12/15/2017 25

Domowy karmel


Jak zrobić domowy karmel ? bardzo prosto. Wystarczą trzy składniki, no powiedzmy cztery w zależności od smaku jaki chcemy uzyskać. Patelnia, najlepiej jasna, abyśmy dobrze widziały co się dzieje z cukrem, który się gotuje z wodą. No i śmietana dodana na koniec plus opcjonalnie sól. Wystarczy kilka minut i już mamy gotowy karmel, który przechowujemy w lodówce. 
Ja taki karmel używam do polania gofrów, naleśników, placków czy do ciasta. Można go dodać do kawki czy lodów, budyniu czy kaszy manny. Możliwości mamy sporo, można oczywiście tak po prostu wyjadać go ze słoiczka czy posmarować chlebuś czy bułki na śniadanie. Smakuje wspaniale i moja rodzinka bardzo go lubi. A wy ???


Składniki:

- szklanka wody
- szklanka cukru
- szklanka śmietany 36%
- opcjonalnie szczypta soli

Na patelnię (najlepiej jasną) wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Zagotowujemy i mieszamy, aby cukier się rozpuścił. Następnie ustawiamy średni gaz i gotujemy tak długo, aż masa zgęstnieje i zbrązowieje. Nie mieszamy już łyżką tylko poruszamy delikatnie patelnią, aby masa równo się rumieniła. Na sam koniec wlewamy ciepłą śmietanę i chwilkę jeszcze gotujemy mieszając drewnianą łyżką masę. Możemy dodać szczyptę lub dwie soli. Gotowy karmel przelewamy do słoiczka, studzimy i przechowujemy w lodówce. 



25 komentarzy:

  1. Podbieram przepis. Piękny kolorek :)) Jak długo może stać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana u mnie zazwyczaj stoi dwa tygodnie 😃 Bo zostaje zjedzony 😃

      Usuń
  2. wspaniały dodatek, nawet do owsianki porannej ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja mama robi do piernika :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja mama robi do piernika ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny dodatek do lodów lub naleśników, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. też podbieram przepis, bpo karmel kochamy:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię. Ma dużo lepszy smak niż karmel kupiony :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny, muszę kiedyś zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Do ciast pasuje jak ulał. U mnie też by dłużej nie poleżał w lodówce :)

    OdpowiedzUsuń
  10. My uwielbiamy robić karmel z mleczka kokosowego :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda imponująco! Karmel to mój ulubiony słodycz! Chciałabym zrobić, ale muszę się zapytać! Co znaczy ciepła śmietanka? Podgrzać ja najpierw jakoś? I czy zamiast jasnej patelni można użyć garnka np.? Będę wdzięczna za odpowiedź!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda imponująco! Karmel to mój ulubiony słodycz! Chciałabym zrobić, ale muszę się zapytać! Co znaczy ciepła śmietanka? Podgrzać ja najpierw jakoś? I czy zamiast jasnej patelni można użyć garnka np.? Będę wdzięczna za odpowiedź!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alinko ciepła śmietanka - należy ją podgrzać, aby nie wlewać zimnej do gorącego karmelu. Zamiast patelni możesz użyć garna ale watro, aby był szeroki :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  13. Pysznie wygląda, muszę go kiedyś zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny przepis Marzenko. Zabieram przepis do wykorzystania. Oj, już widzę jak będę mogła go wykorzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Idealna konsystencja :) Taki karmel na pewno jest dużo pyszniejszy niż ten ze sklepu :)

    OdpowiedzUsuń
  16. placuszki polane takim karmelem tylko nabierają smaku :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.