tag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post8413545876420401505..comments2024-03-28T20:17:42.411+01:00Comments on Kulinarna Maniusia: Blog kulinarny Przepisy : Chleb pszenny za zakwasie żytnim z pestkami dyniKulinarna Maniusiahttp://www.blogger.com/profile/03892219445987529516noreply@blogger.comBlogger89125tag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-37794251043442329322023-04-21T21:49:42.643+02:002023-04-21T21:49:42.643+02:00Piękny chlebek, gratulacje od Marzyni dla Maniusi ...Piękny chlebek, gratulacje od Marzyni dla Maniusi :-)Marzynia Mamciahttps://www.blogger.com/profile/09468413075210409220noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-18157213159043734782021-08-11T14:43:24.362+02:002021-08-11T14:43:24.362+02:00Super chlebek ładnie wyrósł, ja dodałam jeszcze ci...Super chlebek ładnie wyrósł, ja dodałam jeszcze ciecierzyce ze słoika;-) Manikahttps://www.blogger.com/profile/17879733472718661509noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-69835942605230895862020-07-17T13:54:15.184+02:002020-07-17T13:54:15.184+02:00Kochana może się zdarzyć, że zakwas będzie „przeka...Kochana może się zdarzyć, że zakwas będzie „przekarmiony” i zatrzyma się proces fermentacji, wzrostu. Zrób tak jak robiłaś wcześniej a wszystko się naprawi. Spróbuj. Nie poddawaj się :-) Kulinarna Maniusiahttps://www.blogger.com/profile/03892219445987529516noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-65967590652313821202020-07-17T09:10:50.738+02:002020-07-17T09:10:50.738+02:00Ja też tak robiłam, wcześniej.Wiem o co chodzi. Te...Ja też tak robiłam, wcześniej.Wiem o co chodzi. Teraz mam świeży i jakoś nie chcę go usypiać, chcę aby był mocny i aktywny. Dlatego się pytam, czy można go przekarmić:)<br />Jak się okazuje, robię wszystko zgodnie z wytycznymi, jak wszyscy lub podobnie jak Ty to dlaczego ostatnio mi nie wychodzi?<br />Może temperatura nie taka w mieszkaniu?fakt upałów nie ma.Lidiahttps://www.blogger.com/profile/13207730863621831879noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-23898304154211157362020-07-17T08:41:11.914+02:002020-07-17T08:41:11.914+02:00Ja chowam zakwas w słoiczku do lodówki. Przykrywam...Ja chowam zakwas w słoiczku do lodówki. Przykrywam do zakrętką i tak sobie leży kilka dni. Wyciągam go jak planuje piec chleb wieczorem i dokarmiam a na drugi dzień piekę chleb. I tak cały czas :-)Kulinarna Maniusiahttps://www.blogger.com/profile/03892219445987529516noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-88874415444865366392020-07-16T11:50:32.678+02:002020-07-16T11:50:32.678+02:00oczywiście, że dokarmiam...zawsze.
A może był prze...oczywiście, że dokarmiam...zawsze.<br />A może był przekarmiony???<br />Jeśli mam nowy, świeży (9-10 dni) zakwas i nie chowam go do lodówki, to powinnam go codziennie karmić?Lidiahttps://www.blogger.com/profile/13207730863621831879noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-58827290249187487492020-07-15T14:20:50.999+02:002020-07-15T14:20:50.999+02:00Kochana a dokarmiałaś zakwas wcześniej. Tak jak ci...Kochana a dokarmiałaś zakwas wcześniej. Tak jak ci pisałam przed dodaniem składników ja dokarmiam zakwas taką samą ilością wody i mąki żytniej i zostawiam na całą noc. Następnie rano dodaje pozostałe składniki, mieszam i zostawiam w misce na kilka godzin. Potem dopiero przekładam ciasto do blaszek. I zostawiam na 2-3 godziny, aby podrosło. Kulinarna Maniusiahttps://www.blogger.com/profile/03892219445987529516noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-10114271323855075432020-07-15T13:30:45.934+02:002020-07-15T13:30:45.934+02:00Marzenko zastrzeliłaś mnie z tym piekarnikiem:)
Je...Marzenko zastrzeliłaś mnie z tym piekarnikiem:)<br />Jestem w szoku, ale może to też sposób? hmmm mam chlebak drewniany wkładam go w woreczek papierowy i do chlebaka. Wcześniej owijałam w bawełnianą szmatkę, ale ona wyciągała wilgoć z chleba.<br />Szukałam taki worków lnianych do chleba, ale są bardzo drogie....hmmm<br /><br />Nie uwierzysz wczoraj była kolejna porażka.<br />Od tygodnia mam świeży zakwas, więc robiłam innym sposobem chleb, pomniejszyłam składniki jedynie i dobrze, bo za dużo by w koszu wylądowało.<br />Do 100g zakwasu dałam 300g mąki(pszenna 750 i 720 żytnia pól na pół), do tego 250ml wody, łyżeczkę soli, miodu,garść słonecznika.<br />No prościej się nie da prawda? Wymieszałam, przełożyłam do blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypaną mąką żytnią pełnoziarnistą. Od godz.9.00 rano do 21.00 go trzymałam i nic nie wyrósł.Klapa, w czym problem powiedz????, bo siedzę i ryczę.<br />Czytam fora i nie jestem odosobniona jak się okazuje, ale to mnie nie pociesza.<br />Wcześniej fajnie mi wyrastały chleby w 3 godziny a teraz ...nie wiem co się dzieje.Lidiahttps://www.blogger.com/profile/13207730863621831879noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-13552942186707117652020-07-15T12:37:29.641+02:002020-07-15T12:37:29.641+02:00A chlebek żytni upiekłam. Muszę tylko usiąść i nap...A chlebek żytni upiekłam. Muszę tylko usiąść i napisać przepis. W tym tygodniu będzie obiecuje :-)Kulinarna Maniusiahttps://www.blogger.com/profile/03892219445987529516noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-37947297596064149692020-07-15T12:35:31.054+02:002020-07-15T12:35:31.054+02:00Kochana ja bym dała jednak więcej zakwasu a nie ty...Kochana ja bym dała jednak więcej zakwasu a nie tylko łyżkę. Z pewnością chleb byłby silniejszy. A ja przechowuje swój chleb w piekarniku. Kładę go na kratce i tak sobie leży. Jak coś piekę to chowam go na chwilkę w woreczku z materiału lnianego. W piekarniku mi się najlepiej przechowuje i jest świeży nawet dwa tygodnie. Po upieczeniu zostawiam go na kratce aby wystygł na całą noc a rano go chowam. Bo zazwyczaj piekę chleb wieczorem. Kulinarna Maniusiahttps://www.blogger.com/profile/03892219445987529516noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-46856471655892488632020-07-11T13:09:58.080+02:002020-07-11T13:09:58.080+02:00Moja droga to jest przepis:
Składniki
Składniki na...Moja droga to jest przepis:<br />Składniki<br />Składniki na zaczyn<br /><br /> 150 g mąki żytniej chlebowej typ 720<br /> 150 g wody<br /> 1 duża łyżka zakwasu żytniego<br /><br />Składniki na zaczyn wymieszać dokładnie i pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na ok. 12 godzin. Można zaczyn pozostawić w zwykłym pojemniku plastikowym z przykrywką. Najlepiej zaczyn przygotować wieczorem dnia poprzedzającego wypiek.<br />Składniki na ciasto właściwe:<br /><br /> cały zaczyn z dnia poprzedniego<br /> 400 g mąki żytniej chlebowej typ 720<br /> 400 g wody<br /> 2 łyżeczki soli<br />Natomiast na drugi dzień po dodaniu zaczynu do ciasta właściwego i wymieszaniu, chlebek miał wyrastać 2-4h, a u mnie to było 12h.<br />Zakwas był ok, woda letnia, temperatura chyba też ok.<br />Zakwas 3-miesięczny, wyjęty z lodówki 2 dni wcześniej i dokarmiany.<br />A Ty dziś robiłaś swój żytni?<br />Jak przechowujesz swoje chlebki?Specjalne chlebaki, woreczki papierowe, lniane....<br />Szukam dobrego sposobu aby chleb był jak najdłużej świeży.<br />Słyszałam, że niektórzy przed 1 dobę zostawiają chleb żytni na desce i niczym go nie przykrywają hmm....<br />Szukam przepisu dobrego, ale żeby i czasowo to fajnie zgrać, by miał czas na spokojne wyrastanie, np. noc a rano by go upiec lub odwrotnie.<br />Pozdrawiam Cię serdecznieLidiahttps://www.blogger.com/profile/13207730863621831879noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-58236692311497390262020-07-10T12:58:46.885+02:002020-07-10T12:58:46.885+02:00Kochana w sumie to nie wiem bo nie widzę całego pr...Kochana w sumie to nie wiem bo nie widzę całego przepisu. Może tam jest jakiś powód. Ogólnie jak nie wyrasta ciasto na chleb to powodów jest kilka - woda którą się dodało do ciasta była za zimna, mało aktywny zakwas, brakowało mu ciepła, zakwas jest za młody lub za krótko wyrastał. Mam nadzieję, że mimo wszystko urósł i go upiekłaś. I sobie poradził już podczas pieczenia. Kulinarna Maniusiahttps://www.blogger.com/profile/03892219445987529516noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-66844953228054953602020-07-09T20:12:51.415+02:002020-07-09T20:12:51.415+02:00To raz jeszcze ja, robiłam wczoraj zaczyn na wiecz...To raz jeszcze ja, robiłam wczoraj zaczyn na wieczór, dziś przed południem ciasto właściwe ale z innego przepisu nie od Ciebie Marzenko, w południe, chleb gotowy do wyrastania, jest godzina 20-ta nic nie rośnie, dlaczego?co może być przyczyną?wszystko wg przepisu, tem. raczej poprawna, od czasu do czadu wkładam do piekarnika, na chwile robię mu cieplej, ale ani drgnie... jestem załamana, czy mąka nie taka?mam zamówioną żytnią 720 z młyna, aż mi się płakać chce, że nic mi nie wychodzi.Zaczyn z wieczora ładnie z bąbelkami był, widać się coś działo w nocy w misce, a rano po dodaniu reszty nic się nie dzieje, chyba wyrzucenia będzie, nawet nie będę piekłaLidiahttps://www.blogger.com/profile/13207730863621831879noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-90883972718330998342020-07-09T11:32:59.923+02:002020-07-09T11:32:59.923+02:00O jak miło Lidziu. Cieszę się bardzo. Jeżeli chodz...O jak miło Lidziu. Cieszę się bardzo. Jeżeli chodzi o zakwas to ja dokarmiam go zawsze tą samą ilością mąki żytniej i wody - np. szklanka mąki i szklanka wody. Na wieczór dokarmiam go a na drugi dzień robię ciasto właściwe. Ja zakwas przechowuje w słoiczku w lodówce. Wyciągam go z lodówki w dany dzień tak z dwie godziny wcześniej przed dokarmianiem i zostawiam w słoiku a wieczorem dokarmiam. Nie ma potrzeby dokarmiania go cały czas, tylko wówczas jak chcesz piec chleb. Kochana teraz w weekend będę piekła chleb żytni 100% to spisze wszystkie składniki i wrzucę na bloga. Pozdrawiam cię cieplutko i cieszę się, że do mnie trafiłaś. Miłego dnia. Kulinarna Maniusiahttps://www.blogger.com/profile/03892219445987529516noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-10395489411640342422020-07-09T11:07:11.554+02:002020-07-09T11:07:11.554+02:00Marzeno pięknie Ci dziękuję za podpowiedzi, będę s...Marzeno pięknie Ci dziękuję za podpowiedzi, będę się do nich stosować.<br />Dziękuję za miły zwrot w moją stronę, ale my chyba tak mamy:)również pochodzę ze Szczecinka, ale mieszkam obecnie w Poznaniu:)<br />Nie ukrywam, że zostanę dłużej u ciebie na blogu:)dopiero wczoraj go odkryłam.<br />Czyli chleby robisz przeważnie dwu etapowo:na wieczór zaczyn a na kolejny dzień ciasto właściwe?<br />Jak często dokarmiać zakwas jeśli piekę chleby raz w tygodniu czasami i dwa?<br />Czy dokarmianie to określona porcja mąki wody czy tak symbolicznie by była świeżą pożywka dla drożdży?<br />Nie mogę też jakoś załapać tych proporcji, stosunek zakwasu do mąki, wody..???pewnie co inny rodzaj mąki to i zakwasu inaczej się podaje.<br />Ale będę się uczyć od mądrzejszych ode mnie, poczytam Twoje przepisy...<br />Lubię bardzo żytnie chleby, może jakiś pewnik od Ciebie?<br />Pozdrawiam Cie serdecznie i pięknego dnia życzę:)Lidiahttps://www.blogger.com/profile/13207730863621831879noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-28190706103218700202020-07-08T21:19:05.017+02:002020-07-08T21:19:05.017+02:00Cieszę się kochana. Widocznie wyrósł wystarczająco...Cieszę się kochana. Widocznie wyrósł wystarczająco w blaszce przed pieczeniem. Kulinarna Maniusiahttps://www.blogger.com/profile/03892219445987529516noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-43632386445027868272020-07-08T21:17:12.302+02:002020-07-08T21:17:12.302+02:00Lidziu tak mąki możesz dowolnie mieszać. A co do z...Lidziu tak mąki możesz dowolnie mieszać. A co do zakwasu to spróbuj dokarmiać zakwas mąką żytnią typ 720. Ja cały czas taką dokarmiam i chleby rosną bardzo szybko. Pamiętaj także, że będą słabiej wyrastać jak będziesz dodawała więcej tzw ciężkich mąk np. żytnią czy razową, pełnoziarnistą. Ja dokarmiam zakwas w misce i przykrywam ściereczką, zostawiam na 12-14 godzin i potem dodaje resztę składników. W razie jeszcze jakiś pytań jestem. I daj znać czy po zmianie mąki żytniej na 720 jest lepiej. Kulinarna Maniusiahttps://www.blogger.com/profile/03892219445987529516noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-51194593514382173982020-07-08T21:08:06.695+02:002020-07-08T21:08:06.695+02:00Witam serdecznie, a czy te mąki mogę zamieniać?np....Witam serdecznie, a czy te mąki mogę zamieniać?np. łączyć pszenną chlebową 750 z żytnią 720?<br />Mam zakwas od 3 miesięcy czy może być tak,że pracuje on słabiej niż na początku?<br />Jak go dokarmię zrobię zaczyn na noc i na drugi dzień łączę z ciastem właściwym to bardzo długo wyrasta nawet do 10h, wówczas chleb jest kwaskowy.Wcześniej wystarczyło 2-3h i był super wyrośnięty. Zakwas ma na mące razowej 2000 i taką mąką dokarmiam go.<br />Może lepiej zrobić nowy?<br />Zawsze staram się o dobrą temperaturę do wyrastania itd itd.<br />Może jakaś podpowiedź?Lidiahttps://www.blogger.com/profile/13207730863621831879noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-9908805442580428362020-02-17T14:14:25.105+01:002020-02-17T14:14:25.105+01:00Upiekłam - smaczny 🙂 Tylko mi nie wyrósł tak spek...Upiekłam - smaczny 🙂 Tylko mi nie wyrósł tak spektakularnie - dorósł do brzegów foremki i już w piekarniku nue podskoczył. Nie wiem czemu...Dorotanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-57148256517815850672020-02-15T13:04:40.299+01:002020-02-15T13:04:40.299+01:00To spróbuję upiec w najbliższym czasie bo wygląda ...To spróbuję upiec w najbliższym czasie bo wygląda poprostu rewelacyjnieAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/07294933258474219254noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-61970482405884516602020-02-14T13:58:22.263+01:002020-02-14T13:58:22.263+01:00Nie dodaje drożdży. Tylko sam zakwas :-)Nie dodaje drożdży. Tylko sam zakwas :-)Kulinarna Maniusiahttps://www.blogger.com/profile/03892219445987529516noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-2626123760561822682020-02-13T22:55:19.045+01:002020-02-13T22:55:19.045+01:00Czy ten chleb rzeczywiście tak szybko wyrasta na t...Czy ten chleb rzeczywiście tak szybko wyrasta na takiej małej ilości zakwasu? Oddaje może Pani trochę drożdży?Dorotanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-2824425410994890392016-05-24T10:04:36.436+02:002016-05-24T10:04:36.436+02:00Ach, też miałam taki zakwas, zapożyczony od koleża...Ach, też miałam taki zakwas, zapożyczony od koleżanki, na którym piekłam chleb tydzień w tydzień. Niestety po przedłużonym urlopie kiedyś mi się popsuł i jakoś nie zebrałam się dotąd aby zrobić nowy :( Ale jak kusisz takim fajnym bochnem, to może w końcu mi to wyjdzie ;)Grunt to przepis!https://www.blogger.com/profile/07889161667090440852noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-28255960103682784942016-05-19T12:28:34.058+02:002016-05-19T12:28:34.058+02:00Oj Marzenko ,tak kusisz tymi wspaniałymi chlebkami...Oj Marzenko ,tak kusisz tymi wspaniałymi chlebkami,że właśnie namieszałam i rośnie.Mam nadzieję ,że też mi taki śliczniutki wyjdzie.Pozdrawiam.Urszula M.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-654246802278683827.post-56650111633072305382016-05-19T05:53:50.710+02:002016-05-19T05:53:50.710+02:00Wspaniały chlebuś! Uwielbiam takie domowe, mają zu...Wspaniały chlebuś! Uwielbiam takie domowe, mają zupełnie inny smak. rabarbarowohttp://rabarbarowo.plnoreply@blogger.com