Follow by Email

czwartek, 11 lutego 2016

Zapiekanka z warzyw


Zostało mi ostatnio kilka pieczonych buraków, robiłam zupę krem i upiekłam ich dużo więcej niż potrzebowałam. Ale u mnie nic się nie marnuje bo uwielbiam buraki i zawsze coś z nimi zrobię. Tym razem powstała pyszna zapiekanka, inspiracją był dla mnie Ryszard, który podsunął mi pomysł na podobną zapiekankę. Powiem wam, że tak mi smakowała, że będę ją robić chyba raz w tygodniu na obiad. Smaki, które się wzajemnie przeplatają, aromat i jaki zapach. Koniecznie spróbujcie taką zrobić. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- około 1 kg ugotowanych ziemniaków
- około 500 g pieczonych buraków
- 150 g marchewki
- 500 g cebuli
- 150 g cukinii
- 1 czerwona papryka
- 100 g sera żółtego
- sól, pieprz
- mieszanka ziół - bazylia i oregano (3 łyżeczki)
- 2-3 łyżki oliwy

Wykonanie:

Upieczone buraki kroimy w plastry - nie za grube, ziemniaki także. Buraki piekę w naczyniu żaroodpornym w skórkach, pod pokrywką przez godzinę w 200 stopniach. 
Marchewkę kroimy na cienkie słupki, cebulę w plasterki, cukinię w plasterki, paprykę w paski. Ser żółty ścieramy na tarce. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, wykładamy warstwę ziemniaków, buraków, papryki, cukinii i marchewki oraz cebuli, posypujemy solą i pieprzem oraz ziołami i łyżką oliwy. Następnie znowu warstwa ziemniaków, buraków, papryki, cukinii i marchewki oraz cebuli, posypujemy solą i pieprzem oraz ziołami i łyżką oliwy, ostatnią warstwą są ziemniaki, które także posypujemy solą, pieprzem i ziołami.
(dla ułatwienia - ziemniaki dzielimy na 3 części, buraki na 2, cukinię marchewkę paprykę na 2).
Naczynie przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika na 200 stopni na 50 minut, następnie posypujemy zapiekankę serem i pieczemy jeszcze 10 minut już bez przykrycia. Przekładamy na talerze, zapiekanka nie będzie zwarta, będą to po prostu wspaniale upieczone warzywa z serową kołderką.







39 komentarzy:

  1. Fajny przepis, zrobię, tylko jakby ta mięta nie do końca mi pasuje.....a może ją sié nie znam ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowita, u mnie musiałby być jakiś dodatek-ryż,makaron,albo mięso, ale tak podane warzywa na pewno są pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawa propozycja na pewno smaczna ,ale brak mi tu zielonego ;) ,a do wszystkiego daje coś zielonego ;)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie pasuje mi to rukola, nie wiem dlaczego, może t przez to, że jem ją cały czas :-)

      Usuń
  4. Wygląda przepysznie ;)
    Uwielbiam buraki w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dobreeee, podoba mi się i to bardzo :) Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się kochana :-) miłego wieczorku :-)

      Usuń
  6. czasem robię zapiekanki ale głównie makaronowe :)

    OdpowiedzUsuń
  7. zjadłabym tak a zapiekankę! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. Patrycjo musisz koniecznie zrobić, jestem pewna, że będzie ci smakowała :-)

      Usuń
  9. Marzenko, rozpieszczasz nas od samego rana:)
    całusy

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepis super oj zjadłabym takiej zapiekanki

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale pyszności, warzywka kocham, w takiej formie chętnie bym zjadła. :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Robiłem wczoraj niemalże identyczną, tylko bez buraków. Najlepsza zapiekanka świata :D

    OdpowiedzUsuń
  13. już wiem, że następnym razem upiekę więcej buraków;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Patrząc na składniki jestem pewna, że by mi posmakowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. wygląda ciekawie i zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam warzywne zapiekanki o tej porze roku :D A Twoje wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Z chęcią byśmy się nią poczęstowały :)

    OdpowiedzUsuń
  18. ja również bardzo lubię buraki, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. O tak! Takie połączenie smaków musi smakować wyśmienicie i pachnie na pewno nieziemsko :)))

    OdpowiedzUsuń
  20. A u Ciebie, jak zwykle, same pyszności!!!

    OdpowiedzUsuń
  21. Lubię takie dania, raz dwa, a smak nie do opisania ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Próbowałam już różnych wariacji warzywnych zapiekanek, ale jakoś nigdy nie dodawałam do nich buraka. A wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Zaintrygowałaś mnie tym dodatkiem buraka do zapiekanki. Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi