Follow by Email

niedziela, 27 sierpnia 2017

Ciasto francuskie z twarogiem i owocami


Lato, jak dla mnie mogłoby trwać przez cały rok. Uwielbiam moje wyprawy na targ w poszukiwaniu letnich skarbów, warzywa i owoce, prawdziwe bogactwo. Zimą tęsknię za słońcem i za letnimi smakami. Mrożę tylko co się da i to co mi się zmieści w moim zamrażalniku, aby potem móc chociaż przez chwilkę poczuć tą radość i smak. No i ciasto francuskie, które kocham za wszechstronność zastosowania. Dosłownie prawdziwe pole do popisu. Ciasto francuskie to produkt, który zawsze mam w lodówce. 
Zapraszam was dzisiaj na pysze ciacha z twarogiem i owocami, do zrobienia w kilka chwil. 


Składniki:

- opakowanie ciasta francuskiego
- 1-2 nektarynki
- 2 garście borówek amerykańskich
- 150 g twarożku
- 3 łyżeczki serka homogenizowanego
- 2 łyżeczki cukru

- rozbełtane jajko do posmarowania

Ciasto francuskie podzielić na 8 części. Twarożek rozdrobnić widelcem, wymieszać z serkiem i 1 łyżeczką cukru. Twarożek rozkładamy na cieście w taki sposób, aby brzegi dookoła ciastek pozostały wolne. Nektarynki kroimy na plasterki i układamy na ciastkach, układamy także borówki. Brzegi ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem za pomocą pędzelka i zamykamy je do środka, przyciskamy brzegi widelcem. Całość ponownie smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Posypujemy cukrem.

Ciastka przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, pieczemy przez 10 minut, grzanie góra-dół, następnie pieczemy następne 10 minut z funkcją termoobiegu.

Gotowe ciasta odkładamy, aby chwilkę przestygły i możemy już jeść. 




22 komentarze:

  1. Bardzo lubię ciasto francuskie na słodko, a z twarogiem i owocami smakuje wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm pychaa!! Zrobię na pewno.
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam, uwielbiam ciasto francuskie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealne do niedzielnej kawki :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialne ciacho! Świetnie się prezentuje <3

    OdpowiedzUsuń
  6. u mnie ciasto francuskie jest bardzo rzadko, ale takie ciacho jest pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszędzie gdzie ser i owoce musi być pysznie ^_^

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam ciasto francuskie za miliony możliwości, które stwarza.

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam ciasto francuskie pod każdą postacią.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo mi się podobają te zdjęcia.
    Przefajne ciasto. Z chęcią bym się skusiła! :)
    Super! Sama bym chciała takie zjeść, chociażby dziś na śniadanko.
    Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  11. Pychotka, proste smaczne tak niewiele trzeba.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto na pewno pyszne i takie kolorowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda cudownie :D I te kolory <3

    OdpowiedzUsuń
  14. pysznie i szybko się robi :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda pięknie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi