Follow by Email

środa, 16 sierpnia 2017

Letnie pierogi ruskie



Pierogi chodziły za mną kilka ładnych dni. Zabierałam się za nie i zabierałam. Skorzystałam wczoraj z dnia wolnego i w końcu je zrobiłam. Przygotowując farsz na pierogi ruskie postanowiłam nieco go wzbogacić i dodałam cukinię i rukolę, wyszły naprawdę pyszne. Zrobiłam je także w innym kształcie niż tradycyjne pierogi. 
Zdecydowanie wam polecam ten farsz, jest po prostu wspaniały, wyjadałam go normalnie wprost z miski. Zresztą uwielbiam pierogi i mogłabym je jeść kilka razy w tygodniu z różnymi farszami. Nie za bardzo lubię je tylko robić, niestety zajmuje to troszku czasu, ale czasami warto się poświęcić. Ziemniaki do ciasta i na farsz możecie sobie przygotować dzień wcześniej i schować w lodówce, a na drugi dzień przygotować resztę. 
Miłego dnia kochani i życzę smacznego.


Składniki:

ciasto
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 2 jajka
- około 2,5 szklanki mąki pszennej typ 500

farsz
- 700 g ugotowanych ziemniaków
- 400 g twarogu
- 3 cebule
- 300 g cukinii
- 2 garście rukoli
- sól, pieprz, majeranek


Ciasto - do miski wkładamy ugotowane ziemniaki,  tłuczemy je tłuczkiem i następnie dodajemy jajka i mąkę. Na początku dajcie 2 szklanki i w razie potrzeby dosypcie jej więcej. Ciasto wyrabiamy ręcznie dosłownie chwilkę, tak aby składniki się połączyły ze sobą.

Farsz - do miski wkładamy ziemniaki i tłuczemy je tłuczkiem. Dodajemy twaróg.
Na patelni wlewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy startą na tarce (duże oczka) cukinię i chwilkę podsmażamy. Na koniec wrzucamy rukolę, przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy majeranek. Mieszamy. 

Ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką, dzielimy je na części. Rozwałkowujemy na owalny placek i wycinamy szklanką kółka. Na każde kółko nakładamy łyżeczką farsz, smarujemy brzegi wodą, nakładamy drugie kółko i zlepiamy. Powtarzamy czynność, aż wykorzystamy całe ciasto i farsz. Ja na końcu zrobiłam jeszcze na każdym pierogu wzorek widelcem.

Pierogi wkładamy do gotującej się, osolonej wody i gotujemy około 2-3 minut.
Gotowe pierogi podsmażamy na patelni - dodajemy olej i masło, smażymy na rumiano z dwóch stron lub podajemy takie z wody. Ja posypałam jeszcze posiekaną bazylią. 





36 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam klasycznych pierogów ruskich - mama zawsze robiła z ziemniakami i serem i tyle. Ciekawy pomysł na dodanie cukinii do farszu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę spróbować ciasta z ziemniaków:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na takie pierożki to ja jestem chętna :) Podkradam porcyjkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajna wersja tradycyjnego dania! Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetyczne pierożki :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierożki wyglądają niesamowicie. Ja je bardzo lubię ale robię rzadko, bo u mnie w domu nie ma na nich chętnych...

    OdpowiedzUsuń
  7. Z pierogami najgorsze jest to, że są dość pracochłonne. Gdyby nie to, to bym mogła jeść często. Pyszne Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację Aguś, też bym je częściej robiła :-)

      Usuń
  8. Takie pierożki by mi się przydały dziś na obiad!
    Z chęcią wypróbowałabym tę propozycję. Ruskie są pyszne! :)
    Uwielbiam!
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dawno nie jadłam pierogów, a co dopiero ruskich, te wyglądają pysznie :)
    W wolnej chwili zapraszam do mnie: https://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. A ja wolę tradycyjne ruskie z ziemniakami, twarogiem i cebulką, polane sosikiem smietanowym plus suróweczka.
    Maruda
    P.S. Ale gratuluję pomysłu na modyfikację tradycyjnego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tez wole tradycyjne,po co moczyc ciasto przed sklejeniem?jak jest dobre ciasto to pierogi sklejaja sie bez problemu

      Usuń
    2. To ciasto akurat lepiej się skleja po posmarowaniu brzegów ciasta wodą, jest inne niż te tradycyjne :-)

      Usuń
  11. Uwielbiam! Takie sposob lepienia bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  12. koniecznie muszę wypróbować- rukolę i cukinie kochamy bardzo;D

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają pysznie :) Farsz bardzo mi się podoba i z chęcią bym ch spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Smacznie pokombinowałaś Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciekawy pomysł z tymi dodatkami :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. No takich pierożków ruskich to jeszcze nie jadłam :) Wyglądają mega apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  17. ciekawe urozmaicenie klasyki :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi