Follow by Email

poniedziałek, 11 grudnia 2017

Pierniczki z kaszą jaglaną


Tak jak obiecałam wrzucam przepis, który znalazłam na opakowaniu kaszy jaglanej prażonej. Przepis, który bardzo mnie zainteresował, tym bardziej, że lubię kaszę jaglaną. Przepis łatwy, szybki i pyszny, przepis na pierniczki z kaszą jaglaną. Zrobicie je bez problemu a jak nie macie kaszy jaglanej prażonej możecie użyć zwykłej, trzeba ją tylko dłużej gotować. 
Pierniczki są naprawdę pyszne, wychodzą takie miękkie w środku a chrupiące z wierzchu. Oczywiście możecie je polukierować i ozdobić, ja część udekorowałam z maluchami mojej siostry a część zostawiłam bez dekoracji. Koniecznie spróbujcie takie zrobić, naprawdę warto.


Składniki:

- 100 g kaszy jaglanej prażonej
- 500 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 200 g masła (82% tłuszczu)
- 6 łyżek miodu 
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżka przyprawy piernikowej


Kaszę jaglaną prażoną gotujemy i ją studzimy.

Do miski wbijamy jajka i mieszamy je trzepaczką, dodajemy pokrojone masło (najlepiej w temperaturze domowej), mąkę, miód, kakao, przyprawę oraz zmiksowaną blenderem kaszę jaglaną. Wszystko razem mieszamy, najlepiej rękami. 

Ja włożyłam ciasto do lodówki na 30 minut. Następnie porcjami wałkowałam na stolnicy, konieczne jest podsypanie mąką. Ciasto wałkujemy na grubość 4 mm. Foremkami wykrawamy pierniczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy pierniczki przez 25 minut. Następnie zostawiamy je, aby wystygły i przekładamy do pojemnika z zamknięciem. Ja przechowuje moje pierniczki w puszce.
Możemy pierniczki polukrować i ozdobić. 
Smacznego. 


18 komentarzy:

  1. A wiesz, że chętnie bym się nawet skusiła na pierniczki?
    Ach, muszą smakować świetnie.
    Super, piszę się.
    Pozdrawiam poniedziałkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł na dodanie kaszy jaglanej do pierniczków ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny przepis, nie wpadłabym na takie pierniczki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy pomysł, chętnie spróbowałabym takiej wersji pierniczków :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takich jeszcze nie robiłam ani nie jadłam, ale pomysł bardzo mi się podoba i chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny sposób na pierniczki :D Z kaszą jaglaną jeszcze nigdy nie robiłyśmy takich wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z kaszą jaglaną? Super opcja! Chce się jeść :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapraszam serdecznie do udziału w konkursie na pierniki :)
    https://cookpad.com/pl/konkursy/260-konkurs-pierniki-i-pierniczki

    OdpowiedzUsuń
  9. Takich jeszcze nie piekłam. Zapowiada się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę spróbować, bo takich jeszcze nie jadłam Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  11. A, to coś nowego. Pewnie pysznego. Pierniczków nigdy dość. Zawsze zostają zjedzone zanim nadejdą święta. Warto zrobić też takie, jak proponujesz Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jaki świetny przepis... dla mnie coś nowego :)
    Ciekawe, czy da się zweganizować :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Super pomysł z dodatkiem kaszy jaglanej ! Chętnie bym spróbowała takich cudnych pierniczków :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Takie pierniczki to dla mnie nowość :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudnie się prezentują :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. O, jak super się prezentują! Przepis zapisuję do przetestowania, bo pierniczki zapowiadają się przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

Archiwum