Ciasto na zimno z kaszy manny


Dzień dobry słoneczka. No i mamy piąteczek, jeszcze kilka godzin w pracy i będzie tak wyczekiwany weekend. No to może tak zrobić coś słodkiego do kawki, takiego szybkiego i pysznego. Pewnie znacie ciasto z kaszy manny, zapewne wiele razy je robiłyście. Ja również, ale postanowiłam nieco pokombinować tym razem i powało takie ciacho. Jest obłędnie pyszne, łatwe i szybkie do zrobienia. Wystarczy naprawdę kilka minut plus czas chłodzenia go w lodówce. Koniecznie spróbujcie bo naprawdę warto. Pamiętam jak takie ciasto z samą kaszą manną robiła nam mama - raz dodawała kakao a raz robiła bez, z polewą czekoladową lub tak po prostu posypane cukrem pudrem, uwielbiałyśmy to ciasto. 
Tak więc zapraszam was na kawałek ciacha, na kawkę i życzę cudownego dnia. 



Składniki:

- 1 l mleka 
- 180 g cukru
- 200 g masła 
- 200 g kaszy manny
- 30 g kakao
- 100 g gorzkiej czekolady - u mnie ze skórką pomarańczy
- 300 g herbatników kakaowych
- 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżeczka masła


Blaszkę 35x23 smarujemy masłem i układamy pierwszą warstwę herbatników. 

Do garnka wlewamy mleko i dodajemy cukier, masło i kakao oraz połowę czekolady. Podgrzewamy. Wsypujemy powoli i cały czas mieszając - ja mieszam trzepaczką - kaszę mannę i gotujemy na średnim ogniu, aż masa zrobi się gęsta.

Garnek z masą odkładamy na chwilkę, aby przestygła, dosłownie na 5 minut a następnie wykładamy masę na herbatniki. Przykrywamy masę drugą warstwą herbatników. 

Ciasto chowamy do lodówki na dwie godziny, aby się porządnie schłodziło. 

Następnie do miski wlewamy schłodzoną śmietanę i miksujemy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder - możemy go także pominąć i go nie dodawać - ciasto i tak będzie słodkie. 

Ubitą śmietanę wykładamy na herbatniki, równo ją rozprowadzamy. Resztę czekolady ścieramy na tarce i posypujemy po wierzchu ciasto. Ponownie wstawiamy do lodówki. Po 30 minutach już możemy je kroić i jeść. 

Zamiast śmietany możemy także zrobić polewę czekoladową lub ułożyć jakieś owoce i zalać galaretką. 




Komentarze

  1. jako fanka kaszy manny, już lubię to ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zimą ciasto osładza...ale i jesienią :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wow brzmi apetycznie i pewnie takie jest

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie ciasta z kaszą manna robiła moja babcia, niezapomniany smak :)

    OdpowiedzUsuń
  5. MAm ochotę na kawę a dopiero obiad zjadłem ;p

    OdpowiedzUsuń
  6. jak z manną to biorę w ciemno

    OdpowiedzUsuń
  7. Kiedyś było bardzo popularne, dziś odeszło w zapomnienie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to prawda. Ale jest warte przypomnienia. Pozdrawiam Elu :-)

      Usuń
  8. Kasza manna to dla mnie wspomnienie z dzieciństwa, chociaż w formie ciasta nigdy nie jadłam :) bardzo podoba mi się ten pomysł, chętnie zrobię takie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja nie znam tego ciasta w ogóle i chętnie wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. o, robiłam kiedyś podobne (u mnie na blogu jako czekoladowy mannowiec). Muszęgo powtórzyć jak tylko znajdę mannę:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.