Szybki i łatwy chleb pszenny na drożdżach


Dzień dobry słoneczka. Mam dzisiaj dla was przepis na pyszny i szybki chleb na drożdżach. Jest bardzo łatwy do przygotowania i każdy z sobie z nim poradzi, nawet osoby, które jeszcze nigdy nie piekły domowego pieczywa. Podstawą jest mąka pszenna typ 500 natomiast mąkę typ 1850 możecie dowolnie zamieniać w zależności od tego jaką mąkę akurat macie pod ręką. Może być razowa, graham, orkiszowa czy żytnia. Chlebuś jest pyszny i smakuje nawet po kilku dniach. Koniecznie spróbujcie bo nic tak nie smakuje jak domowy chlebuś, nic tak pięknie nie pachnie w domu jak zapach pieczonego pieczywa.
Miłego dnia i smacznego. 




Składniki:

- 700 g mąki pszennej typ 500
- 300 g mąki pszennej typ 1850
- 2 łyżeczki soli
- 700 g ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru

- garść mieszanki siemienia lnianego, sezamu i słonecznika


Do miski wsypujmy obie mąki, dodajemy sól i wodę. W kubeczku mieszamy drożdże z cukrem - zostawiamy je na 10 minut zrobią się wówczas płynne, mieszamy je i dodajemy do mąki. Wyrabiamy ciasto przez jakieś 5 minut. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na jakieś 1,5 godziny.

Blaszki keksówki smarujemy olejem i przekładamy ciasto - ja użyłam dwóch blaszek - długość 30 cm. Chleb posypujemy ziarnami i dociskamy je za pomocą zmoczonych wodą dłoni i zostawiamy do wyrośnięcia na jakieś kolejne 1,5 godziny - ciasto ma podwoić swoją objętość ale nie wyjść z blaszki.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni, pieczemy chleb przez 1 godzinę, grzanie góra-dół. Po upieczeniu chleb wyciągamy z blaszki i przekładamy na kratkę, aby całkowicie wystygł.

Zamiast mąki pszennej typ 1850 możecie dać orkiszową lub żytnią.
Smacznego.





Komentarze

  1. chlebek wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosty, mam mam nadzieję, że nie zapomniałam jak się robi chleb....

    OdpowiedzUsuń
  3. idealny :) ja obiecuję sobie, że wrócę do domowego pieczywa ale jakoś nie mogę się zebrać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja nie wyobrażam sobie nie upiec chleba 😃 to uzależnienie.

      Usuń
  4. Aż dziwne, ale nigdy nie piekłam chleba

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziś piekłam, tylko bez ziaren.Pyszny jest, polecam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.