12/21/2017 12

Makowiec


Makowiec to tradycyjne ciasto, które pojawia się u nas w domu na święta. Ja go uwielbiam i powiem, wam szczerze, że piekę go tylko dwa razy do roku, właśnie na święta. Nie wiem dlaczego nie piekę go częściej, bo go uwielbiamy, ale tak jakoś stał się takim ciastem na którego czekamy przez długi czas. Lubię, gdy makowiec ma dużo dodatków, dużo pysznego maku i pyszne ciasto. I lubię wypróbowywać nowe przepisy. Ten makowiec znalazłam w książce Mateusza Gesslera i postanowiłam go upiec. Powiem wam, że przepis jest super a makowiec wyszedł po prostu obłędny w smaku. Zdecydowanie polecam wam ten przepis do wypróbowania. 
A jak wasze przygotowania do świąt ? ja w zasadzie mam już prawie wszystko dopięte na ostatni guzik. Jeszcze w sobotę ostatnie chwile w kuchni a w niedzielę smażenie ryb i można świętować. Miłego dnia kochani. 


Składniki:

ciasto
- 150 g masła
- 50 g świeżych drożdży
- 2 łyżki śmietany
- łyżeczka cukru z wanilią
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 jajka
- szczypta soli

masa
- 400 g maku
- 150 g masła
- 3 łyżki miodu
- 3 duże jajka lub 4 małe
- 110 g cukru
- bakalie i orzechy, skórka pomarańczowa

- odrobina oleju do posmarowania papieru
- cukier puder do posypania (lukier lub czekolada)


Ciasto - do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier z wanilią, cukier puder i sól. Drożdże mieszamy ze śmietaną i dodajemy do miski. Na koniec dodajemy jajka i pokrojone masło. Wszystko razem mieszamy ze sobą i przekładamy na stolnicę podsypaną mąką. Jeszcze chwilkę wyrabiamy.

Masa - mak zaparzamy w 500 ml wrzącej wody, odstawiamy do wystudzenia. Następnie mak odcedzamy na gęstym sitku i dwukrotnie mielimy. Masło roztapiamy w misce w tzw. kąpieli wodnej (miskę wstawiamy na garnek z gotującą się wodą). Żółtka ucieramy z cukrem a białka ubijamy na sztywną pianę. 
Do zmielonego maku dodajemy miód, roztopione masło, żółtka z cukrem oraz ubitą pianę. Wszystko razem dokładnie mieszamy i dodajemy bakalie oraz skórkę pomarańczową. 

Ciasto dzielimy na dwie części,  rozwałkowujemy i nakładamy masę makową, na każdym z brzegów należy zostawić pasek o szerokości około 3 cm, zwijamy roladę. Następnie papier do pieczenia smarujemy delikatnie olejem i zawijamy dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy papierem a ciastem. 

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni, grzanie góra-dół, ciasto pieczemy 35-40 minut. Po upieczeniu makowce wyjąć i rozciąć papier, wystudzić. Makowce można polać lukrem, czekoladą lub posypać cukrem pudrem. 





12 komentarzy:

  1. strucla makowa mojej mamy co roku gości na naszym stole, cudowne ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszny makowiec Marzenko. Ja lubię, ale mój Mężuś uwielbia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny! W tym roku i ja planuję upiec makowiec :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To ulubione ciasto na Boże Narodzenie. Smakuje pysznie i wspaniale wygląda :)
    Marzenko, Zdrowych, Spokojnych, Radosnych i ... Smacznych Świąt Bożego Narodzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. U nas w domu mistrzem rolady makowej jest nasza mama :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Aż ślinka cieknie. Cudny makowiec. Kochana, życzę Ci miłych i radosnych świąt spędzonych w rodzinnej atmosferze :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny ten Makowic Marzenko Ci wyszedł :D

    OdpowiedzUsuń
  8. ja akurat nie lubię makowca :( choć w mojej rodzinie wszyscy by go jedli na Święta

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobić dobrego makowca nie jest wcale tak łatwo, jak się wydaje. Długo szukałam odpowiedniego przepisu, oby ten podziałał. Trzymajcie kciuki kochani!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.