Follow by Email

niedziela, 27 listopada 2016

Pierogi z kaszą jaglaną, mięsem i rodzynkami


Jakiś czas temu podjęłam wyzwanie Ramy - smaż jak szef kuchni "100 pomysłów na...". Bardzo lubię takie kulinarne wyzwania, dostałam paczkę, w której znalazłam kaszę jaglaną, rodzynki, ocet balsamiczny i Ramę Smaż jak szef kuchni. Dość szybko wpadłam na pomysł, co pysznego wyczarować z tych produktów. Miałam kilka pomysłów i ostatecznie zapytałam moją rodzinkę co takiego by chcieli zjeść z przedstawionych propozycji. Padło na .... W ciągu ponad godziny powstało bardzo ciekawe danie, jesteście ciekawi co to takiego, to zapraszam. 



Składniki:

- 200 g mięsa mielonego
- 300 g kaszy jaglanej
- 20 g rodzynek
- łyżka octu balsamicznego
- sól, pieprz
- ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 jajko
- Rama Smaż jak szef kuchni

- 250 g ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 200 g mąki pszennej

- dodatkowo do gotowania łyżeczka soli i łyżka oleju

Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy i jeszcze ciepłe tłuczemy tłuczkiem, studzimy. Następnie do ziemniaków dodajemy rozbełtane jajko i mąkę, wyrabiamy ciasto najlepiej rękami, tak długo, aż składniki się dobrze połączą. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowujemy porcjami ciasto i wykrawamy szklanką koła, robimy tak, aż całe ciasto nam się skończy.




Farsz - patelnię rozgrzewamy i dodajemy Ramę Smaż jak szef kuchni, czekamy aż znikną bąbelki, mamy wtedy pewność, że patelnia jest dobrze rozgrzana, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy mięso i dusimy wszystko razem. Na koniec dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku. Mieszamy i wrzucamy rodzynki i dodajemy ocet balsamiczny, jeszcze chwilkę dusimy.
Kaszę jaglaną przepłukujemy na sitku wodą i gotujemy ją według instrukcji na opakowaniu. Ugotowaną kaszę mieszamy z mięsem. Tak powstały farsz przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem i na koniec dodajemy rozbełtane jajko, mieszamy.



Na każdy krążek nakładamy łyżeczką porcję ciasta, smarujemy jeden bok ciasta delikatnie wodą
i zlepiamy pierogi. Jak już mamy wszystkie krążki zlepione zagotowujemy w dużym garnku wodę
z łyżeczką soli i łyżką oleju.



Gotujemy porcjami pierogi, od wypłynięcia około 5 minut. Wyławiamy pierożki na talerze. Pierogi możemy podać takie same z wody, z dodatkiem surówki czy sosu.

Ja natomiast pierogi podsmażyłam na rumiano na patelni, bo takie najbardziej lubi moja rodzinka. Tak przygotowane danie zupełnie inaczej smakuje, podsmażone są chrupiące i po prostu pyszne. Ciasto z dodatkiem ziemniaków jest miękkie i łatwo się je wałkuje, sprawia także, że pierogi są delikatniejsze. Pierogi z kaszą jaglaną i mięsem są świetnym pomysłem na obiad, dodatek octu balsamicznego i rodzynek dodatkowo je wzbogaca.











28 komentarzy:

  1. Z rodzynkami i mięsem??? ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie pyszniutkie nadzienie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają przepysznie!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/2016/11/27/dorsz-w-migdalach-z-sosem-winnym/

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smaczne muszą być :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię słodkie dodatki do mięsa.

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wczoraj robiłam pierogi ruskie. Ale Twoje z kaszą, mięsem... och, chętnie też bym zjadła. Pysznie wyglądają te odsmażone. Takie chyba lubię najbardziej. Miłego dnia Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. niestety u nas rodzynki odpadają- córy nie lubią, ale to ciasto z ziemniakami jest rewelacyjne:)

    OdpowiedzUsuń
  9. szą jaglaną to coś dla mnie Marzenko:) Piękna prezentacja przygotowania pierożków.

    OdpowiedzUsuń
  10. No no powiem szczerze, że wyzwanie zaliczyłaś na 6+ :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Niezwykłe połączenie, z takimi się nie spotkałam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo dobrze poradzilas sobie z wyzwaniem, ja chyba nie wiedzialabym co z tymi składnikami zrobić, żeby je połączyć i zrobić by to jeszcze smakowało :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Składniki zapowiadały się na coś słodkiego, a tu proszę, niespodzianka. Marzenko, bardzo ciekawy farsz wymyśliłaś :)

    OdpowiedzUsuń

  14. Do tej pory delektowałam się tradycyjnymi pierogami z wody z kapustą i grzybami, ale przyznaję, że rumiane pierogi i jeszcze z takim nadzieniem, to musi być bajka - muszę wypróbować - gratuluję weny - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. z kaszą jaglaną pierogów nie robiłam,super pomysł

    OdpowiedzUsuń
  16. Zwariowany pomysł na farsz, ale właśnie takie odważne, nietypowe propozycje lubię. Super! A pierożki kocham nieziemsko. Także jak najbardziej jestem za :) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo chętnie skorzystam z pomysłu. Doskonała kombinacja składników.

    OdpowiedzUsuń
  18. bardzo ciekawy pomysl :) ja tam też lubię dodawać rodzynki do mięcha :)

    OdpowiedzUsuń
  19. jestem ciekawa ich smaku, takie połączenia jeszcze nie próbowałam;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Robiłam raz z kaszą i twarogiem. Też polecam Ci tę wersję!

    OdpowiedzUsuń
  21. też lubię pierogi ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi