Follow by Email

poniedziałek, 7 sierpnia 2017

Papryka faszerowana kartoflami


Dzisiaj zapraszam was do wspólnego grillowania. Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam jeść kartofle. Przygotowuje z nich różne dania, gotuje, piekę, smażę, tłuczę, kroję lub miksuje. Jakby się tak zastanowić to spożywanie kartofli w Polsce w ostatnich latach spadło, jemy ryże, makarony czy kasze. A przecież kartofel jest nie dość, że pyszny to i tani, ma mało kalorii, jest bogaty w witaminę C i witaminę B, magnez, fosfor a także potas. Wpływa korzystnie na układ pokarmowy, układ nerwowy. Kartofle mają właściwości zasadotwórcze, co wpływa korzystnie na naszą równowagę kwasowo-zasadową. Nie słusznie krąży opinia, że kartofle tuczą - w 100 g mają zaledwie 80 kcal. 

Aby zachować wszystkie cenne właściwości kartofli musimy je odpowiednio przygotować - najlepiej jest je ugotować na parze. Przy pieczeniu i smażeniu tracą one wiele właściwości - ale są przecież tak pyszne. Kartofle nie należy zbyt długo moczyć w wodzie i lepiej ich nie obierać a ugotować w tzw. "mundurkach" zachowując więcej wartości odżywczych. Po ugotowaniu również nie przechowujmy ich zbyt długi, stracą swoją świeżość i pozostałe wartości. 

Kartofel to taki nasz lokalny produkt, z którego słynie Polska. Dlatego ja wspieram spożycie kartofla i zachęcam was, abyście częściej po niego sięgali i biorę udział w kampanii "Ziemniaki czy Kartofle" - www.ziemniakiczykartofle.pl.
Zachęcam was również do głosowania na mój przepis w kartoflanym pojedynku http://ziemniakiczykartofle.pl/pojedynek/ a także do śledzenia kampanii, mam nadzieję, że znajdziecie tam mnóstwo ciekawych inspiracji na dania z kartoflami. 

A teraz zapraszam was na pyszne papryki faszerowane kartoflami.



 Składniki:

- 8 papryk czerwonych szpiczastych
- 4 papryki białe
- 1 kg kartofli
- 2 cebule
- 300 g pieczarek
- sól, pieprz
- olej do smażenia


Kartofle obieramy i gotujemy, odcedzamy i jeszcze ciepłe tłuczemy tłuczkiem, odstawiamy.
Pieczarki ścieramy na tarce na dużych oczkach, cebulę kroimy w kostkę.

Papryki myjemy i ścinamy wierzch. Ściętą górę kroimy w kostkę i dodajemy do pieczarek.
Rozgrzewamy patelnię z łyżką oleju i wkładamy pieczarki, cebulę i pokrojoną paprykę, dodajemy sól i pieprz, podsmażamy wszystko chwilkę.

Dodajemy podsmażone warzywa do kartofli i mieszamy, doprawiamy jeszcze do smaku.

Takim farszem napełniamy papryki. Każdą z nich zawijamy w folię aluminiową (paprykę czerwoną można zawinąć po dwie sztuki) i układamy na rozgrzany grill, grillujemy, aż papryka zmięknie - około 30 minut. Czerwona papryka szybciej robi się miękka - po 15 minutach jest już gotowa, biała musi się grillować dłużej.

Ja podałam paprykę faszerowaną kartoflami z grilla w towarzystwie szaszłyków z kartoflami - kartofle należy w całości podgotować, nadziać na patyczki z warzywami - u mnie papryka, cukinia i cebula i posmarować olejem za pomocą pędzelka. Układać na rozgrzanym grillu i grillować około 30 minut, aż szaszłyki się zarumienią.
Smacznego.

Przepis powstał w ramach kampanii „Ziemniaki czy kartofle?”, której działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.






+



35 komentarzy:

  1. Wow! Jaki fajny przepis.
    Nie znałam go.
    Papryczka wygląda bardzo apetycznie.
    Pozdrowionka i miłego dnia życzę! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje kochana. Pozdrawiam cieplutko 😃

      Usuń
  2. Papryka faszerowana kartoflami, muszę wypróbować. W moich stronach mówi się ziemniaki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak zawsze tworzysz pyszne propozycje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. papryka i kartofle ? tego nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo ciekawy przepis, z ciekawością spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawe połączenie :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pychotka. Ziemniaczki są super. Też je uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ziemniaki uwielbiam i dość często je przygotowuje 😃

      Usuń
  8. Tak faszerowanej papryki jeszcze nie jadłam, ciekawa jestem jej smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię faszerowaną paprykę, ale takiego nadzienia jeszcze nie robiłam :) Pysznie się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  10. O takim farszu nie pomyślałam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Życzę powodzenia w pojedynku. Z przyjemnością zagłosowałam na Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ziemniaki lubię i to bardzo! Często jadam jako frytki albo używam do zapiekanek. No i takie z kubkiem maślanki - pychota. Papryki jeszcze nigdy nimi nie faszerowałam, ale pomysł wyśmienity!

    OdpowiedzUsuń
  13. Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam, ale wygląda świetnie :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam kartofelki i ze smakiem zjadła bym takie danie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Rewelacyjny pomysł! Wypróbuję. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Osobiście wolę ziemniaki 😎 ale taką papryczkę chętnie bym zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo lubimy faszerowaną paprykę i pomidory :D

    OdpowiedzUsuń
  18. genialny pomysł- takiej jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. chętnie spróbowałabym takiej papryki:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ziemniakami jeszcze papryki nie faszerowałam, ale muszę wypróbować, gdyż pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi