Follow by Email

czwartek, 29 stycznia 2015

Rozwiązanie konkursu na Wegetariański Hamburger z Develey




Nadszedł czas ogłoszenia wyników konkursu. Bardzo Wam dziękuje za wszystkie zgłoszenia, wszystkie hamburgery wyglądają przepysznie, fajne składniki i smakowite dodatki. Wybór pięciu burgerów był niezwykle trudny, kilka dni siedzieliśmy i przeglądaliśmy przepisy, zastanawiając się jakie wybrać.
Poprosiłam o pomoc moich pomocników i przeprowadziliśmy burzliwe wybory. Powiem Wam, że jeszcze nigdy wybór nie był tak ciężki. Bardzo mnie cieszy, że tak licznie bierzecie udział w moich konkursach i dziękuje Wam za to bardzo. Chciałabym nagrodzić Was wszystkich, ale nie mogę. Nie przedłużam już i ogłaszam wyniki :-)

I miejsce i 70 punktów zdobywa Pani Mieczysława i jej burger z jajkiem sadzonym :-)

Burgery z jajkiem sadzonym mądrzejszym od kury Emotikon wink

Składniki:
4 bułki (pełnoziarniste np)
4 jajka sadzone (dbamy o to by żółtko się nie rozlało)
czerwona cebula pokrojona w plasterki
zielone oliwki
kiełki rzodkiewki
ketchup Develey
oliwa z oliwek

Wykonanie:

Bułki włożyć do piekarnika bądź kuchenki mikrofalowej na 1-2 minuty, natrzeć każdą oliwą z oliwek, położyć po jednym jajku sadzonym, następnie kiełki rzodkiewki, oliwki przekrojone na połówki, plasterki czerwonej cebuli i na końcu dodać ketchup Develey.
Smacznego



II miejsce i 50 punktów zdobywa Pan Grzegorz i jego burger ala maślak :-)

Składniki na burgera:

1. Sos hamburgerowy DEVELEY 2. Bułka 3. Sałata lodowa 4. Pomidor 5. Papryka zielona, czerwona i żółta 6. Cebula piórko 7. Rzodkiewka 8. Pikle 9. Ser plaster 
Składniki na naleśnik z cukinii (kotlet do burgera) 1. Cukinia 2. 4 łyżki wody gazowanej 3. 1-2 jajka 4. Mąka 5. Sól, pieprz, papryka chili, bazylia, oregano 6. Olej do smażenia Przygotowanie cukinii do burgera jako kotlecika: Cukinię umyć dokładnie i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać jajko, sól, pieprz, papryczkę chili, bazylię, oregano i tyle mąki, by ciasto było gęste dodajemy 4 łyżki wody gazowanej utrzymując gęstość ciasta. Następnie nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię, spłaszczamy i smażymy z obu stron na złoty kolor. Wyciągamy i kładziemy na ręcznik papierowy aby odsączyć tłuszcz. Przygotowanie Burgera al’a Maślak: Na grillu elektrycznym kładziemy warzywa (pomidor, papryka zielona, czerwona i żółta, cebula). Bułkę wkładamy na chwile do grillowanych warzyw ok. 1-2 minuty, po wyciągnięciu smarujemy po obydwóch stronach Sosem Hamburgerowym DEVELEY i układamy wg. kolejności i własnego uznania kolejno warstwy – sałata lodowa, grillowane warzywa, rzodkiewka, ser, naleśnik z cukinii, pikle, sałata lodowa. W przygotowanego burgera wbijamy szaszłyk aby utrzymać wszystkie warstwy i wkładamy całość do piekarnika który jest rozgrzany na 240˚C na nie więcej jak 3-4 minuty.
SMACZNEGO



III miejsce i 30 punktów zdobywa Pani Monika i jej burger - męski wieczór kawalerski :-)

MĘSKI WIECZÓR KAWALERSKI:

BURGER:
Fasola mung,zielona soczewica,oliwki(pokrojone),mielone siemię lniane ,chrupki kukurydziane(jako panier),pieprz seczuański,
BUŁA:
mąka pszenna,kefir, sól ,cukier,czubrica zielona,kozieradka mielona
DODATEK 1
Pieczarki,sos sojowy,miód
DODATEK2
ogórki korniszonki,keczup
DODATEK3
Kapustka kiszona z kminkiem zielem angielskim
DODATEK4
CEBULKA W TEMPURZE:
Piwo,mąka pszenna,mąka kukurydziana(pół na pół)sól,musztarda słodka,zielone tabasco,cebula(krążki)
SOS
Musztarda Francuska,zielone tabasco,musztarda słodka,sok z wycisnietej połówki cytryny,łyżeczka sosu sojowego,czosnek granulowany,oliwa z oliwek.

wszystkie produkty wykonane są z produktow ,,swojskiej roboty,,(kapusta kiszona,korniszonki)
WYKON:
bułeczki:
Mieszamy skladniki,formujemy,pieczemyw temperaturze200*,ok 15min.
Burgery:
Fasolkę mung,soczewice gotujemy i zostawiamy do ostygnięcia.mieszamy skladniki,formujemy,doprawiamy,obtaczamy w panierce,smażymy,odkladamy na ręcznik kuchenny papierowy,
Cebulka:
Mieszamy skladniki by uzyskać mase konsystencji śmietany,zanurzamy krążki,smażymy ,odkladsmy na papier kuchenny,
pieczarki:
Kroimy w plastry,smażymy z sosem sojowym i miodem
Korniszonki:
Kroimy drobno w kostkę mieszamy z keczupem
Sos:
Mieszamy składniki,blendujemy

Wedle gustu układamy burgera- smacznego wieczoru.



Pierwsze wyróżnienie i 25 punktów zdobywa Pani Basia za burgera z kaszy kuskus z cukinią :-)

Burgery z kaszy kuskus z cukinią
1 szklanka kaszy kuskus
1 cukinia
1/2 łyżeczki masła
sól
1-2 łyżki maki groszkowej
majonez
musztarda Dijon Develey
plasterki sera korycińskiego
pomidor
ogórki konserwowe z chili
cebulka prażona
roszponka
olej rzepakowy
bułki do burgerów
Cukinię kroimy w plasterki, a następnie każdy plasterek w ćwiartki, solimy i smażymy na odrobinie oleju rzepakowego. Kaszę kuskus zalewamy wodą, dodajemy masło i szczyptę soli, a następnie pozostawiamy pod przykryciem do napęcznienia. Gotową kaszę mieszamy z cukinią i mąką groszkową (w razie potrzeby dodajemy też odrobinę wody). Formujemy kotleciki, które układamy na folii aluminiowej i zapiekamy (ja użyłam małego piekarnika elektrycznego). Gdy już jedna strona nam się przypiecze, przewracamy burgery na drugą i znów zapiekamy. Bułeczki również podgrzewamy. Na spodzie każdej kładziemy burger z kaszy kuskus, plasterki pomidora oraz ogórków konserwowych i smarujemy go sosem musztardowym, powstałym ze zmieszania majonezu i musztardy w stosunku 1:1. Następnie nakładamy prażoną cebulkę, plasterki sera korycińskiego, roszponkę i wierzch bułki. Całość przekłuwamy patyczkiem do szaszłyków. Smacznego!



Drugie wyróżnienie zdobywa Pan Tomek i jego burger wegetariański :-)

Hamburgery wegetariańskie

Skladniki:
- bułka z sezamem
- sałata lodowa z roszpunką
- czerwona cebula
- ser naturalny Camembert
- kiełki rzodkiewki
- owoc granat
- Dressing Jogurtowy Develey

Z owocu granatu wyciągamy nasiona. Ser Camembert podgrzewamy obustronnie na patelni grillowej.
Do rozkrojonej bulki z sezamem ukladamy kolejno: umyte liście liście sałaty i roszpunki, polewamy dressingiem jogurtowym Develey, układamy krążki czerwonej cebuli, gorący ser Camembert, kielki rzodkiewki polewamy ponownie dressingiem oraz posypujemy owocem granatu.

Smacznego!!!



Dziękuje bardzo za wszystkie zgłoszenia raz jeszcze i gratuluję wygranym osobom. Skontaktuje się z Develey i zostaną przesłane na Wasze maile kody do odbioru punktów i wybrania nagrody. 

6 komentarzy:

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi