Follow by Email

wtorek, 24 czerwca 2014

Sok z mięty :-)




Bardzo lubię mięte :-) i jak zobaczyłam przepis na sok u Olivciowe Pasje z Natury to od razu postanowiłam zrobić. Wyszedł pyszny. Mięta jest bardzo zdrową rośliną dla naszego organizmu, zawiera wapno, fosfor, magnez i żelazo.
Mięta ma wpływ także na procesy trawienne naszego organizmu, usprawnia pracę jelit. Mięte możemy używać do herbat na zimno i na gorąco, do ciast i deserów, również do sałatek. 

Zapraszam do wypróbowania :-)


Składniki:

- 40 gałązek świeżej mięty
- 2 litry wody
- 1 kg cukru
- sok z 1 cytryny


Wykonanie:

Gałązki mięty myjemy i wkładamy do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 30 minut na małym ogniu. Odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce.

Na drugi dzień odcedzamy i do wywaru dodajemy cukier i sok z cytryny. Gotujemy jeszcze 40 minut i przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Nie ma potrzeby pasteryzacji soku.

Smacznego :-)






48 komentarzy:

  1. sok z mięty to strzał w dziesiątkę!! z chęcią przetestuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :-) wyszedł bardzo dobry :-) a lemoniada zrobiona z niego, wody i plasterków cytryny to pychotka :-0

      Usuń
  2. świetne naprawdę, uwielbiam zdrowa żywność i takie przepisy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :-) polecam i pozdrawiam :-)

      Usuń
    2. super przepis,mój synek za nim przepada :)

      Usuń
  3. Też uwielbiam miętę, super pomysł z tym sokiem. Mięty mam pod dostakiem w ogródku także też zrobie sobie pare słoiczków z sokiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Karino :-) wykorzystasz go z pewnością :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  4. Świetny przepis, muszę koniecznie wypróbować :) A miętę moja babcia dodawała, zawsze, do pierogów z kaszą gryczaną :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :-) o mięte do kaszy gryczanej, nie wiedziałam o tym. Dobrze wiedzieć :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Cieszę się :-) i pomyśleć, że dopiero w tym roku go odkryłam :-)

      Usuń
  6. fajna, zdrowa propozycja! lepsza na pewno niż kupiony sok!Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie Olu :-) bardzo lubimy miętę więc wykorzystamy :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  7. Świetny sok, z chęcią przygarnęłabym jeden słoiczek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O ! Z całą pewnością skorzystam z tego pomysłu :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Moniko :-) ja sama jestem zaskoczona smakiem, robiłam z taką niepewnością :-) bardzo mi smakuje :-) i będę go robiła :-)

      Usuń
  9. ja miętę tylko suszę i taką później pijam w herbatkach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja Mama suszy :-) ja mrożę a teraz i soki robię :-) fajny pomysł na wykorzystanie mięty jak się ją ma w nadmiarze :-) a u mojej Mamy całe pole miętowe :-)

      Usuń
  10. Mój miętolubny mąż byłby nim zachwycony. :)
    Co się zaś tyczy kopca kreta z fasoli....wcale nie mów z czego ciasto zrobione. Bo jak powiesz będą zaraz się czepiać i nagle wszyscy wyczują fasolę. A jak zjedzą i dopiero powiesz...wtedy zrobią wielkie oczy. Ja tak samo zrobiłam....jak się oblizywali i mówili jakie mniamniusie kazałam zgadywać z czego. Nikt nie zgadł, a jak ich oświeciłam powiedzieli...a wcale nie czuć. Jakby fasola była jakąś śmierdzącą miną. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-) mojemu też smakuje :-) całe szczęście hihihi :-) a co do ciacha to nie powiem. Pamiętam jak zrobiłam pasztet i smalec z fasoli i wszyscy się tym zajadali, że takie pyszne a nie zgadli z czego :-) jak im powiedziałam to aż oczy im z orbit wyszły :-) pozdrowionka :-)

      Usuń
    2. @Dieta Moja Pasja.
      Proszę, szukałam na tym blogu i na Dieta Moja Pasja "kopiec z Fasoli" i oba wyniki wyszukiwania były negatywne. Proszę, straszniem ciekawa tego przepisu (oj czuję, jak mi pypeć rośnie)

      Usuń
  11. Bardzo fajny taki soczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Łucjo :-) polecam do wypróbowania :-)

      Usuń
  12. jutro taki robie ! Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pytanko - czy i jak można zastąpić cukier miodem? Albo ksylitolem? Próbował ktoś?

    OdpowiedzUsuń
  14. a ja mam pytanie, jak długo taki soczek wytrzymuje i w jakich warunkach,, a jak bym chciala żeby zimą był i sie nie popsuł???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu mój soczek leżał sobie w piwnicy przez ponad pół roku, może i by leżał dłużej ale został wypity. Spokojnie możesz go zrobić na zimę, ja tak robię i się nie psuje :-) dodam że w piwnicy mam ciepło bo obok jest węzeł ciepłowniczy :-)

      Usuń
  15. ja robie taki soczek/miodek z mniszka i kwiatów czarnego bzu ale z mięty jeszcze nie robiłam...wypróbuję jak już na ogrodzie urośnie!

    OdpowiedzUsuń
  16. Mięty mam pod dostatkiem i bardzo ją lubię, więc z pewnością wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  17. Z każdym dniem mięta w ogrodzie jest u mnie coraz większa i także myślę o podobnym syropie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie za dużo cukru na tą ilość wody

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie tyle musi być. To jest sok, który stoi całą zimę. Musi być cukier aby się nie popsuł :-)

      Usuń
  19. Jestem w trakcie gotowania gałązek, będzie sok :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Witam:)
    Ja robie bardzo podobny syrop tylko ze z melisy :) najpierw 40 galazek melisy delikatnie plucze, potem zagotowuje wode z cukrem i dwoma opakowaniami kwasku cytrynowego, jak sie zagotuje wrzucam melise, podgotowuje to jakies 15-20 minut. Nastepnie odstawiam na 24 godziny w chlodne miejsce. Nastepnego dnia przecedzam, zagotowuje, goracy wlewam do butelek i podobnie jak Pani odwracam do gory dnem i zostawiam do ostygniecia:) syrop jest super szczegolnie w te upalne dni, rozrobiony z zimna woda a do tego ten aromat cytrynowy:)
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo Aguś. Lubimy melisę, więc z chęcią spróbuję 😍 pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  21. Oj na pewno zrobie bo miety mam tyle, że nie przerabiam :) Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Super! Mniej dosłodziłam, więcej "pocytryniłam" drugą partię. Absolutna, orzeźwiająca pyszność!
    Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo. Pozdrawiam serdecznie i dziękuje 😍

      Usuń
  23. A będzie różnica, jeżeli najpierw zagotuję wodę z cukrem i cytryną, a potem dodam miętę i w takim stanie odstawię na dobę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najpierw trzeba zagotować samą wodę z miętą aby oddała cały swój smak i aromat a dopiero później cukier i cytrynę. Tak jak jest w przepisie.

      Usuń
    2. Najpierw trzeba zagotować samą wodę z miętą aby oddała cały swój smak i aromat a dopiero później cukier i cytrynę. Tak jak jest w przepisie.

      Usuń
  24. o super napewno wypróbuję pani przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  25. A jak można taki sok z mięty wykorzystać do sałatek?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi