Drożdżowe paluchy na śniadanie


Dzień dobry, zapraszam was dzisiaj na śniadanko. Upiekłam wczoraj pyszne, domowe paluchy drożdżowe. Do tego mam domowe powidła ze śliwek, które w tym roku robiłam w piekarniku. Są pyszne. Takie paluchy uwielbiają dzieci, do tego herbatka lub mleko czy kakao i już mamy pyszne śniadanko. Przepis jest dość łatwy i wyjdzie każdemu bez problemu, koniecznie spróbujcie jakie są pyszne. Domowe pieczywo jest najlepsze, takie paluchy możecie także podać do jakiejś zupy krem czy zjeść z sałatką. 
Życzę wam smacznego i pięknego dnia. 



Składniki:



- 320 g ciepłego mleka
- 500 g mąki pszennej  

- 30 g masła 
- 25 g świeżych drożdży 
- 1 łyżeczka cukru 
- 1 łyżeczka soli 
- rozbełtane jajko do posmarowania 
- sezam, siemię lniane, słonecznik do posypania


Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy sól. Do kubeczka wkładamy drożdże i zasypujemy je cukrem, mieszamy łyżeczką i zostawiamy na chwilkę - drożdże po chwili zrobią się płynne. Do drożdży dodajemy kilka łyżek ciepłego mleka, mieszamy i wlewamy do mąki. 

W pozostałym mleku rozpuszczamy masło i dodajemy do miski. Wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. 

Następnie dzielimy ciasto na 9 kulek i robimy z nich wałeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy ziarnami. 

Przykrywamy ściereczką i zostawiamy jeszcze na 30 minut. 

Paluchy pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 15-20 minut, aż się ładnie zarumienią. Paluchy przekładamy na kratkę, aby przestygły i już możemy jeść. 






Komentarze

  1. Pyszne paluchy :) Chętnie zjadłabym na drugie śniadanie, na pierwsze u mnie zawsze owsianka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie paluchy to można jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Marzenko Twoje paluchy wyglądają pysznie i chętnie je zrobię :)
    Dzisiaj u mnie rogaliki w/g Twojego przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Małgosiu. Cieszę się bardzo, że ci smakowały. Miłego dnia :-)

      Usuń
  4. Marzenko, w spisie składników "zgubiłaś" mąkę :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje kochana. Widzisz wdarł się jakiś chochlik 😃 już naprawione.

      Usuń
  5. Zatem już wszystko jasne :). Paluchy wyglądają bardzo apetycznie. Ja też uwielbiam domowe pieczywo, więc i te paluchy kiedyś zrobię. Marzenko, dziękuję Ci za przepis :).

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam i też często robię takie paluchy. Domowe są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  7. o. uwielbiam takie :) chętnie się poczęstuję :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.