Follow by Email

piątek, 10 października 2014

Ryżowe kotlety




Dzisiaj jest piękna pogoda, ciepło i słoneczko świeci a u mnie na obiad ryżowe kotlety. Bardzo pyszne, pełne smacznych składników. Smakują rewelacyjnie podane same, z sosami, z surówką, można także wrzucić na talerz mięso. Ja je podałam z sosem czosnkowym z jogurtu gęstego, czosnku i koperku. Wykorzystałam ryż z pomidorami i papryką od firmy SYS.

Składniki:

- całe opakowanie ryżu z pomidorami i papryką SYS
- 100 g pieczarek
- 2 cebule
- pół czerwonej papryki
- 5 pomidorków suszonych z zalewy
- 2 jajka
- ząbek czosnku
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 3 łyżki zmielonych sucharów
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki majeranku
- 150 g sera żółtego

Wykonanie:

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, przekładamy do miski. Pieczarki ścieramy na tarce i wrzucamy na patelnię, dodajemy posiekaną cebulę i chwilkę podsmażamy. Dodajemy do ryżu wraz z jajkami, otrębami, zmielonymi sucharami, solą, pieprzem, majerankiem, wyciśniętym czosnkiem. Ser żółty ścieramy na tarce, paprykę kroimy w małą kostkę i dodajemy do ryżu, mieszamy. Na koniec jeszcze pokrojone pomidorki z zalewy. Łyżką nabieramy porcję ryżu i dłońmi formujemy kotlety, smażymy na małym ogniu na patelni posmarowanej lekko olejem. 
Podajemy na ciepło z surówką, sosami lub mięsem.

Smacznego :-)







46 komentarzy:

  1. Mniam, wspaniały pomysł, muszę kiedyś wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie się prezentują! bardzo lubię takie kotleciki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są pyszne, ja ostatnio się lubuje w takich różnych bezmięsnych kotletach :-)

      Usuń
  3. Podoba mi się Twój pomysł. Smacznie prezentują się te kotleciki. Aż zgłodniałam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :-) wyszły pyszne :-) polecam i pozdrawiam :-)

      Usuń
  4. Znakomite Marzenko, aż się chce wsadzić łapę w monitor :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny pomysł na obiad! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ryżowe kotleciki, kiedyś widziałam przepis, muszę spróbować. Bardzo rumiane, muszą być pysznie chrupiące :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Leno pyszne są :-) można je także przygotować w piekarniku :-)

      Usuń
  7. Bardzo apetyczne te twoje kotleciki ,pięknie wyglądają i z pewnością są bardzo smaczne .Bardzo lubię takie kotleciki )
    Pozdrawiam)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Ewo :-) bardzo lubię ostatnio robic takie różne kotleciki :-) pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  8. super pomysł na piątkowy obiadek :) wyglądają bardzo, bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetne kotleciki! Mimo, że jestem typowym miesożercą coraz częściej mam ochotę przerzucić się na takie cudeńka, wyglądaja super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marto spróbuj koniecznie, są pyszne i świetnie smakują :-)

      Usuń
  10. Ale pyszne kotleciki zrobiłaś. Mniam :) Przepis zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Marto. Polecam wypróbuj, z pewnością będą smakowały :-)

      Usuń
  11. O! takich jeszcze nie jadłam :D Wyglądają bardzo smakowicie, spróbuje :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu to musisz koniecznie je zrobić :-) można do środka dać wszystko co się lubi :-)

      Usuń
  12. Są pyszne, raz w życiu robiłam takie kotlety, tak pryskał tłuszcz, że pewnie długo jeszcze ich nie zrobię :D Pozdrawiam Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko a ja smażyłam na małym ogniu z niewielką ilością oleju i zakryłam pokrywkę na chwilkę i nic nie pryskało, a smażyłam na oleju z pestek winogron :-)

      Usuń
  13. ostatnioo bezmięsne kotlety często królują w mojej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo pomysłowe. Ja raz z takich niestandardowych kotletów robiłam jedynie kapuściane. Wyglądają super i na pewno są bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja Madziu kapuścianych jeszcze nie robiłam :-) pewnie są pyszne :-) dziękuje i pozdrawiam :-)

      Usuń
  15. robiłam już kotlety z ryżu, ale nie tak bogate w składniki jak te- świetny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyglądają pięknie, z chęcią bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam :-) lubię częstować moich gości :-)

      Usuń
  17. Świetna inspiracja tym ryżem od SYS.
    Smacznie wyglądają te kotleciki.

    OdpowiedzUsuń
  18. Podoba mi się Twój pomysł,lubię takie innowacje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Aguś :-) ciągle mam jakieś pomysły i tworzę, mój mąż się śmieje, że zjadłby coś "normalnego", muszę mu ugotować gar gulaszu :-)

      Usuń
  19. Fajny pomysł na piątkowe danie, super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo pyszne Marto, polecam :-) miłego wieczorku :-)

      Usuń
  20. Jakiś czas temu robiłam podobne także z produktów firmy SYS, spójrz :
    http://sio-smutki.blogspot.com/2014/09/placki-ryzowe-z-pomidorami-papryka-i.html
    Swoją drogą pyszne są te mieszanki!
    Pozdrawiam, Monika

    OdpowiedzUsuń
  21. Moniczko pyszne, ja je bardzo lubię :-) pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń

  22. kotlety rewelacyjne, jednak u mnie muszą być z mięsem, bo uwielbiam, ale sam pomysł super :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Halinko można dodać mięsko mielone i będziesz miała inny rodzaj kotlecików :-)

      Usuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi