Ciasto kawowe na zimno
Ciasto kawowe na zimno to moja kolejna propozycja na szybkie i pyszne ciasto bez pieczenia. Przygotujecie je dosłownie w kilka chwil, każdy sobie z nim poradzi bez problemu, jest naprawdę łatwe. Pyszna warstwa budyniowa z kawą, warstwa śmietanowa z mascarpone, herbatniki a wszystko przełamane dżemem porzeczkowym. Mówię wam poezja smaku. Musicie koniecznie spróbować.
Do przygotowania tego ciasta użyłam kawy od Cafe Panamera, którą wam chciałabym bardzo polecić. Jak wiecie ja kawę kocham i nie wyobrażam sobie bez niej życia a lubię kawę naprawdę dobrą i z bardzo dobrej jakości ziaren. Kawę z tej palarni znam już od dawna, kupuje zawsze ziarnistą i mielę potrzebną mi ilość. Kawa od Cafe Panamera jest wypalana przed samym zapakowaniem jej do wysyłki - tak więc macie pewność, że dostaniecie świeżo wypalaną kawę - jest ona wypalana w bębnowym piecu, czas palenia i temperatura są cały czas kontrolowane. Kawa jest studzona powietrzem, mieszana i po kilku dniach pakowana i dostarczana do was. Możecie sobie zamówić różne rodzaje kaw a także mieszanki przygotowane przez osoby pracujące w Cafe Panamera, które łączy wielka pasja do kawy i oczywiście ogromna wiedza, nie wiecie jaką kawę sobie wybrać - zgłoście się do nich, zawsze pomogą, doradzą i wspólnie wybierzecie najlepszy rodzaj kawy, idealny dla was. Oprócz kawy znajdziecie tam również różne akcesoria do kawy.
Pamiętajcie, że świeżo palone ziarna kawy dostarczą wam najbardziej intensywnych doznań smakowych i zapachowym. Zapraszam was do kawowego królestwa, spróbujcie kawy i cieszcie się jej smakiem. I oczywiście częstujcie się pysznym ciastem.
Polecam wam także inne przepisy na ciasto na zimno
CIASTO KAWOWE NA ZIMNO
Przygotowanie: 30 minut
Ilość porcji: 16-20
Składniki:
- 600 g herbatników - u mnie czekoladowe i maślane
- słoik dżemu porzeczkowego
- 1 l mleka
- 270 g masła
- 200 g cukru
- 230 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 2 budynie waniliowe
- 3 łyżeczki kawy zmielonej + łyżeczka do posypania ciasta - użyłam kawy od Cafe Panamera
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietany 30%
- łyżeczka masła do wysmarowania blaszki
Blaszkę (35x23) smaruje masłem i wykładam warstwę herbatników. Rozsmarowuje dżem porzeczkowy na całej powierzchni i układam kolejną warstwę herbatników.
Do garnka wlewam 700 ml mleka i dodaje masło. Zagotowuje i mieszam, aż masło się rozpuści. Dodaję cukier i ponownie mieszam.
Do pozostałego mleka wsypuję mąkę, budynie oraz jajka, miksuję wszystko blenderem na gładką masę. Dodaje kawę i ponownie mieszam.
Masę wlewam do gotującego się mleka i mieszam najlepiej trzepaczką, aby nie było grudek.
Gotuję chwilkę, aż masa zgęstnieje.
Gotuję chwilkę, aż masa zgęstnieje.
Następnie masę wykładam na herbatniki i przykrywam warstwą herbatników. Ciasto schładzam w lodówce.
Mascarpone wkładam do miski i dodaje schłodzoną śmietanę. Miksuje wszystko razem mikserem tak długo, aż powstanie gęsta masa. Trwa to dosłownie chwilkę - ważne aby śmietana i serek mascarpone była dobrze schłodzona.
Masę wykładam na ciasto i rozsmarowuje na całej powierzchni. Posypuje jeszcze po wierzchu kawą. Ciasto schładzam w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Przyznam, że nie jadłam takiego ciasta. Musi wybornie smakować.
OdpowiedzUsuńUwielbiam smak kawy, więc to ciasto na pewno by czule popieściło moje kubki smakowe.
OdpowiedzUsuńUwielbiam aromat kawy. Ciasto wygląda bardzo smakowicie. :)
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję u siebie. Uwielbiam kawę, dlatego myślę, że to będzie ciasto idealne dla mnie. Ciasto na zdjęciach wygląda cudnie i bardzo zachęcająco. Już kiedyś robiłam ciasto z twojego przepisu, dlatego na pewno wyjdzie smaczne.
OdpowiedzUsuńWszystko co kawowe biorę w ciemno!:)
OdpowiedzUsuńPyszne! Jak z kawą to biorę w ciemno :D
OdpowiedzUsuńAle pysznie się kochanie prezentuje :D
OdpowiedzUsuńPycha!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię smak kawy, takie cisto byłoby idealne dla mnie.
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie i choć nie mogę takich rzeczy jeść to z przyjemnością popatrzę na te piękne zdjęcia wyobrażając sobie smaki.
OdpowiedzUsuńkawowe smaki to cos dla mnie
OdpowiedzUsuń