Szybki i łatwy chleb pszenny na drożdżach


Dzień dobry słoneczka. Mam dzisiaj dla was przepis na pyszny i szybki chleb na drożdżach. Jest bardzo łatwy do przygotowania i każdy z sobie z nim poradzi, nawet osoby, które jeszcze nigdy nie piekły domowego pieczywa. Podstawą jest mąka pszenna typ 500 natomiast mąkę typ 1850 możecie dowolnie zamieniać w zależności od tego jaką mąkę akurat macie pod ręką. Może być razowa, graham, orkiszowa czy żytnia. Chlebuś jest pyszny i smakuje nawet po kilku dniach. Koniecznie spróbujcie bo nic tak nie smakuje jak domowy chlebuś, nic tak pięknie nie pachnie w domu jak zapach pieczonego pieczywa.
Miłego dnia i smacznego. 




Składniki:

- 700 g mąki pszennej typ 500
- 300 g mąki pszennej typ 1850
- 2 łyżeczki soli
- 700 g ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru

- garść mieszanki siemienia lnianego, sezamu i słonecznika


Do miski wsypujmy obie mąki, dodajemy sól i wodę. W kubeczku mieszamy drożdże z cukrem - zostawiamy je na 10 minut zrobią się wówczas płynne, mieszamy je i dodajemy do mąki. Wyrabiamy ciasto przez jakieś 5 minut. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na jakieś 1,5 godziny.

Blaszki keksówki smarujemy olejem i przekładamy ciasto - ja użyłam dwóch blaszek - długość 30 cm. Chleb posypujemy ziarnami i dociskamy je za pomocą zmoczonych wodą dłoni i zostawiamy do wyrośnięcia na jakieś kolejne 1,5 godziny - ciasto ma podwoić swoją objętość ale nie wyjść z blaszki.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni, pieczemy chleb przez 1 godzinę, grzanie góra-dół. Po upieczeniu chleb wyciągamy z blaszki i przekładamy na kratkę, aby całkowicie wystygł.

Zamiast mąki pszennej typ 1850 możecie dać orkiszową lub żytnią.
Smacznego.





Komentarze

  1. chlebek wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosty, mam mam nadzieję, że nie zapomniałam jak się robi chleb....

    OdpowiedzUsuń
  3. idealny :) ja obiecuję sobie, że wrócę do domowego pieczywa ale jakoś nie mogę się zebrać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja nie wyobrażam sobie nie upiec chleba 😃 to uzależnienie.

      Usuń
  4. Aż dziwne, ale nigdy nie piekłam chleba

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziś piekłam, tylko bez ziaren.Pyszny jest, polecam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziś piekłam super polecam

    OdpowiedzUsuń
  7. jaką konsystencje ma ciasto przy wyłożeniu go do foremek?

    OdpowiedzUsuń
  8. jaką konsystencje ma ciasto przy wyłożeniu go do foremek? klejącą się? czy powinno odchodzić od rąk?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ma konsystencję taką lekko klejącą się. I taka ma być 😃

      Usuń
  9. Upiekłem go już dwa razy wg tego przepisu w proporcjach na 1 blaszkę z drożdży instant
    dodałem więcej ziaren 4 łyżki. Wyszło super ! Próbowałem również innych przepisów
    - bez drożdży i zakwasu oraz inny bez zagniatania. Zaczynam się dziwić dlaczego tak póżno
    się za to zabrałem. Wszystko przez tą zarazę - ale to wyszło na dobre. Dziękuję !!

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.