Follow by Email

piątek, 9 grudnia 2016

Pierogi z ziemniakami i suszonymi pomidorami


Kochani zbliżają się święta i czas pomyśleć o daniach, które przygotujemy na świąteczny stół. Ja mam dla was pyszny pomysł na pierogi, nadziane ziemniakami z suszonymi pomidorami. Taka odmiana od pierogów z kapustą i grzybami. Te pierożki bardzo szybko się robi i są bardzo łatwe, dodatek ugotowanych ziemniaków do ciasta sprawia, że wałkujemy je bez problemu a ciasto po ugotowaniu jest miękkie. A farsz po prostu mniam. Przepis dodaje do naszej akcji na fb Błyskawiczne Piątki - który teraz jest przedświąteczny.

Zapraszam :-)


Składniki:

- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej

- 500 g ugotowanych ziemniaków 
- 2 cebule
- kawałek pory
- 200 g cukinii (waga po obraniu i wypestkowaniu)
- sól, pieprz
- ząbek czosnku
- szczypta chili
- 8 suszonych pomidorów z zalewy olejowej
- kilka listków świeżej bazylii

Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy i jeszcze ciepłe tłuczemy tłuczkiem, studzimy. Następnie do ziemniaków dodajemy rozbełtane jajka i mąkę, wyrabiamy ciasto najlepiej rękami, tak długo, aż składniki się dobrze połączą. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowujemy porcjami ciasto i wykrawamy szklanką koła, robimy tak, aż całe ciasto nam się skończy.

Farsz - ugotowane ziemniaki tłuczemy tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy chili. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz por. Na koniec dodajemy obraną i startą na tarce (duże oczka) cukinię i wszystko razem dusimy. 
Dodajemy warzywa do ziemniaków, wrzucamy drobno posiekane pomidory, bazylię, mieszamy
i jeszcze doprawiamy do smaku.

Na każdy krążek nakładamy łyżeczką porcję ciasta, smarujemy jeden bok ciasta delikatnie wodą
i zlepiamy pierogi. Jak już mamy wszystkie krążki zlepione zagotowujemy w dużym garnku wodę
z łyżką soli i łyżką oleju. Gotujemy porcjami pierogi, od wypłynięcia około 5 minut. Wyławiamy pierożki na talerze. Ja pierożki podsmażyłam na oleju kokosowym i podałam na obiad.
Smacznego.


57 komentarzy:

  1. bardzo ciekawa propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się ta zrumieniona skórka :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Marzenko, świetny pomysł. Ziemniaczki i suszone pomidorki stanowią pyszny, zgrany duecik. Nietypowe połączenie, ale na pewno jest pyszne. Często takie niebanalne propozycje okazują się strzałem w 10! :)
    Pozdrowionka cieplutkie. Miłego weekendu. Megly (megly.pl) :)


    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają obłędnie, takie przesmażone lubimy najbardziej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak dziewczyny, takie smakują najlepiej :-)

      Usuń
  5. Pyszne, bardzo często robię farsz z ziemniaków, soli, pieprzu i cebulki, ale do ciasta pierogowego nie dawałam nigdy ziemniaków. Zaintrygowałaś mnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne z suszonymi pomidorkami ... mniamm :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Koniecznie spróbuje, uwielbiam pierogi !

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł na nadzianie pierogów ziemniakami. Super przepis na święta, którym można zaskoczyć rodzinę. Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :-) wyszły naprawdę super w smaku :-)

      Usuń
  9. Takich jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajny pomysł na nadzienie. Chętnie skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ciekawe nadzienie. Ja jutro też lepię pierogi :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetne pierogi. wyglądają smacznie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. To ja poproszę choć ze cztery takie rarytasy :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Takich pierożków jeszcze nie próbowałam, ale prezentują się smakowicie :))

    OdpowiedzUsuń
  15. Muszą być pyszne! Uwielbiam suszone pomidory ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Narobiłaś mi smaku na pierogi, dobrze że niedługo Wigilia ;-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszne pierożki Marzenko , fajny pomysł z pomidorami :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Przyznam ze nie znalam takiej wersji i mysle ze jest godna uwagi Lubie takie miksy smakowe

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale pomysłowe, na pewno smaczne ;) Pozdrawiam serdecznie Marzenko ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aguś, oj pyszne wyszły bardzo. Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  20. To nadzienie bardzo do mnie przemawia:) Pycha!
    cieplutko ściskam:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo ciekawy pomysł na farsz, fajna odmiana :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Marzenko, wspaniały pomysł na zupełnie inne pierogi. Chętnie skorzystam z tego przepisu, bo ciekawi mnie smak tych pierożków. Miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu polecam, jest naprawdę pyszny. Miłego weekendu kochana :-)

      Usuń
  23. I ciasto i farsz mnie bardzo intryguje. Oj chętnie bym akie zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko zapraszam, jutro lepię kolejną porcję :-)

      Usuń
  24. Bardzo ciekawy przepis. Pierożki są zapewne pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  25. Nie spotkałam się jeszcze z takim farszem, bardzo ciekawy pomysł :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje kochana :-) zapewniam jest pysznie :-)

      Usuń
  26. Takich pierożków jeszcze nie znałam. Muszę wypróbować ten przepis. Wyglądają cudownie:-)

    OdpowiedzUsuń
  27. takich jeszcze nie robiłam; pysznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi