Bigos z cukinii


Dzień dobry słoneczka. Brrr jak się zrobiło zimno, ja już pochowałam wszystkie letnie ubrania i powyciągałam z szafy swetry i spodnie, grubsze bluzki. W domu zakładam skarpetki i chowam się wieczorem pod kocem z kubkiem herbaty z miodem i cytryną. Tak kochani jesień już puka do drzwi i za chwilę wejdzie nie pytając o zgodę. Ale wiecie co, ja lubię tą panią, lubię jak słoneczko świeci, lubię te kolorowe liście, ten wiatr we włosach, kasztany. Lubię smaki jesieni, dynie, cukinie, śliwki i jabłka z cynamonem. Lubię te gorące herbaty, które grzeją zmarznięte dłonie i parzą język. Jesień ma swoje uroki, ma swoje lepsze i gorsze strony - te gorsze to deszcze, których bardzo nie lubię. Te wieczory otulone magią świec, ten spokój i relaks, ten zapach, ciepłe skarpety do kolan, te ciepłe swetry. No i te dania, gorące i syte. Dzisiaj mam dla was bigos z cukinii, uwielbiam ją i dość często u mnie się pojawia w różnej wersji. A taki bigosik smakuję rewelacyjnie, polecam spróbuj a jestem pewna, że ci zasmakuje. Kochani życzę wam cudownego dnia i dużo dużo radości i słoneczka. Smacznego dnia. 


Składniki:

- 4 małe cukinie
- puszka pomidorów
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- 6 pieczarek
- 2 duże cebule


Cebule kroimy w piórka, pieczarki kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka z łyżką masła. Podsmażamy. Wlewamy szklankę wody. 

Dwie cukinie ścieramy na tarce na dużych oczkach, dwie kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do smaku. Podajemy z chlebem, ziemniakami, makaronem, ryżem lub kaszą. Smacznego. 




Komentarze

  1. No i taki bigos to ja rozumiem :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię cukinię, ale bigosu z niej jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. takiego jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowita propozycja :) Bigos i cukinia w jednym czego chcieć więcej :D

    OdpowiedzUsuń
  5. To u nas na południu jeszcze nie jest tak zimno. Ale boję się tej szarugi jesiennej a później srogiej zimy. Bigosik jak najbardziej przypadł mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo kochana :-) no tu się zrobiło bardzo zimno, już grzeją w kaloryferach :-) pozdrawiam cieplutko Małgosiu :-)

      Usuń
  6. Uwielbiam ten bigosik z cukinii :-)

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.