Sok z mięty :-)




Bardzo lubię mięte :-) i jak zobaczyłam przepis na sok u Olivciowe Pasje z Natury to od razu postanowiłam zrobić. Wyszedł pyszny. Mięta jest bardzo zdrową rośliną dla naszego organizmu, zawiera wapno, fosfor, magnez i żelazo.
Mięta ma wpływ także na procesy trawienne naszego organizmu, usprawnia pracę jelit. Mięte możemy używać do herbat na zimno i na gorąco, do ciast i deserów, również do sałatek. 

Zapraszam do wypróbowania :-)


Składniki:

- 40 gałązek świeżej mięty
- 2 litry wody
- 1 kg cukru
- sok z 1 cytryny


Wykonanie:

Gałązki mięty myjemy i wkładamy do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 30 minut na małym ogniu. Odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce.

Na drugi dzień odcedzamy i do wywaru dodajemy cukier i sok z cytryny. Gotujemy jeszcze 40 minut i przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Nie ma potrzeby pasteryzacji soku.

Smacznego :-)






Komentarze

  1. sok z mięty to strzał w dziesiątkę!! z chęcią przetestuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :-) wyszedł bardzo dobry :-) a lemoniada zrobiona z niego, wody i plasterków cytryny to pychotka :-0

      Usuń
    2. mocno słodka, zimna herbata miętowa w słoikach

      Usuń
    3. Dzięki z aprzepis troszkę go przerobiłam na potrzeby astmy i dodaje tam kilka kropli cbd - wersji z mango z konopiafarmacja bo zwykłe są strasznie dziwne w smaku :)

      Usuń
    4. To znaczy cbd... co warto zrobić że względu na astmę...??

      Usuń
  2. świetne naprawdę, uwielbiam zdrowa żywność i takie przepisy

    OdpowiedzUsuń
  3. Też uwielbiam miętę, super pomysł z tym sokiem. Mięty mam pod dostakiem w ogródku także też zrobie sobie pare słoiczków z sokiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Karino :-) wykorzystasz go z pewnością :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  4. Świetny przepis, muszę koniecznie wypróbować :) A miętę moja babcia dodawała, zawsze, do pierogów z kaszą gryczaną :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :-) o mięte do kaszy gryczanej, nie wiedziałam o tym. Dobrze wiedzieć :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
    2. Lubie. Takie pierogi tylko w lubelskim jadlam😊

      Usuń
    3. Moja babcia z kolei dodawała miętę do pierogów z serem i ziemniakami. Pycha

      Usuń
    4. Moja babcia z kolei dodawała miętę do pierogów z serem i ziemniakami. Pycha

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Cieszę się :-) i pomyśleć, że dopiero w tym roku go odkryłam :-)

      Usuń
    2. Właśnie teraz robię dzięki za przepis

      Usuń
    3. Cieszę się bardzo. Pozdrawiam :-)

      Usuń
  6. fajna, zdrowa propozycja! lepsza na pewno niż kupiony sok!Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie Olu :-) bardzo lubimy miętę więc wykorzystamy :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  7. Świetny sok, z chęcią przygarnęłabym jeden słoiczek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O ! Z całą pewnością skorzystam z tego pomysłu :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Moniko :-) ja sama jestem zaskoczona smakiem, robiłam z taką niepewnością :-) bardzo mi smakuje :-) i będę go robiła :-)

      Usuń
  9. ja miętę tylko suszę i taką później pijam w herbatkach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja Mama suszy :-) ja mrożę a teraz i soki robię :-) fajny pomysł na wykorzystanie mięty jak się ją ma w nadmiarze :-) a u mojej Mamy całe pole miętowe :-)

      Usuń
  10. Mój miętolubny mąż byłby nim zachwycony. :)
    Co się zaś tyczy kopca kreta z fasoli....wcale nie mów z czego ciasto zrobione. Bo jak powiesz będą zaraz się czepiać i nagle wszyscy wyczują fasolę. A jak zjedzą i dopiero powiesz...wtedy zrobią wielkie oczy. Ja tak samo zrobiłam....jak się oblizywali i mówili jakie mniamniusie kazałam zgadywać z czego. Nikt nie zgadł, a jak ich oświeciłam powiedzieli...a wcale nie czuć. Jakby fasola była jakąś śmierdzącą miną. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-) mojemu też smakuje :-) całe szczęście hihihi :-) a co do ciacha to nie powiem. Pamiętam jak zrobiłam pasztet i smalec z fasoli i wszyscy się tym zajadali, że takie pyszne a nie zgadli z czego :-) jak im powiedziałam to aż oczy im z orbit wyszły :-) pozdrowionka :-)

      Usuń
    2. @Dieta Moja Pasja.
      Proszę, szukałam na tym blogu i na Dieta Moja Pasja "kopiec z Fasoli" i oba wyniki wyszukiwania były negatywne. Proszę, straszniem ciekawa tego przepisu (oj czuję, jak mi pypeć rośnie)

      Usuń
  11. Bardzo fajny taki soczek :)

    OdpowiedzUsuń
  12. jutro taki robie ! Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pytanko - czy i jak można zastąpić cukier miodem? Albo ksylitolem? Próbował ktoś?

    OdpowiedzUsuń
  14. a ja mam pytanie, jak długo taki soczek wytrzymuje i w jakich warunkach,, a jak bym chciala żeby zimą był i sie nie popsuł???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu mój soczek leżał sobie w piwnicy przez ponad pół roku, może i by leżał dłużej ale został wypity. Spokojnie możesz go zrobić na zimę, ja tak robię i się nie psuje :-) dodam że w piwnicy mam ciepło bo obok jest węzeł ciepłowniczy :-)

      Usuń
  15. ja robie taki soczek/miodek z mniszka i kwiatów czarnego bzu ale z mięty jeszcze nie robiłam...wypróbuję jak już na ogrodzie urośnie!

    OdpowiedzUsuń
  16. Mięty mam pod dostatkiem i bardzo ją lubię, więc z pewnością wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  17. Z każdym dniem mięta w ogrodzie jest u mnie coraz większa i także myślę o podobnym syropie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie za dużo cukru na tą ilość wody

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie tyle musi być. To jest sok, który stoi całą zimę. Musi być cukier aby się nie popsuł :-)

      Usuń
  19. Jestem w trakcie gotowania gałązek, będzie sok :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Witam:)
    Ja robie bardzo podobny syrop tylko ze z melisy :) najpierw 40 galazek melisy delikatnie plucze, potem zagotowuje wode z cukrem i dwoma opakowaniami kwasku cytrynowego, jak sie zagotuje wrzucam melise, podgotowuje to jakies 15-20 minut. Nastepnie odstawiam na 24 godziny w chlodne miejsce. Nastepnego dnia przecedzam, zagotowuje, goracy wlewam do butelek i podobnie jak Pani odwracam do gory dnem i zostawiam do ostygniecia:) syrop jest super szczegolnie w te upalne dni, rozrobiony z zimna woda a do tego ten aromat cytrynowy:)
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo Aguś. Lubimy melisę, więc z chęcią spróbuję 😍 pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
    2. A ile daje Pani cukru do tej melisy?

      Usuń
  21. Oj na pewno zrobie bo miety mam tyle, że nie przerabiam :) Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Super! Mniej dosłodziłam, więcej "pocytryniłam" drugą partię. Absolutna, orzeźwiająca pyszność!
    Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo. Pozdrawiam serdecznie i dziękuje 😍

      Usuń
  23. A będzie różnica, jeżeli najpierw zagotuję wodę z cukrem i cytryną, a potem dodam miętę i w takim stanie odstawię na dobę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najpierw trzeba zagotować samą wodę z miętą aby oddała cały swój smak i aromat a dopiero później cukier i cytrynę. Tak jak jest w przepisie.

      Usuń
    2. Najpierw trzeba zagotować samą wodę z miętą aby oddała cały swój smak i aromat a dopiero później cukier i cytrynę. Tak jak jest w przepisie.

      Usuń
  24. o super napewno wypróbuję pani przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  25. A jak można taki sok z mięty wykorzystać do sałatek?

    OdpowiedzUsuń
  26. Mięta w takiej formie, nie wpadłabym na taki pomysł chociaż piłam francuski syrop z fiołków i smakował szczególnie do drinków, chociażby ze względu na kolor... Mięta super.

    OdpowiedzUsuń
  27. Właśnie ugotowalam miete jutro dalszy ciąg. Robiłam w ubiegłym roku też z Twojego przepisu wyszła super.Mysle ,że teraz też będzie bardzo dobry syrop. Pozdrawiam.Maria

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo i cieszę się, że smakuje. Pozdrawiam serdecznie 😃

      Usuń
  28. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu w przepisie jest podana ilość wody - 2 litry :-)

      Usuń
  29. Ulubiony sok mojego męża.Z żadnego innego przepisu mu nie smakuje-tylko ten.Korzystam co roku.Dziękuję za przepis.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i dziękuje. Proszę pozdrowić męża 😃

      Usuń
  30. witam zrobiłam również tylko że strasznie ciemy mi ten sok wyszedł. . w smaku ok.. ale czemu taki bardzo ciemny???


    Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu to wszystko zależy od mięty. Widocznie twoja była bardzo mocna. Pozdrawiam serdecznie 😃

      Usuń
    2. wystarczy dodać trochę soku z cytryny lub kwasku cytrynowego

      Usuń
  31. Pyszny. Szkoda, że tak mało mi wyszło. W przyszłym roku posadzę dużo mięty:)

    OdpowiedzUsuń
  32. Miętka się gotuje a ja polecam dodanie kilku listków mięty i płatków nagietka do jajecznicy. Moja mama uwielbia gdy ją robię:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  33. Witam. Gotuję cały gar mięty 😁
    Ile mniej więcej cukru i cytryny (ew. kwasku) muszę dodać?
    Pozdrawiam serdecznie 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie jest podana ilość cukru i soku z cytryny 😃 Pozdrawiam 😃

      Usuń
  34. Chodziło mi o to, że nie mam 40 gałązek a dużo dużo więcej i więcej niż 2l wody. Czy robić sok wg przepisu czy dodać czegoś więcej? 😉😉😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli masz więcej mięty musisz dać więcej soku z cytryny i cukru. Bo inaczej sok może ci się popsuć bo cukier jest tutaj środkiem konserwującym 😃

      Usuń
  35. Rewelacyjnie to wygląda i smakuje ;D

    OdpowiedzUsuń
  36. Jak długie mają być te gałązki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zasadzie powinny mieć conajmniej 20 cm. Dłuższe też mogą być 😃

      Usuń
  37. Super przepis jutro robię 😍. Dziękuję .

    OdpowiedzUsuń
  38. Mniam! Prawdziwa pyszność ;D

    OdpowiedzUsuń
  39. Nigdy nie robiłam, muszę wkońcu spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  40. TĘSKNIĘ ZA TAKIMI SMAKAMI WŁAŚNIE TERAZ!

    OdpowiedzUsuń
  41. Mięta w ogródku u mnie rośnie, soczek zrobię, ale spróbuję z miodem.

    OdpowiedzUsuń
  42. Mój właśnie się kończy gotować. Czy można przelać do słoiczków po gotowaniu bez odczekania tej doby i ponownym zagotowaniu? Czy wpłynie to na jego trwałość czy ewentualnie tylko na intensywność smaku? Dodałam mniej cukru bo i tak nie będzie stał długo;)
    Karolina (Karo Zinka)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolinko szczerze nie wiem. Zawsze robię według przepisu i nie próbowałam go zmieniać. Pozdrawiam 😃

      Usuń
  43. Witam
    A czy do tego soku mogę użyć mięty z kwiatkami czy lepiej nie?

    OdpowiedzUsuń
  44. Szkoda, że na ten przepis trafiłam dopiero teraz. Bo swoją miętę zdążyłam zamrozić w dużych ilościach. Nie miałam na nią kompletnie pomysłu podczas zbiorów :) Stąd moje pytanie czy do soku mogę wykorzystać mrożone liście?
    Chętnie zwolniłabym miejsce w zamrażalniku - przecież gdzieś trzeba zmieścić pierogi ;) A na półce w spiżarni akurat mam wolne miejsce na słoiki z sokiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  45. Mięta uspokaja, pomaga w rozluźnieniu i nabraniu wigoru jeśli na coś chorujemy. Po prostu ma właściwości lecznicze.

    OdpowiedzUsuń
  46. Zrobię wg tego przepisu pierwszy raz sok z mięty.

    OdpowiedzUsuń
  47. Ja w tym sezonie już drugi raz robię sok z mięty, bardzo bo lubię pić z wodą, zaspokaja pragnienie w upalne dni, liczę że jeszcze mięta zanim przyjdą chłodne dni jeszcze mi urosnie i to nie ostanie robienie soku

    OdpowiedzUsuń
  48. Od 3lat robię. Idealny do drinków że Sprite i woda oraz dla dzieciaków do herbatki🙃

    OdpowiedzUsuń
  49. Robię już trzecią turę z tego przepisu jest pyszny

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.