:00Najdziwniejsze dodatek to chilli do dżemu ze śliwe...Najdziwniejsze dodatek to chilli do dżemu ze śliwekAnia B (aneeek1986@o2.pl)noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-41747332761681219222017-07-01T09:21:01.372+02:002017-07-01T09:21:01.372+02:00Najdziwniejsze dodatek to chilli do dżemu ze śliwe...Najdziwniejsze dodatek to chilli do dżemu ze śliwekAnia B (aneeek1986@o2.pl)noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-59037163448588220002017-06-29T21:32:52.134+02:002017-06-29T21:32:52.134+02:00Nie wiem czy niezwykły ale dla mnie tak to dodatek...Nie wiem czy niezwykły ale dla mnie tak to dodatek galaretki do smażonej cukinii. Ja dałam galaretkę pomarańczową i agrestową. Koleżanka nie wyczuła,że to cukinia. Bardzo dobrze smakuje jako dodatek do ciasteczek. Polecam wypróbować.<br />NataliaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-32548352000264880462017-06-28T21:08:45.968+02:002017-06-28T21:08:45.968+02:00W tym roku po raz pierwszy zrobiłam konfiturę z pł...W tym roku po raz pierwszy zrobiłam konfiturę z płatków kwiatu magnolli na dwa sposoby.Do jednej porcji dodałam cukier i sok z cytryny a do drugiej sól i pieprz czyli jedna na slodko a druga na pikantnie. Na razie wypróbowałam na slodko do pączków. Muszę przyznać,że ma bardzo slodki,wyrazisty smak ale jest bardzo dobra.<br />Pozdrawiam<br />AnnaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-24491237328310821492017-06-28T21:00:25.726+02:002017-06-28T21:00:25.726+02:00W ubiegłym roku był w naszym ogródku urodzaj śliwe...W ubiegłym roku był w naszym ogródku urodzaj śliwek, które przerobiłam na domowe konfitury.Postanowiłam dodać do nich do jednej części kakao a do drugiej porcji czekoladę. Muszę przyznać, że wyszły super smaczne. Pasują do wafli,ciasteczek i ciast. <br />Pozdrawiam <br />Monika<br />ochmonika1@gmail.com Monikahttps://www.blogger.com/profile/07919095113820304626noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-24760069934757238002017-06-28T09:29:02.101+02:002017-06-28T09:29:02.101+02:00Wychowałam się na tradycyjnych przetworach robiony...Wychowałam się na tradycyjnych przetworach robionych przez mamę dlatego uwielbiam nieco bardziej eksperymentować ze swoimi słoiczkami :) Chociaż akurat do dzisiaj nie mogę wyjść z podziwu jak mama zamieniała poczciwego kabaczka w pysznego ananasa ;) wracając do moich eksperymentów w dżemach często lądują świeże zioła: tymianek, bazylia rozmaryn w dowolnych połączeniach z owocami bo przecież jedyne co nas ogranicza to nasza wyobraźnia. Jednak patrząc komentarz wyżej Ameryki nie odkryłam ;D z tym że ja lubię również sięgać do mniej znanych ziół i roślin np. werbeny cytrynowej lub znanej powszechnie jednakowoż niekoniecznie w przetworach anginki czyli geranium.Ta pierwsza ma subtelny, unikalny cytrynowy zapach i aromat który idealnie sprawdza się w słodkich przetworach np w towarzystwie mirabelek. Geranium podobmie, w zestawieniu z gruszką, porzeczkami lub malinami. Zakochałam się też w połączeniu agrestu z liściem laurowym, truskawki z zielonym pieprzem, czarnego bzu z żubrówką, jeżyn z kawą i migdałami. Najdziwniejsza konfitura jaką jadłam to konfitura z buraka w połączeniu z owocami. Pycha! Bardzo chcę spróbować słodkich przetworów z dodatkiem herbat rooibos, yerba mate, earl grey bo skoro można z kawą to czemu nie z herbatą? W przetworach wytrawnych, warzywnych mam sporo do nadrobienia w kwesti smakowych udziwnień ;) dotychczas przygotowałam pomidorki suszone z lawendą, marynatę z papryki i kiwi oraz kapustę kiszoną z żurawiną. <br /><br />Ps. jadłam jeszcze jedno baaardzo dziwne połączenie,którego jednak nie radzę powtarzać. Kiedyś w szale słoikowych przygotowań pomyliły się mamie zalewy i dodała do grzybków marynowanych zdaje się taką przeznaczoną do dyni czy gruszek... grzyby na słodko są nie do przyjęcia ;D <br /><br />Pozdrawiam. <br />Mariola S Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-37264781152081933132017-06-27T22:18:28.047+02:002017-06-27T22:18:28.047+02:00Ciężko określić, które z używanych przeze mnie dod...Ciężko określić, które z używanych przeze mnie dodatków do przetworów to te nietypowe, ale mogę podzielić się tymi połączeniami, z których byłam bardzo zadowolona. Jako, że jestem słodka dziewczyna, to wspomnę o dżemach. Morela z lawendą, morela z tymiankiem, morela z płatkami migdałów, wiśnie z octem i przyprawami korzennymi, brzoskwinie z rozmarynem, czy z kawą i wanilią. Natomiast ulubione dodatki do przetworów warzywnych, to estragon, chili, curry czy kurkuma. Bardzo lubię kombinować i testować nowe połączenia, dlatego staram się cały czas szukać nowych inspiracji. <br />Pozdrawiam,<br />Beata MAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-31383789048222584012017-06-27T20:41:49.364+02:002017-06-27T20:41:49.364+02:00Moja ma ma robiła setki przetworów.Takim najbardzi...Moja ma ma robiła setki przetworów.Takim najbardziej iezwyklym smakiem zawsze były dla mnie gruszki w occie i śliwki w occie z dodatkiem goździków i cynamonu. Wyjątkowy smak i aromat.<br />JOLA<br />jolunia559@wp.pl Jolahttps://www.blogger.com/profile/02959146690232499068noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-6560716777236473942017-06-27T10:32:30.311+02:002017-06-27T10:32:30.311+02:00Chyba najbardziej niespotykany to jak na razie goź...Chyba najbardziej niespotykany to jak na razie goździki dodane do marynowanych grzybków ;) babcia już słabo widziała i zamiast ziela angielskiego dodała goździki, grzybki smakowały bardzo oryginalnie. Ja często dodaję do różnych słodkich dżemów, zachomikowane i zapomniane gdzieś słodycze, lizaki i karmelowe cukierki(super się sprawdzają przy powidłach). Czekolada, nadziewane czekoladki itp. dodaję do dżemu truskawkowego lub malinowego, bardzo urozmaicają smak.zauberihttp://niebieskapistacja.blox.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-50462398326238426122017-06-27T07:32:59.232+02:002017-06-27T07:32:59.232+02:00Hmm ciężko jest wybrać i podać taki dodatek bo jed...Hmm ciężko jest wybrać i podać taki dodatek bo jedni znają a inni nie i może być to dla nich niespotykany dodatek. Jak dla mnie takim dodatkiem była do niedawna musztarda do ogórków. I szczerze mówiąc bardzo fajnie się komponuje ten dodatek.<br /><br />Magdalena Wojtanowicz<br />kiciax1@gmail.comAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/13421319406711553612noreply@blogger.com