Szybkie bagietki pszenno-orkiszowe


Domowe pieczywo. Coś co jest dla mnie bardzo ważne, coś co daje mi tyle rodzinnego ciepła i tyle wspomnień. Coś bez czego już nie mogę żyć, coś co sprawia mi tyle radości. Pamiętam jak moja babcia piekła chleby i bułki, jak je robiła moja mama. Jak w domu pachniało domowym pieczywem, takie wspomnienia są takie piękne i takie tylko moje. Cieszę się, że mam w sobie taką miłość do wypieków, do domowego chleba i bułek. 
Zapraszam was dzisiaj na pyszne i bardzo łatwe bagietki, każdy sobie z nimi poradzi bez problemu. A jak smakują, po prostu mniam mniam. Może skorzystacie z przepisu i takie zrobicie dla swojej rodzinki, ja polecam.
Miłego dnia kochani.


Składniki:

- 250 g mąki pszennej
- 170 g mąki orkiszowej jasnej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 270 g ciepłego mleka
- 15 g świeżych drożdży

- jajko do posmarowania bagietek


Do miski wsypujemy mąkę pszenną i mąkę orkiszową, dodajemy sól. Drożdże rozcieramy w miseczce z łyżeczką cukru i dodajemy do nich 5 łyżek ciepłego mleka, mieszamy i odstawiamy na chwilkę aby ruszyły. Resztę mleka dolewamy do mąki i dodajemy drożdże.

Wszystko razem wyrabiamy, odstawiamy miskę i przykrywamy ściereczką na dwie godziny, aby ciasto wyrosło. 

Następnie ciasto dzielimy na cztery części i formujemy bagietki - formujemy wałeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajkiem i zostawiamy jeszcze na 20 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni - grzanie góra-dół, bagietki pieczemy 35-40 minut, aż się ładnie zarumienią. Upieczone bagietki układamy na kratce, aby przestygły. 



Komentarze

  1. Pycha :) Domowe pieczywo smakuje i pachnie najlepiej :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie kuszące, zjadłabym je z twarożkiem i miodem;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekniejsze niż z piekrani :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealne do zapiekanek domowych :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie pyszne. Uwielbiam domowe pieczywo :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapach świeżego pieczywa zawsze kojarzyć już mi się będzie z rodzinnym domem. Mama co niedzielę piekła chleby i tak schodziły przez cały tydzień. No chyba, że byli goście - wtedy jej wypieki znikały w okamgnieniu!

    OdpowiedzUsuń
  7. piekarnie nie dorównają! super wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  8. Domowe pieczywo jest najlepsze☺

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam domowe pieczywo pod każdą postacią :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Z przepisu wyszły mi bardzo dobre bagietki. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.