Kotlety z kaszy z dodatkiem buraka i sera


Kotleciki z kaszy z dodatkiem buraków i sera to fajny pomysł na dodatek do obiadu, to super propozycja do lunchboxa, to świetny składnik domowego burgera. Ja uwielbiam róznego rodzaju kotlety, które nie zawierają w sobie mięsa, są pyszne i zdrowe i stanowią fajne urozmaicenie naszej codziennej diety. Takie kotleciki zrobicie szybko i możecie dodać do nich to co lubicie. Ja zabieram takie pyszności na wycieczkę, w podróż, daje dziecku do szkoły i zabieram jako posiłek do pracy. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Dania Babci Zosi mają teraz taką fajną akcję na jesień "NIE DAJ SOBIE W KASZĘ DMUCHAĆ" i dzielą się wiedzą z zakresu zdrowego odżywiania i proponują włączenie kasz do codziennego menu. Jest prosto i smacznie, bo z kaszy można stworzyć naprawdę oryginalne i pyszne dania - na słodko czy wytrawnie. Może to być obiad, przekąska lub deser. A wiadomo, że kaszę są bardzo dla nas cenne, nasz organizm je bardzo lubi. I jest jeszcze fajny nowy produkt Kaszotto - koniecznie spróbujcie bo jest pyszne, przygotowuje się je dosłownie w kilka chwil na patelni i już mamy gotowe danie. Oczywiście wszystkie produkty Dania Babci Zosi są bez konserwantów, chemii czy jakiś ulepszaczy - tylko naturalne składniki. Warto zajrzeć na ich stronę i wybrać coś dla siebie. Ja mam dla was niespodziankę - jeżeli zrobicie zakupy to macie kod zniżkowy kulinarnamaniusia20 na wszystko - kod jest ważny do dnia 6 października. A na moim profilu na instagramie kulinarna_maniusia czeka na was konkurs, gdzie do wygrania są produkty Dania Babci Zosi, serdecznie was zapraszam. A teraz już zapraszam was na pyszne kotleciki i życzę miłego wieczorku i miłego weekendu. 



Składniki:

- 2 jajka
- 200 g pieczonego buraka
- 50 g sera zółtego
- sól, pieprz
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżka suszonych drożdży nieaktywnych
- łyżka suszonego koperku i natki pietruszki


Kaszotto przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu - ja dodałam połowę mniej oleju.

Ugotowane kaszotto przekładamy do miski i odstawiamy, aby wystygło.

Buraka ścieramy na tarce na dużych oczkach, tak samo ser żółty.

Do kaszy dodajemy buraka, ser, jajka, słodką paprykę, drożdże suszone, koperek i natkę, pieprz i odrobinę soli. Wszystko razem mieszamy.

Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia i smarujemy go lekko olejem. Rękami lepimy kotlety i układamy je na blaszce - z podanych proporcji wyszło mi 10 kotletów.

Kotlety pieczemy w piekarniku, temperatura 200 stopni, grzanie góra-dół, czas 30 minut.

Takie kotleciki świetnie pasują do domowych burgerów, można je włożyć do lunch-boxa i zabrać ze sobą do pracy czy dać dziecku do szkoły, możemy je zabrać ze sobą na wycieczkę, podać z mięsem, z warzywami czy surówkami.





Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.