Follow by Email

piątek, 17 października 2014

Jesienne leczo




Dzisiaj paskudna pogoda, jest zimno, szaro, buro i ponuro. Liście lecą jak szalone i za oknem widzę już krajobrazy, które normalnie są niewidoczne. Lubię jesień, ale słoneczną, chociaż nie mogę narzekać bo pogoda w sumie nas rozpieszcza, pamiętam gorsze lata, deszczowe i bardzo zimne. Przyczłapałam się do domu i nie miałam na nic ochoty, a w brzuchu burczało.
Puściłam sobie muzę głośno i zabrałam się za obiad, bo mówię do siebie, albo robisz albo pójdziesz spać. No i zrobiłam leczo, ale takie inne, bogatsze i z ziemniakami. Tak dla odmiany coś innego, ale wyszło pysznie, kolorowo. Dorzuciłam produkty z Develey. Jak już zjadłam to od razu mi się zrobiło weselej.

Zapraszam do spróbowania :-)



Składniki:

- 2 papryki czerwone
- 2 papryki żółte
- puszka kukurydzy Develey
- jedna średnia cukinia
- 200 g pieczarek
- 4 pomidory
- 5 ziemniaków
- opakowanie marchewki z groszkiem mrożonej
- 1 puszka fasoli białej
- 2 szklanki wody
- 3 łyżki ketchupu łagodnego Develey
- 3 łyżki sosu chilli Develey
- sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Do dużego garnka wlewamy wodę i wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i cukinie oraz pomidory. Ustawiamy na małym gazie i dusimy pod przykryciem. W tym czasie podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki. Dodajemy do garnka. Po 20 minutach dodajemy marchewkę z groszkiem i gotujemy jeszcze 10 minut. Na koniec wrzucamy kukurydzę i fasolę oraz pokrojone w większą kostkę ziemniaki, gotujemy aż ziemniaki zmiękną. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ketchup i sos chilli. Mieszamy. Podajemy na ciepło, danie jest bardzo syte oraz bardzo rozgrzewa. 

Smacznego :-)






Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA II Imieniny u cioci

40 komentarzy:

  1. ja bardzo lubię leczo, szczególnie kiedy pogoda deszczowa:) mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też i to bardzo :-) super rozgrzewa i poprawia nastrój :-)

      Usuń
  2. Aż wstyd, że nigdy nie próbowałam leczo! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paulinko to koniecznie musisz spróbować :-) pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  3. Pyszne takie leczo :) Zrobię w następnym tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :-) oj pyszne było :-) muszę robic częściej takie dania :-) smacznego :-)

      Usuń
  4. mmm... ale pięknie wygląda! :) Ja kocham leczo! Po prostu kocham, i robię je bardzo często (zwykle w postaci dość zbliżonej do tej) :)
    Znów wchodzę tu i czuję się jak u siebie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo :-) dziękuje i życzę miłego weekendu :-) i powodzenia :-)

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Madziu polecam, tak nakombinowałam ze składnikami że hej :-) ale pyszne wyszło :-)

      Usuń
  6. smakowite i takie kolorowe Marzenko!!!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Justynko, no najbardziej podobał mi się efekt końcowy na talerzu, pysznie i kolorowo :-)

      Usuń
  7. Na pewno takie leczo, rozgrzeje gdy jest zimna jesień :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danusiu rozgrzewa i syci :-) na jesienne dni w sam raz :-)

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. Lauro ja tak lubię, dużo warzyw do podstawa :-)

      Usuń
  9. Bardzo lubimy leczo, wspaniały obiad zwłaszcza na jesień :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie, i można dodać wszystko co się lubi :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  10. takie warzywne leczo na pewno by mi zasmakowało! jestem fanką wegetariańskich dań, świetnie przyprawione!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz Madziu, że ja ostatnio w takich daniach się lubuje :-) dziękuje :-) i polecam, jest pyszne :-)

      Usuń
  11. Odpowiedzi
    1. Elu oczywiście :-) z porcji dla Ciebie kukurydzę wyjęłam :-) buziolki i smacznego :-)

      Usuń
  12. Lecza z ziemniakami nie jadłam, ciekawa wersja, takie jesienne kolory :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Leno ja też pierwszy raz takie zrobiłam, takie kombinowanie w kuchni :-)

      Usuń
  13. bardzo, bardzo lubię leczo, najlepszy warzywny gulasz :-))

    OdpowiedzUsuń
  14. Takie leczo to mogłabym zjeść. Pychota. Widać, że wkładasz w przygotowanie potraw całe serce! Leczo uwielbiam, miła odmiana dla takiego typowego:) Pozdrowieńka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Madziu za miłe słowa :-) a te to taka moja wariacja :-) pozdrawiam słonko :-)

      Usuń
  15. Ale świetne to leczo, muszę kiedyś zrobić, bo cos mi się wydaje, że bardziej mi posmakuje niz to tradycyjne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natalio polecam, spróbuj :-) ciekawie smakuje :-)

      Usuń
  16. Odpowiedzi
    1. Ja też Małgosiu, w ogóle jestem fanką dań jednogarnkowych :-)

      Usuń
  17. Mniam, najlepsze rozgrzewające danie jesieni :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Fantastycznie wygląda i te kolory, bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Leczo jest super na obiad,czy kolację:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Tak, pyszne i bardzo syte, takie jesienne :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi