Follow by Email

czwartek, 5 maja 2016

Pasta z czerwonej papryki i czarnych oliwek oraz zupa z oliwek


Tak jak obiecałam będę się dzieliła z wami przepisami z warsztatów oliwkowych. Na pierwszy ogień idzie pasta z czerwonej papryki i czarnych oliwek. Przygotowałam ją i zabrałam w słoiczki na piknik ze znajomymi. W butelkę nalałam wodę z wyciśniętą pomarańczą i zabrałam krakersy. Pogoda dopisała, chociaż już miałam obawy bo do południa padał deszcz. Ale potem cudownie się rozpogodziło i świeciło piękne słońce. Najpierw była przejażdżka rowerowa, musieliśmy dojechać do znajomych a potem zjedliśmy posiłek na świeżym powietrzu. To był naprawdę udany dzień. Na warsztatach robiliśmy jeszcze zupę z oliwek zielonych, podaje na nią dodatkowo przepis. Całość pysznie się komponuje. Taka pasta również świetnie pasuje do dań z grilla, na bagietki czy chleb podpieczony na grillu. 

Zapraszam :-)


Składniki:

pasta
- 2 czerwone papryki
- 150 g czarnych oliwek
- 50 g kaparów
- 1 czerwona cebula
- 50 g suszonych pomidorów z zalewy
- szczypta tabasco
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka cukru

- 1 pomarańcza
- krakersy lub bagietka

Wykonanie:

Czerwoną paprykę ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w piekarniku - temperatura 220 stopni, grzanie góra-dół, czas 15 minut. Następnie ją wyjąć i schować do woreczka, szczelnie zamknąć, lub owinąć folią spożywczą. Gdy papryka wystygnie, obrać ją ze skórki, która po upieczeniu łatwo zejdzie. Paprykę bardzo drobno posiekać. Przełożyć do miski i dodać bardzo drobno posiekane czarne oliwki, kapary, czerwoną cebulę, suszone pomidory. Doprawić do smaku solą, pieprzem, tabasco i cukrem, wymieszać. Nakładać pastę na krakersy lub podpieczone bagietki. 
Wodę gazowaną wlewamy do dzbanka, wyciskamy sok z pomarańczy.








Przepis na zupę z oliwek

- 1 pęczek włoszczyzny
- 300 g zielonych oliwek
- 2 pęczki naci z pietruszki
- 2 pęczki koperku
- 3 cytryny
- 200 g sera twarogowego
- szczypta soli i pieprzu

Ugotować wywar warzywny, zielone oliwki pokroić na mniejsze części i zmiksować z wywarem warzywnym w mikserze. Pietruszkę i koperek zblanszować i dodawać do zupy cały czas miksując. Wszystko potem trzeba przelać przez gęste sitko i doprawić do smaku solą i pieprzem i sokiem z cytryny. Podanie - na dno talerza wykładamy łyżkę pasty z papryki i oliwek, kawałek pokruszonego twarożku, kilka małych listków koperku i kilka plasterków zielonych oliwek, zalewamy to zupą. Podajemy z bagietką z pastą.




34 komentarze:

  1. Pychotka! I zupa i pasta, wszystko wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. taką pastę koniecznie zrobię,musi być pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo chętnie bym spróbował, bo te smaki mnie po prostu intrygują :) Ponadto wszystko wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam czarne oliwki. Ale bardzo długo dojrzewałam do tego, żeby przekonać się do ich smaku. Bardzo kusi mnie ta pasta, choć przyznam, że zupa również. Innowacyjny pomysł, nigdy nie jadłam. Pozdrawiam serdecznie :) Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja droga absolutnie wspaniała pasta, kocham takie na kanapki i jestem pewna, że by mi niesamowicie smakowała! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię pasty kanapkowe ale nie te z oliwkami - wybacz :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawa pasta. Oliwki bardzo lubię.Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniała pasta :)

    http://domatores.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie potrafię przekonać się do oliwek.

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetna pasta. Nie do końca przepadam za oliwkami więc pewnie bym pominęła ten składnik, ale pasta wygląda tak kusząco, że przepis na pewno będzie wypróbowany w naszej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda znakomicie, ciekawe smaki, czuję, że by mi smakowała i zupa i pasta :) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo chętnie bym spróbowała , takiej pasty :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja kiedyś nie przepadałam za oliwkami, ale wiem, że zawierają bardzo skuteczny antyoksydant - skwalen i powiem szczerze, że przełamałam się. Fajnie połączenie oliwki z papryką, z pewnością wyszedł bardzo ciekawy smak!

    OdpowiedzUsuń
  14. Każdy fan oliwek byłby na pewno zadowolony :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Mniammmm, ale musi być pyszna!
    całuski

    OdpowiedzUsuń
  16. Marzenko, pasta super. Obowiązkowo zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Zupa z oliwek? Jetem zaskoczona.

    OdpowiedzUsuń
  18. jak to smakowicie wygląda... mniam,mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pasta zapowiada się super smacznie!Chętnie taką kiedyś przygotuję i przekonam się sama :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Przepyszne połączenie :) Pasta idealna <3

    OdpowiedzUsuń
  21. oliwki w naszym domu jada tylko Mała,
    jakoś nie umiem sie do nich przekonać:)
    miłego weekendu

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam czarne oliwki, więc i pasta bardzo mi się podoba :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Świetna pasta na pożywne II-gie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Z racji tego, że uwielbiam oliwki, pochłonęłabym wszystko co przygotowałaś na raz :)

    OdpowiedzUsuń
  25. ja stawiam na pastę, bo rzadko jem zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Taka pasta, to zdecydowanie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Wygląda wspaniale! Moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  28. świetny pomysł, spróbujemy :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi