12/14/2017 27

Ryba w warzywach - ryba po grecku


To potrawa, którą zawsze robię na święta. W ciągu roku jakoś tak nie robię ryby w warzywach czyli powszechnie znanej ryby po grecku. Bardzo ją lubimy a jemy tylko dwa razy w roku, muszę to koniecznie zmienić i robić taką rybkę częściej. Chociaż są dania, na które czekamy najbardziej właśnie w święta. Pyszna rybka z lekko pikantnym, pomidorowym farszem. 


Składniki:

- 1 kg ryby - ja najczęściej używam morszczuka, kupuje bez glazury
- 1 kg marchewki
- 3 cebule czerwone
- 2-3 łyżki octu balsamicznego
- sól, pieprz
- 4 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 2 koncentraty pomidorowe
- olej do smażenia ryby + 1 łyżka do farszu
- mąka do obtoczenia ryby
- olej rzepakowy (od Woj-Len)


Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulę kroimy na pół i w plasterki, podsmażamy na patelni z łyżką oleju. Dodajemy marchewkę i zalewamy szklanką wody, przykrywamy pokrywą i dusimy do miękkości. Następnie pokrywkę zdejmujemy, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ocet balsamiczny i cukier, natkę pietruszki. Jeszcze wszystko razem dusimy przez chwilkę. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Farsz musi być dość dobrze przyprawiony.

Rybę przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na rumiano z dwóch stron. Na dno pojemnika wykładamy część farszu, układamy kawałki ryby, następnie ponownie farsz i rybę i tak, aż wszystkie składniki nam się skończą. Zamykamy pojemnik i przechowujemy w lodówce. Ryba w warzywach najlepiej smakuje na drugi dzień, jak smaki przejdą sobą nawzajem. 
Smacznego.



27 komentarzy:

  1. Uwielbiam rybkę po grecku :) To u mnie pozycja obowiązkowa na świątecznym stole :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię warzywa do tej ryby ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas jest podział. Jedni wolą rybkę a inni farsz ❤️

      Usuń
  3. obowiązkowo na święta:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taką rybę szczególnie lubię, nie jest sucha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ooo! Jaka fajna inspiracja. Bardzo chcę spróbować jak smakuje.
    Wygląda świetnie. Pychota!
    Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu koniecznie spróbuj. Jest pyszna ❤️

      Usuń
  6. Pysznie przygotowana rybka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna, ale na wigilię nie robię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu u nas taka tradycja. Właśnie na Wigilię robimy 😃

      Usuń
  8. Żadna nowość od zawszd tak robir😆

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie. To nie nowość. To stary przepis sprzed wielu lat 😃

      Usuń
  9. Ryba po grecku to moja ulubiona. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. U nie taka rybka gości częściej na prośbę męża :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię tak przygotowaną rybę! Pięknie podana!

    OdpowiedzUsuń
  12. Pysznie się prezentuje :D Uwielbiam taką rybkę :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ryba po grecku to moja ulubiona potrawa na Święta :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.