Szparagi i sos czosnkowy


Kolejny pomysł na szparagi. Szybko i smacznie. Dzisiaj zobaczyłam w zaprzyjaźnionym warzywniaku świetne szparagi, takie cienkie. Najbardziej takie lubię. Kupiłam całe dwa pęczki i biegiem do domu. Na początku chciałam je podać po prostu z bułką tartą, ale pomyślałam o sosie czosnkowym. No i wykombinowałam takie danie. Zjedliśmy szparagi z sosem czosnkowym i z kawałkiem bagietki. Było pysznie.

Zapraszam do spróbowania :-)


Składniki:

- 2 pęczki zielonych szparagów
- duży jogurt naturalny grecki
- 2-3 ząbki czosnku
- kilka gałązek koperku
- kilka gałązek natki pietruszki
- kilka gałązek szczypiorku
- kilka listków świeżej bazylii
- sól himalajska
- 1 zielony ogórek długi
- świeżo zmielony pieprz
- pół łyżeczki musztardy
- pół łyżeczki miodu

Wykonanie:

Przygotowujemy szparagi - odłamujemy zdrewniałe końce i gotujemy (ja tym razem ugotowałam je w parowarze). Do miski wrzucamy jogurt, miód i musztardę, mieszamy. Dodajemy posiekane zioła (pietruszkę, bazylię, szczypior i koperek), wyciśnięte ząbki czosnku i starty na tarce ogórek (na dużych oczkach). Mieszamy i doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Szparagi układamy na talerzach, w miseczkach i polewamy sosem. Możemy podać z bagietką, ziemniakami. 








Komentarze

  1. Ten sosik to nie na mój żołądek ;/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny pomysł. Uwielbiam takie sosy. Pasują do wszystkiego.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Sos czosnkowy jest najsmaczniejszy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiego duetu jeszcze nie jadłam. Ale sos czosnkowy uwielbiam. Zresztą szparagi też mi bardzo, ale to bardzo smakują. Sos musi być genialny :) Pozdrawiam cieplutko. Miłego popołudnia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj i już pozazdrościłam:) Lecę do sklepu po szparagi:)

    OdpowiedzUsuń
  6. muszę zrobić takie szparagi:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze w takim połączeniu nie próbowałam, ale to musi być pyszne :) Gdyby nie cena szparagów taka wysoka, to jadłabym codziennie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana ja dostałam za 6 zł pęczek, mam takiego zaprzyjaźnionego Pana z warzywniaka, który potrafi działać cuda, dzisiaj mi przywiózł 3 kapusty za 5 zł :-) więc będzie bigosik :-) a połączenia spróbuj bo warto :-)

      Usuń
    2. Super, ja w jednym sklepie widziałam za 14 a w drugim 10 :)

      Usuń
  8. Połączyłaś dwie rzeczy, które szczerze uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Zdecydowanie moje smaki :D

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo lubię sos czosnkowy i mogłabym go jeść na okrągło:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajne danie :) też najbardziej lubię zielone cienkie szparagi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu no ja je zdecydowanie bardziej wolę od białych :-)

      Usuń
  12. Super jako dodatek lub jako przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Muszę kupić szparagi, teraz sezon na nie :)
    Świetny sosik.

    OdpowiedzUsuń
  14. Pysznie.. też mam już kolejne szparagi i chyba ty razem zrobię zupkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. muszę sobie je znowu kupić, choć nie wiem czy nie zrobię kremu ze szparagów :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Takie połączenie musi być udane! Pyszne szparagi i genialny sos czosnkowy :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie jesteśmy wielkimi miłośniczkami szparagów ale duet z sosem prezentuje się fajnie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Zielone szparagi-uwielbiam. A tak podane to tym bardziej:)
    ściskam kochana

    OdpowiedzUsuń
  19. Przepyszne połączenie. Duet idelany :D

    OdpowiedzUsuń
  20. jadłam do tej pory jedynie zupę ze szparagów... zielona jestem zupełnie z tego warzywa... powiedz mi kochana ile czasu należy to gotować, żeby było zrobione a jednocześnie nie przegotowane? bardzo bardzo bardzo chciałabym spróbować tego połączenia bo uwielbiam wszelakie czosnkowe dodatki a Twój przepis brzmi przepysznie.
    Całuski posyłam :) :********

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana ja gotowałam na parze - dosłownie 10 minut. Nie należy ich gotować długo bo się rozgotują. A jak gotuje w garnku to wlewam wody do wysokiego garnka i wiąże szparagi sznureczkiem - robię taki bukiet i wstawiam do garnka - szparagi są zanurzone do połowy. Wstaw do gotującej się już wody z odrobiną soli. Gotuje tak około 5 minut. Spróbuj bo to połączenie fajnie smakuje. Pozdrawiam serdecznie i zasyłam uściski :-)

      Usuń
    2. Kochana ja gotowałam na parze - dosłownie 10 minut. Nie należy ich gotować długo bo się rozgotują. A jak gotuje w garnku to wlewam wody do wysokiego garnka i wiąże szparagi sznureczkiem - robię taki bukiet i wstawiam do garnka - szparagi są zanurzone do połowy. Wstaw do gotującej się już wody z odrobiną soli. Gotuje tak około 5 minut. Spróbuj bo to połączenie fajnie smakuje. Pozdrawiam serdecznie i zasyłam uściski :-)

      Usuń
  21. Myy pyszne z chęcią bym takie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Pycha! Doskonałe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. a ja jeszcze w tym sezonie nie jadłam szparagów, pora to zmienić;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Uwielbiam szparagi w każdej postaci. Twoje musiały być pyszne:-)

    OdpowiedzUsuń
  25. Wspaniałe połączenie, te smaki na pewno świetnie do siebie pasują ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Kuszą mnie ostatnio te szparagi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Korzystaj z czasu kiedy są dostępne :-) za szybko się kończą niestety :-(

      Usuń
  27. Szparagi moje kochane. Uwielbiam Marzenko. Fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Kocham szparagi, ale w takim wydaniu jeszcze nie jadłam! :)

    OdpowiedzUsuń
  29. jakoś ze szparagami nie ma u mnie miłości, zjem bo zjem. Co inne młoda kapucha, botwinka czy szpinak. Prosta propozycja podania :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.