Kruche rogaliki maślane


Uwielbiam robić rogaliki. Jak je piekę to zlatuje się zaraz cała rodzinka i już porywają mi jeszcze takie gorące. Ten przepis na rogaliki znalazłam jakiś czas temu na instagramie u @onijka. Są rewelacyjne w smaku i powiem wam, że trudno poprzestać na jednym. Są takie kruche i maślane. Pyszności po prostu. Spróbujcie bo jestem pewna, że wam zasmakują. Bardzo fajnie się z nimi pracuje i każdemu wyjdą bez problemu. Do środka najlepiej dać marmoladę, żeby nic nie wypływało bo dżem może wylatywać z rogalików podczas pieczenia. Dajcie znać jak wam smakowały. Miłego dnia. 



Składniki:


- 300 g mąki pszennej 
- 300 g twarogu półtłustego 
- 300 g masła 

- marmolada 
- cukier puder


Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone masło i pokruszony w rękach twarożek. Wszystko razem zagniatamy ze sobą. 

Ciasto chowamy do lodówki na jakąś godzinkę - można krócej a można dłużej. Ciasto musi się schłodzić. 

Następnie ciasto dzielimy na cztery części. Każdą z nich rozwałkowujemy podsypując blat mąką. Każdą cześć dzielimy na trójkąty - u mnie 12 części. 

Nakładamy marmoladę i zawijamy. Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30 minut. 

Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem i układamy na kratce, aby przestygły.






Komentarze

  1. Od dawna chodzą za mną takie rogaliki<3

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis bardzo łatwy, a poza tym rogaliki wyglądają mega pysznie ❤️
    Na pewno zrobię 💙💚💛

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wyglądają. Takie klasyczne ciasta są najlepsze. Idealne do popołudniowej kawy <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam, porywam kilka do kawusi :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Domowe rogaliki najlepsze,u mnie też zawsze jeszcze ciepłe podkradają ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj Marzenko.Te rogaliczki są tak apetyczne ,że prawie czuję ich zapach.Napewno wypróbuję,chciałabym jednak wiedzieć ,jak długo można je przechowywać? Oczywiście,jeśli się "uchowają". Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Elu. Polecam bo są pyszne a ja robiłam je już kilka razy. U mnie wytrzymały cztery dni 😃 pozdrawiam cieplutko 😃

      Usuń
  7. Nic, tylko schrupać te pyszności :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.