1/07/2015 46

Gulasz mięsny z musztardą




Bardzo lubię robić dania jednogarnkowe, są świetne, pyszne i można je przygotować na wiele sposobów. Ja jakiś czas temu dostałam szybkowar i teraz mam pole do popisu. Wrzucam po prostu do garnka wszystko co mam pod ręką i tak powstają pyszne dania, ja jestem bardzo zadowolona z posiadania szybkowara. Wczoraj powstał gulasz z łopatki z warzywami i dodatkiem musztardy.
Zjedliśmy go z chlebem, w sumie go zostało jeszcze trochę, więc dzisiaj podam go z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym. Dodatek musztardy świetnie nadaje daniu charakteru. 

Zachęcam do wypróbowania :-)


Składniki:

- 1 kg łopatki
- pół opakowania marchewki z groszkiem mrozonej
- pół puszki kukurydzy
- 2 cebule
- papryka żółta
- pęczek natki pietruszki (zostawić odrobinę do dekoracji)
- 2 łyżeczki przyprawy do gulaszu
- 1 łyżka papryki suszonej w płatkach
- 1 łyżka pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią
- sól, pieprz
- 2 kromki chleba (ja dałam swój pieczony na zakwasie)
- szczypta chilli
- 1 czubata łyżeczka musztardy miodowej Develey

Wykonanie:

Łopatkę kroimy na kawałki i przyprawiamy przyprawą do gulaszu. Do szybkowara wlewamy 400 ml wody, wrzucamy mięso, pokrojoną paprykę, cebulę, marchewkę z groszkiem, kukurydzę i resztę przypraw. Wkładamy jeszcze połamany na kawałki chleb. Gotujemy od zagotowania i wyskoczenia cypelka 25 minut. Odparowujemy. Otwieramy i gotujemy jeszcze chwilkę, aby odparować. Dodajemy natkę pietruszki, musztardę. Doprawiamy jeszcze do smaku. Przekładamy na talerze.

Smacznego :-)












46 komentarzy:

  1. pyszny gulasz, idealny na mrozy :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ z ciebie płodna kucharka!!! Buziaki ogromne!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. uu pycha! Na takie mięsko zawsze mam długie zęby :)

    OdpowiedzUsuń
  4. takie danie jest idealne na zimową porę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne, rozgrzewające danie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja robiłam wczoraj zupę gulaszową, ale i tak z chęcią się wproszę do Ciebie na porcję gulaszu ;) Może na placku ziemniaczanym ;p Mam ogromna ochotę na placek po węgiersku, a Twoje danie jeszcze bardziej narobiło mi apetytu!
    Gorąco pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj na placku zrobię następnym razem, dawno nie jadłam :-) pozdrowionka :-)

      Usuń
  7. Pyszny gulasz, pewnie świetnie rozgrzewa i na długo zaspokaja głód :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Musztarda fajnie podkręca smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. gulasz-marzenie;) również używam szybkowara do tego typu potraw, mięsko jest mięciutkie, a oszczędność czasu spora;)

    OdpowiedzUsuń
  10. mmm... bardzo apetyczny gulasz :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. w sumie beż mięcha też może się to udać :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Dania garnkowe często robiłyśmy, kiedy jeszcze mieszkałyśmy z rodzicami ;) Ale głównie robiłyśmy je z makaronem :D Gulasz na pewno jest przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszny, z musztardą jeszcze nie robiłam, muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszny gulasz, bardzo lubię wszelkiego rodzaju gulasze :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. ulalla pyszna propozycja na takie dni jak teraz..;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Idealna potrawa na zimowe dni :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam dania jednogarnkowe, a gulasze w szczególności bo są sycące. Twój przepis jest bardzo ciekawy na pewno wypróbuje :).

    OdpowiedzUsuń
  18. pysznie musi rozgrzewać w chłodne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Musztarda bardzo pasuje do mięsa. Używam jej do zrazów zawijanych i tam doskonale się sprawdza. Do aromatycznego gulaszu będzie idealnym dodatkiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rewelacyjny dodatek, używam jej jeszcze do sałatek z oliwą :-)

      Usuń
  20. Musztarda to świetny dodatek do mięsa!

    OdpowiedzUsuń
  21. Właśnie robię z cielęciny bigosik z jabłkami - dodam tak jak Ty musztardy:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Super pyszne :) to fakt, że musztarda fajnie się sprawdza w takich daniach....ja robiłam kiedyś pyszną cielecinę z porem i musztardą - muszę to,, wrzucić,, na bloga :) pozdrawiam <3

    OdpowiedzUsuń
  23. Gulasz gości u mnie rzadko bo nie jestem mistrzynią w tej dziedzinie, ale Twój muszę wypróbować!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo szybko się go robi w szybkowarze, nie jest skomplikowany a pyszny :-)

      Usuń
  24. Szybkowar jest świetnym i bardzo przydatnym urządzeniem w kuchni :D Gulasz na pewno wyszedł wyśmienity! :D

    OdpowiedzUsuń
  25. Dodatek musztardy do mięska jest rewelacyjny :) Pyszna propozycja na obiadek, Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Następnym razem spróbuję z dodatkiem musztardy :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  27. musztarda to świetny dodatek do mięs :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Przepyszny gulasz w sam raz na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Och mój mąż uwielbia gulasz! Dziękuję za inspirację Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Lubię takie domowe obiadki!! I piękne talerze Marzenko masz!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.